2-Асса-2. Режисер Сергій Соловйов. Рецензія на фільм 2АССА2

Бананан помер, але тіло його живе. Потопельника акуратно виловили, акуратно вирізали всі органи, акуратно пришили його голову комусь там ще. Голова частково функціонує, рухлива мумія виставлена на загальний огляд. Можна вступити в контакт і придбати склянку насіння у привида. Ось і вся комунікація

На нічному перегляді фільму «2-АССА-2» в кінотеатрі «Родина» банананов було досить. Художники Шагін з Філіпповим, Олег Кулик. Перші тепер продають календарики і працюють посаджені генералами. Другий ще бадьорий, знаходить сили і на творчість, і на молодь. До ветеранів приєдналися послідовники і цікаві.

Фільм виявився кітчем про смерть. Кітчем ще більшим, ніж голландські натюрморти, салонні портрети і, власне, першоджерело. Всі особливості низького жанру - від цинічного використання готових форм до химерною сентиментальності і музичних інтермедій - породили пересоленное до абсурду рагу. Ветерани закрилися в загратованій кімнатці, запили рагу горілкою з «трилітровим соком» і розбіглися, залишивши нас наодинці з побаченим.

Ветерани закрилися в загратованій кімнатці, запили рагу горілкою з «трилітровим соком» і розбіглися, залишивши нас наодинці з побаченим

Адекватно сприймати режисера Соловйова можливо тільки беззастережно погодившись з методами наївного мистецтва. Новий фільм Сергія Олександровича - це навряд чи режисованою балаганний театр. Герої сидять і говорять, встають і співають, б'ють один одного і головою в барабан, смішно падають і грають на арфі. Вони то дивляться в камеру, то дивляться кіно. Людина з закритими очима і рухоме зображення поруч - він спить і бачить сни. Жінка б'є іншу жінку - ображена. Розбійники комічно катаються на велосипедах, комічно вбивають. І ніхто не грає. Все роблять рівно те, що велить режисер. Так, як зможуть, і там, де вийде. Абракадабра? Соловйовської манера збирати випадкових людей, щоб технічно стежити за ними в процесі збору матеріалу, постійно збиває з пантелику не лише нас, глядачів, а й бувалих критиків.

Пам'ятайте, як мінялися ролями хлопчики у фільмі «100 днів після дитинства»? У фільмі «2-АССА-2» режисер знову ставить нескладні експерименти на собі і на інших. Він, як і інші учасники інтуїтивно-емпіричного перфомансу, просто дивиться, що вийде. Такий підхід породжує відомий феномен: незліченні інтерпретації виявляються цікавіше самого сюжету.

Двадцять років тому здавалося, що банананам і ліліпутам простіше відправитися на той світ, ніж жити серед мерців. Сьогодні найбільш емоційним і, головне, життєздатним героєм виглядає Кримов, але і того вбили мертві. Колись цього злодія майже ненавиділи, він всіх перелякав і розлютив. Сьогодні Кримов, який дбав про своє здоров'я, любив поезію, але раптом він скоїв убивство на ґрунті ревнощів, викликає, швидше, співчуття. Його утриманка Аліка виявляється ходячим привидом з душею холоднокровною кримінальниці. Відмотавши термін, перетворившись в відому актрису і кохану альтиста Башмета, вона остаточно втратила здатність жити і реагувати на те, що відбувається. Виростити дочка допомогли умовні рефлекси і безглузда цілеспрямованість, щеплені в тюрмі. Смерть героїні - вже навіть не смерть. Аліка ніколи і не жила. Ні коли говорила «ні, ні, шість, жіночий» і розгадувала сканворди, ні потім.

Ні коли говорила «ні, ні, шість, жіночий» і розгадувала сканворди, ні потім

Зникаюча натура продовжує вмирати і сьогодні. Замість Тимура Новикова - Олег Кулик. За театр ліліпутів віддувається Надія Кадишева. Пельменні - більярдні, душ Шарко - spa-салон. Працівників культури замінили правоохоронні органи, а особи глядачів ялтинського театру майже не відрізняються від осіб жінок з тюремного хору. Майбутні покійнички Кримови і сьогодні люблять моду-природу, поезію-прозу і ще більше оточені ліліпутськими любов'ю. Після фільму залишається відчуття, ніби тебе два години носило по блогам нервових побутово-нете-письменників, репетують в порожнечу.

Двадцять років тому героя Віктора Цоя або самого Віктора Цоя, кому як подобається, привели в ялтинський музичний колектив, щоб той заступив на робоче місце загиблого хлопчика. Жінка-зомбі зачитала артисту його права і обов'язки. Цой прикрасив себе живими гвоздиками, прийняв небачену досі позу, став співати різко і по-чоловічому. Він ще деякий час володів юнацькими умами, а потім трагічно загинув, повертаючись з риболовлі. Борис Гребенщиков володів умами не тільки юнацькими. Жанні Агузарової, як і дівчині Алике, чужі уми зроду не були потрібні, але вона багатьом подобалася. Улюблені пісні, зрозумілі метафори і чудові ландшафтні зйомки. Милий вухатий нонконформіст Бананан, виконуючий пісні Гребенщикова в шинку, остаточно заплутав усіх, хто бажав бути обдуреними. Ціле покоління вважало за краще назавжди залишитися в небувалому ресторані засніженій Ялти.

Сьогодні Шнуров, Барецький, Катя Волкова і альтист Башмет ні умов, ні сердець не збирають, хіба що повні зали. Глядач розучився тримати увагу довше десяти-п'ятнадцяти хвилин, зате звикся з неграючі акторами і відсутністю прямих повідомлень. Тепер він сам визначає глибину залягання думки і сам вибудовує зв'язку між фрагментами. Фільм «2АССА2» - безперервний хаотичний кошмар, де єдиним елементом навігації служить кнопка «далі». Розчинитися в цьому просторі страшно, а вириватися доведеться самостійно. Підказок немає. Режисер Соловйов запропонував поколінню «Асса» повне самообслуговування. Do it yourself! Ресторан закритий. Бананан помер. Ніхто не народився. «Сommunication tube» припадає пилом без діла.

Огидна пігулка, що змушує до роботи по завершенню «ресторанного» гештальту - це і є фільм «2АССА2». Приймається без призначення лікаря, дозування - на розсуд пацієнта. Побічні ефекти непередбачувані. Повернення до реальності майже гарантовано.

Офіційний сайт фільму 2АССА2 мертвий (як і герої стрічки): http://www.assa2.ru/

Абракадабра?