Як правильно: Бог або бог?

6 січня 2014 21:33 6 січня 2014 21:33   Кілька годин залишається до настання одного з двох головних дванадесятих (тобто дванадцяти) християнських свят - Різдва Христового

Кілька годин залишається до настання одного з двох головних дванадесятих (тобто дванадцяти) християнських свят - Різдва Христового. Адміністрація міста Єкатеринбурга вітає всіх християн з цією радісною подією і присвячує черговий випуск рубрики «Єкатеринбург говорить правильно» питання про те, в яких випадках слово Бог (бог) слід писати з великої літери, а в яких з малої.

Труднощі і різночитання в чому обумовлені тим, що вимоги «Правил російської орфографії та пунктуації» 1956 року по суто ідеологічних причин наказували писати з малої літери практично всі назви, пов'язані з релігією.

Тим часом зараз слова Бог, Господь, Богородиця, Всевишній, Творець, Спаситель і їм подібні (якщо мова йде про християнство та інших монотеїстичних релігіях) словники рекомендують писати з великої літери. При цьому, зазначає довідково-інформаційний портал «Російська мова», справа не в релігійній позиції пише, а в тому, що ці слова є індивідуальні назви, є фактично власними іменами.

Отже, зараз у всіх текстах (релігійних і нерелігійних) рекомендується писати Бог, якщо мається на увазі єдина верховна особистість в монотеїстичних релігіях. Наприклад: на початку створив Бог небо і землю; Різдво Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа; не будеш проповідувати імені Господа, Бога твого, надаремно.

У формах множини, а також в написанні язичницьких богів або в переносному значенні слово бог пишеться з малої: боги Давньої Греції, бог Бахус, бог Озіріс, бог війни, кулінарний бог, богиня краси.

З великої літери рекомендується писати і прикметники, утворені від слова Бог і які стосуються особистості Творця в християнстві та інших монотеїстичних релігіях: Божий промисел, Божественна благодать, Божественна літургія. У переносному значенні вживається тільки мала літера: божественний смак, бабуся божий одуванчик.

Різницю в написанні в залежності від значення прекрасно ілюструє перша з десяти заповідей, даних Мойсею на горі Синай: Я Господь, Бог твій; Хай не буде в тебе інших богів передо Мною.



Ключові слова: релігія , Різдво Христове , російська мова

Матеріали по темі