13 грудня. День Святого апостола Андрія Первозванного

13 грудня православні християни відзначають свято - день Святого апостола Андрія Первозванног о

13 грудня православні християни відзначають свято - день Святого апостола Андрія Первозванног о. Згідно Євангеліє, Андрій родом із Галілеї. Був першим з учнів пророка Іонна Хрестителя. Потім, сам Іоанн Предтеча, після хрещення Ісуса, направив своїх учнів на служіння Спасителю, розкривши їм істину, що Ісус є Агнцем Божим.


Андрій був першим, хто пішов за Сином Божим, тому його і називають Первозванним. З собою він привів і свого брата Петра. Після зішестя на учнів Христа Святого Духа, апостол Андрій вирушив нести благу звістку в східні країни. Він побував в Македонії, Малої Азії, Криму, Фракії і дійшов до місця, на якому сьогодні розташований Київ. І тут він вимовив пророчі слова «На цих горах засяє благодать Божа, буде місто велике, і Бог спорудить багато церков».


Далі його шлях лежав по Дніпру, у напрямку до Риму. Після чого Святий Андрій повернувся знову до Фракії. У маленькому селищі, яке в майбутньому стане великим Константинополем, він заклав основу Християнської Церкви.


За час свого проповідницького подорожі апостол зазнав від язичників багато мук, переніс печалі, побиття і вигнання. Шлях Андрій Первозванного був завершений в Греції (Г.Петров). У 62 році святий апостол Андрій був розіп'яти на хресті.


У народі цей день ще називають Андрія гадальні або Андрія Осіннього. Наші прабабусі і прадідусі в цей день прислухалися до води під льодом в колодязі або річці. Якщо тиха і спокійна, значить і зима буде такою. Якщо ж галаслива - очікувати слід хуртовин та сильних морозів. За народними повір'ями, якщо день на Святого Андрія ясний і холодний - це добре, теплий - погано.


Але особливо чекають свята апостола святого Андрія бажаючі вийти заміж, знайти свого судженого. У цей день дівчата підносять свої молитви апостолу Андрію, а в ніч на 13 грудня ворожать на женихів .


Народні способи ворожіння на женихів безліч. Наприклад, можна під подушку, на ніч, покласти шматочок хліба і вимовити: «мій суджений-ряджений прийди покуштувати мого хліба». За старих часів, дівчата ходили вночі до річки і дивилися в ополонку. Та, якій судилося в цьому році вийти заміж бачила у відображенні води майбутнього нареченого. Можна також, написати чоловічі імена на папірцях і розкласти по колу. У центрі, утримувати голку. На папірець з ім'ям, на яку вкаже голка - і буде доля дівчини. А якщо напередодні свята сходити в лазню і добре «до кісток» попаритися, цілий рік буде гарне здоров'я.