Благовіщення Пресвятої Богородиці

  1. Повчання, читане під час богослужіння

проповіді: Архим. Венедикт (2011 р) , Ігумен Іпатій (2011 р) , Архим. Венедикт (2012 р) , Ігумен Іпатій (2012 р) , Єром. Леонід (2012 р)

фотоальбоми: 2011 рік

Відео: 2011 рік , 2012 рік

Повчання, читане під час богослужіння

Р ече ж Маріам: Я ж Господня слугиня: буди мені за словом твоїм (Лк. 1, 38) . Чи не великі, по-видимому слова, але велика справа в них полягає. І всі ми нерідко називаємо себе рабами, навіть рабами людей, і іноді самим справою, навіть без потреби і обов'язки, раболепствуем людям. Чи важко тому назвати себе рабом або рабинею Господа, Якому ми всі раби, чи бажаємо або не хочемо бути і називатися такими?

За днів творення світу, коли Бог прорікав Своє живе і потужне нехай буде, слово Творця виробляло в світ творива  але в цей день, коли Марія прорекла своє лагідне і слухняна буди, - слово тварі зводить у світ Творця За днів творення світу, коли Бог прорікав Своє живе і потужне нехай буде, слово Творця виробляло в світ творива але в цей день, коли Марія прорекла своє лагідне і слухняна буди, - слово тварі зводить у світ Творця. Що ж за таємнича сила полягає в цих простих словах: Я раба Господня: буди мені за словом Твоїм, і виробляє настільки незвичайне дію? - Ця дивовижна сила є найчистіша і досконала відданість Марії Богу, волею, думкою, душею, всією істотою, всякою способностию, всяким дією, всякою надією і очікуванням. Відданість Богу є такий настрій, за яким людина за все себе, все, що йому належить, все, що з ним трапиться може, надає волі Божої. Хтось може сказати, що це значить скласти назавжди руки, сісти і чекати свого порятунку. Зовсім немає! Якщо хто справді таке склав собі поняття про відданість Богові і надходить по сему поняттю, той в омані; він віддається не Богу, але лінощів. Людина, яка не відданий Богу, не тим відрізняється, що він діє, але тим, що діє з власної волі, покладаючись на власний розум; Так само й відданий Богу не тим відрізняється, що не діє, але тим, що не діє з власної волі і розуму. Як не відданий Богу може бути в бездіяльності, так, навпаки, і відданість Богу не виключає діяння - діяння з волі Божої і по Духу Божу.

Власна воля тварі відібрала третю частину неба і запалила в ній пекло; власна воля заразила природу людську гріхом і смертю і весь світ прокляттям, і досі не зламається! проізрождать всі види зла, доки не буде повністю віддана Богу. Все велике, що представляє нам слово Боже, відбулося великою відданістю Богу. Чим починається найвищу діло Христове? Відданістю Сина Божого волі Бога Отця Свого. Ось іду сотворити волю Твою, Боже (Пс. 39, 9) , - говорить Він, сходячи до втілення. Чим закінчується це справа? - Якою відданістю. Чи не як Я хочу, але як Ти (Мф. 26, 39) . Отче, в руки Твої віддаю Свого духа! (Лк. 23, 46) . Відданість Богу є і початок, і вчинення християнства і вічного спасіння.

Укладемо це вчення умовлянням, яким Церква укладає велику частину молитовних проголошень, щоб невпинно живити в нас дух відданості, яким дихає і живе істинне християнство: Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і Приснодіву Марію з усіма святими пом'янувши, самі себе, і один одного і все життя наше Христу Богові віддаймо. Амінь.

Слово в день Благовіщення Пресвятої Богородиці свт. Філарета, митрополита Московського

Чи важко тому назвати себе рабом або рабинею Господа, Якому ми всі раби, чи бажаємо або не хочемо бути і називатися такими?
Чим починається найвищу діло Христове?
Чим закінчується це справа?