Біль і скорботи в нашому житті

Agionoros.ru продовжує публікацію розмов старця Єфрема Філофейского

Стежка життя - це біль і сльози;  на ній всюди терня й шипи Стежка життя - це біль і сльози; на ній всюди терня й шипи. На кожному кроці - Хрест, боротьба і скорботу, Гефсиманія і Голгофа. Біль постійно пронизує нас гострим списом. Якби ми могли взяти землю і як губку віджати її, то потекли б кров і сльози.

«Людина, яко трава дніе його, немов цвіт селний, тако відцвіте», - говорить псалмоспівець [1].

Все прекрасне пов'язане з болем, але і біль веде до радості. Роза виробляє шипи, а з шипа виростає троянда. Радуга зазвичай з'являється після грози. Буря повинна пройти, щоб на небі стало видно зірки.

Міркування, освічене християнською вірою і любомудрием, народжує здатність прозорливо дивитися вникати у суть справи. У болю воно бачить радість і надію, адже і Христос переміг через біль Страстей і Хреста.

Для створення шедевра скульптури потрібна велика робота молотком. Великі душі зобов'язані своєю величчю важким страждання. Золото і дорогоцінні прикраси спочатку проходять через вогняну піч.

Біль крушить людська істота. Це пожирає вогонь. Це гроза і буря. «Як море, внутрішня моя ніколи не бувають в спокої», - каже Соломон. Бувають моменти, коли випробування знаходять одне за іншим або обрушуються всі разом одночасно. Хрест тоді вельми тяжкий. Напруга досягає апогею. Душа відчуває таку тяжкість, що ледь тримається. Все навколо і всередині бачиться чорним. Кругом темрява, кругом безвихідь. Святий Григорій Богослов говорить: «Добре пішло; лиха зухвало і без одягу; шлях лежить серед ночі; маяка не видно ніде, Христос як ніби спить »[2].

Життєві скорботи як списи і ножі. Списи і ножі, які безжально розривають і терзають серце, палять його і паралізують, повністю позбавляючи сил.

Єдине, що нам залишається в такі моменти, - крик, плач і разом з тим гарячі прохання до Бога: «Помилуй мене, Господи ... душа моя зім'яти зело ... дорогою зморений зітханням моїм ...» [3], «Бисть серце моє яко віск таяй ... »[4],« Помилуй мене, Господи, бо сумую ... ізчез в хвороби життя моє, і літа моя в зітхань ... ЗабВО Бих яко мертвий ... »[5],« Биша сльози моя мені хліб день і ніч ... Вскую прикра єси, душе моя, і тривожишся ма? »[6].

Людина поставлений як цар творіння, але вінець його пліток з терня. Колись шлях його життя вдається як пісня і радісна симфонія, але частіше цей шлях виходить лише як нескінченний сумний траурний марш.

Питання про сенс страждання вічний. Його вивчали філософи і суспільствознавці, психологи і багато інших. Але справжній відповідь на нього - в християнстві, в вірі, в Законі Божому.

Ця відповідь двоїстий. З богословської боку, біль є результат падіння, як і інше зло. Вона результат неправильного користування свободою, плід непослуху. З боку етичної і моральної, вона є засіб для придбання чеснот і досконалості.

«Я буду завжди шанувати Бога, - каже Григорій Богослов, - яким би випробуванням Він би не допустив на мене прийти. Біль для мене є ліки порятунку »[7]. Василь же Великий говорить так: «Оскільки Бог дарує нам вінець Свого Царства, приводом до чесноти нехай буде хвороба» [8].

«Скорботи, - говорить святий Златоуст, - ставлять нас ближче до Бога. І якщо будемо думати про користь скорбот для вічності, то не станемо засмучуватися »[9].

Святий апостол Павло, котрий зазнав стільки гонінь і скорбот, весь ураженого «виразками Господа», вчить, що Бог допускає людині страждати «на користь, так причастимося святині Його» [10].

У Бога є тисячі способів, щоб явити тобі Свою любов. Христос може звернути нещастя в мелодійну пісню славослів'я. «Печаль ваш обернеться в радість», - говорить Господь [11].

Яке бій, така і перемога. На небесної купівлі немає Яке бій, така і перемога дешевих речей. Час страждання і жертви є час благословення: слідом за кожним хрестом - воскресіння. Що з того, що тепер ми страждаємо і невпинно ридаємо? «Еже бо нині легке печалі нашея, по збільшенню в поступу тяготу вічної слави соделовает нам», - говорить апостол Павло [12].

Людина, яка терпить страждання, є справжній подвижник, що отримує славні перемоги, і сповна буде винагороджений вічними благами. «Іхже око не бачило, і вухо не чуло, і на серце людині не взидоша, яже приготував Бог люблячим Його», - говорить апостол Павло в посланні до Коринтян [13].

Той, хто дивиться на страждання крізь призму вічності, вже переміг. Він обранець, непохитною вірою в Бога досяг радості, скуштувавши доброти Господа; він - потенційний вінценосець. Він може слідом за апостолом Павлом переможно вигукнути: «Подвигом добрим борючись, протягом Сконч, віру соблюдох: інше убо дотримується мені призначається вінок праведности, егоже віддасть ми Господь в день він» [14].

У такому духовному вимірі подолання болю і перетворення її в спокутну радість стає реальністю. Це - зміна, яке виробляється силою Божою. Таке оновлення, абсурдне для раціонально мислячої людини, є наслідком християнської віри. Якщо для безбожного матеріалізму таке оновлення є невирішене питання, а для людини плотського - мрія, то для віруючого - це велике чудо зміни Божого.

Духовне ставлення до страждань дає рішення великого питання і веде з темряви до світла.

Отже, потрібно ставитися до скорбот, які на нас знаходять, як до благословення Божого. Зерно в землі пригнічується, розкладається і тоді виробляє життя. Багатий благословенний урожай скорбот. Велико благословення Боже на поле сліз - благословення, яке знаходить той, хто істинно вірує завдяки дару міркування. Благословення Боже і милість спочивають на тих, хто пройшов через піч різноманітних скорбот, укріплений Божої силою і міркуванням. Їх чекає вічне, безсмертне і всеблагої відпочинок в Бога! Амінь.

[1] Пс.102: 15.

[2] Григорій Богослов «Листи. До Євдоксію, ритор ».

[3] Пс.6: 3,4,7.

[4] Пс.21: 15.

[5] Пс.30: 10-11,13.

[6] Пс.41: 4,6.

[7] Григорій Богослов «Вірші. На хвороба ».

[8] Василій Великий. Про те, що Бог не винуватець зла.

[9] «Тлумачення батька нашого святого Іоанна Златоуста, архієпископа Константинополя, на святого Іоанна, євангелісти», бесіда XXXV.

[10] Евр.12: 10.

[11] Ін.16: 20.

[12] 2Кор.4: 17.

[13] 1Кор.2: 9.

[14] 2Тим.4: 7-8.

Вскую прикра єси, душе моя, і тривожишся ма?
Що з того, що тепер ми страждаємо і невпинно ридаємо?