Апостол Фома - в кожному з нас (+ mp3)

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа.

завантажити

завантажити

Протоієрей Андрій Єфанов

Ми говоримо іноді про людину: «Він втратив нашу довіру». Але зазвичай, якщо людина один раз говорить правду, і ми ніколи не підозрювали цю людину у брехні, то ми довіряємо його словами. Правильно?

І ось Письмо говорить: «Це ж написано, щоб ви увірували, що Ісус є Христос, Син Божий, і віруючи, мали життя в ім'я Його». Ці слова завершують Євангеліє. А значить, Євангеліє написано для того, щоб ми увірували в Господа, увірували в слова Євангелія. Євангеліє ніколи не давало нам привід засумніватися в чесності слів апостольських, в тому, що Господь Своїм Духом через святих апостолів засвідчив для всіх нас.

І ось ми бачимо приклад апостола Фоми. Який це приклад? Це приклад не зовсім позитивний. Це приклад того, як людина може не довіряти своїм побратимам, братів по вірі, не довіряти своєму Господу. Господь багаторазово говорив про те, що Він воскресне в третій день. Але апостол Фома не повірив цим словам або не надав їм такого значення, щоб сенс цих слів закарбувався в його серці. І коли інші апостоли сказали йому про те, що бачили воскреслого Христа, що ж він відповів?

«Поки сам не побачу - не впевнений», по суті так «Поки сам не побачу - не впевнений», по суті так.

Тобто сенс його слів полягав саме в цьому - поки не вкладу руку свою в виразки від ран, не матиму віри, що не повірю. Чому так?

Тому що всі ми різні. Одній людині досить невеликого слова або якогось невеликого одкровення - і ось все його серце починає належати Господу, і він починає жити заради Господа, і сенс усього його життя - Господь. А іншого Господь напоумив нескінченну кількість разів - і все без толку, людина все одно залишається сліпим і глухим.

Але ми з вами належимо, в більшості своїй, до третього типу. Ми належимо до типу апостола Фоми. Нам потрібно багаторазове підтвердження того, що наша віра є Істина. І Господь адже нам в цьому не відмовляє.

Якщо ми уважно придивимося до свого життя, то зауважимо, що раз по раз, з року в рік, хоча ми вже багато ходимо в храм чималу частину свого життя - і все одно Господь нам знову і знову, як малим дітям, показує те, що істина всього християнства знаходиться саме в Церкві.

Немає сенсу наводити приклади, тому що у кожного в душі є власний приклад. Можна навести один знаменний приклад для всіх нас, який трапився не так давно і знову ж в нашій місцевості в Мелечкіно, коли хрест там з'явився.

На кладовищі спиляли березу, розпиляли її на дрова, почали колоти, і всередині цієї берези побачили зображення хреста . Я в Мелечкіно в цей час служив і я це поліно зі знаменням Хреста, коли мені розповіли про цю подію, попросив принести в храм, щоб приїхав отець благочинний подивився; отець благочинний подивився і сказав, що це є безсумнівним диво.

Це не означає, що обов'язково Господь з нічого створив це зображення хреста. Є різні варіанти цього, ось, припустимо, моя староста запропонувала варіант наступний - може бути, цей хрест був на цій березі і вона його як би обросла, і потім хрест за багато років сам зотлів, а слід від нього залишився. Може бути так. Може бути, Господь дійсно якимось дивним чином виявив це. І ще якась причина, ми цього не знаємо. Ми знаємо інше. По-перше, це сталося тоді, коли відкрився храм, коли в храмі стали відбуватися більш-менш регулярні богослужіння, коли людям потрібно було духовне зміцнення в їх вірі. як апостолу Фомі перед тим, як йти на апостольську проповідь , Потрібно було зміцнення у вірі, так і людям цього нового приходу потрібно зміцнення у вірі - і Господь явно його показав.

Як Він це зробив - ми не знаємо, як ми не знаємо, як Господь воскресив Своє Тіло . Це теж для нас велика таємниця. досліджуючи Туринську плащаницю , Вчені дійшли висновку, що плащаниця зберегла образ Христа за допомогою якогось сильного випромінювання. Але ми не знаємо, що це за випромінювання, та й не потрібно нам це знати. Ми бачимо чудо - а що дізнаватися, як Господь зробив це чудо , Які закони єства Господь порушив, а які зберіг для того, щоб та чи інша чудо, то чи інше знамено сталося? Це не дуже важливо; важливо те, що ми знаємо, що Господь поряд нас, Господь не залишає нас, Господь допомагає нам.

Якби не Божа милість, якби не Божі знаки істинності віри, то, на жаль, ми б все, в тій чи іншій мірі, відійшли від Господа. Якщо не відійшли б повністю, то стали б сумніватися в істинності Христового вчення або навіть хтось став би сумніватися в істинності існування Бога - і це можливо. Чому? Тому що ми немічні, а Господь приймає нашу неміч, терпить нашу неміч, проте ж говорить апостолові Фомі - «ти побачив і увірував, але блаженні не бачили й увірували!».

»

Як можна перевести слово «блаженні»? Я думаю, «щасливі» - дуже вдалий. Тобто люди, які дійсно отримали те, що необхідно для їх існування, для сенсу їх життя, це дуже близько до слова «Щастя» , Тобто блаженні не бачили й увірували!.

Чому? Тому що віра - це перш за все довіра. Якщо ми довіряємо тільки тому, що самі бачили, значить, ми не зовсім довіряємо Богу. Значить, Він для нас ще не у всій повноті з'явився в серці. «Царство Боже всередині вас є» - каже нам Писання. Якщо Господь говорить про Царство Небесне, що воно росте в нашому серці, значить, і віра наша повинна бути в серці, і Господь повинен бути в серці нашому. Господь саме про душу нашої, нема про серце фізичному, а про серце душі печеться.

Та й що з тілом - ми всі знаємо. Тіло схильне до хвороб, старіння, всі ми дуже скоро помремо. Скільки б ми років не прожили, ось запитати самого старшого - швидко життя пройшло? Швидко. Життя пролітає як мить, часом здається, що начебто ще юність-то тільки наступила, а вже життя добігає кінця, і це дуже і дуже відчувається. Потім настає смерть. смерть завжди важка, навіть святі отці, вмираючи, боялися смерті. Боялися і загробного долі, боялися і самого моменту смерті, це важко. Але ми знаємо, що ми воскреснемо, що ми знайдемо вічне життя в Бозі, а душа наша - вона не помре ніколи.

І ось найстрашніше - коли наша душа розлучиться від тіла, і ті пристрасті , Які нас мучать, ті сумніви, які були в нашій душі, почнуть губити нашу душу. Вони почнуть її розкладати сильніше і сильніше. Тут тіло нам допомагає зберегти християнське гідність. Тіло ми можемо прикрити одягом. Я ось надів облачення. Чому священики служать в одязі? Для того, щоб таким чином налаштувати свою душу. Ви теж надягли хусточки в храм. Для чого? Для того щоб цим показати смиренність, перш за все, перед Богом. Потім, у кого є подружжя - перед чоловіком. Всі одяглися скромно, не зухвало, і завжди християнина можна бачити по його одязі. А раз християнина можна бачити по одязі, то значить, цей одяг теж впливає на душу людини, при цьому, чим молодша людина, тим сильніше одяг впливає на його душу.

А ось уявіть собі, як душа себе почуває, коли немає ніякого одягу. Не тільки ось цього одягу, яку ми одягаємо, але немає навіть і тілесної оболонки, душа стає сама по собі гола перед зовнішнім світом. Тут демони і спрямовуються на кожного з нас, і ангел-хранитель береже нас від цих демонів, проте ж наші пристрасті, наші гріхи дають можливість демонам викрасти нашу душу.

Ось чому ми не блаженні - тому що наша віра мала, а ми повинні стати блаженними, ми повинні ними бути Ось чому ми не блаженні - тому що наша віра мала, а ми повинні стати блаженними, ми повинні ними бути. А що для цього потрібно? Ось здійснюємо вхід і чуємо спів «Блаженні ...».

З чого потрібно починати? З жебраків духом. Потрібно спочатку усвідомити свій стан, усвідомити, що я гірше всіх, що я грешнее всіх, що я неправильнее всіх, що я живу не за заповідями Божими - це найважливіше і з цього потрібно починати своє життя. Але ми це вже все розуміємо, потрібно тільки нагадувати собі вранці і ввечері, і тоді, коли ми хочемо образити ближнього, або в душі засудженням або яким-небудь, може бути, зловтіхою. Буває - подивимося на душу людини, подивимося на його вчинки і скажемо: «він гірше за мене».

Або станеться щось з людиною, а ми скажемо: «так тобі за гріхами і треба». Буває, у всіх у нас це буває, це наша неміч, і потрібно прагнути до першої заповіді блаженства - усвідомити, що ми духовно злиденні, що ми слабкі. І тоді слідом за цим ми зрозуміємо, що інші люди, що оточують нас, більш гідні милостей Божих, ніж ми самі.

Після цього наступним справою ми повинні згадати, що заповідей-то у нас всього дві - любов до Бога і любов до ближнього. Причому Бога-то то ми повинні любити ще більше, ніж самого себе. Більше своїх дітей. Ми себе, буває, не так сильно любимо, а дітям готові весь останній віддати. Ось Бога ми повинні любити більше своїх дітей. «Той, хто любить батька, матір, сина, дочку більше Мене - недостойний Мене». Ось що говорить нам Господь. І не через те, що Він такий ось ревнитель, щоб Його любили більше. Просто тоді наша душа не вільна від пристрастей, якщо цілком насамперед вона не спрямована до Бога, тоді просто ми загинемо. Чи не тому Бог вимагає виконання цієї заповіді, що Він хоче, щоб ми Його любили. А тому, що Він нас настільки любить, що розуміє, що тільки лише через любов можна врятуватися.

І другу заповідь все пам'ятаємо. Близького потрібно любити як самого себе . Тут дуже хороший є приклад. Ми часто можемо поспівчувати ближньому, коли у нього якісь тяготи і знегоди. Але коли у ближнього якась радість, чи можемо ми радіти радості ближнього так, як своєю власною? Якщо ні - значить, ближнього ми любимо менше, ніж себе.

Замислимося над цим. Замислимося над тим, як апостол Фома був підготовлений для апостольської проповіді. Згадаймо про те, що перед цією проповіддю Господь прийшов до апостолів: «Ісус же сказав: Мир вам! Як послав мене Отець, так і Я посилаю вас. Сказавши це, дихнув і каже їм - Прийміть Духа Святого. »

І ось священики, приймаючи благодать апостольську, як пастирі ввіреного їм приходу, благословляють народ словами «Мир всім» і далі можна подумати про те, для чого це потрібно. Для того, щоб був мир в нашій душі? Це природно. Так, звичайно ж. Але і ще, як Господь послав апостолів, як апостоли передали свою благодать єпископам, як єпископи посилають священиків проповідувати, служити, бути наставниками в конкретних громадах - так і кожен християнин повинен, перш за все, своїми вчинками, своїми зовнішніми справами, а потім вже і словом (коли він може сказати, коли Господь його наділив якимось даром слова) також проповідувати Євангеліє.

Щоб дивилися на нас і говорили - ось які християни, ось слідуючи християнину, можна жити добре, можна бути хорошою людиною, можна побудувати гарне суспільство, можна створити добру державу. Ось так на нас повинні дивитися. А щоб ми могли це робити, щоб ми могли таким чином проповідувати своїми вчинками, ми повинні мати любов і пам'ятати що так, Господь нас рятує, але апостол говорить, що Христос прийшов рятівник всіх людей прийшов, а найбільше вірним.

Тобто ми вірні, ми ходимо в храм, молимося, ми беремо участь, Господь прийшов рятувати наші душі, але ще Господь прийшов врятувати весь світ і тому ми повинні цілком продовжити служіння апостольське на тому місці, на яке поставлено від Господа.

І нехай молитовником і заступником за нас буде апостол Фома, який своїми стражданнями, своєю проповіддю підтвердив, що Божа благодать торкнулася і його серця, підтвердив, що і він є апостол Христовий, поставлений Господом на це служіння. Святий апостола Фомо, моли Бога за нас, і хай помилує нас Господь молитвами Пречистої Богородиці і всіх святих.

Амінь.

Читайте також:

Апостол Фома - батько критичного реалізму?

Звідки взятися вірі?

Дивовижні факти перебування апостола Фоми в Індії

Фома на Свірі

Правильно?
Який це приклад?
І коли інші апостоли сказали йому про те, що бачили воскреслого Христа, що ж він відповів?
Чому так?
Чому?
Як можна перевести слово «блаженні»?
Чому?
Скільки б ми років не прожили, ось запитати самого старшого - швидко життя пройшло?
Чому священики служать в одязі?
Для чого?