Бог Творець. Ангели. Походження зла.

Митрополит Іларіон (Алфєєв)

З книги «У що вірять православні християни? Катехитичні бесіди »

Бог Творець. Ангели. Походження зла. Створення людини.

Створення людини

Бог Творець

Одним з основних догматів християнства є вчення про Бога-Творця, Який створив Всесвіт з нічого. Про це так сказано в Старому Завіті: «Подивися на небо і землю і, бачачи все, що на них, пізнай, що все створив Бог з нічого» (2 Мак. 7:28). Все існуюче отримало буття завдяки вільній волі Творця: «Він сказав - і зробилося, Він звелів - і стало» (Пс. 32: 9) ...

Однак створене буття інопріродность Богу, воно не є еманацією - виливом Божества. Божественна сутність в процесі створення світу не зазнала ніякого поділу або зміни: вона не змішалася з твариною і не розчинилася в ній. Бог є Художником, а творіння - Його картиною, в якій ми можемо дізнатися Його «кисть», Його «руку», побачити відблиски Його творчого розуму, але Художник не зник у Своїй картині: Він залишився Тим, Ким був і до її створення.

З якої причини Бог створив все? На це питання святоотеческое богослов'я відповідає: «по преізбитке любові і доброти». «Як тільки благий і преблагий Бог не задовольнився спогляданням Себе Самого, але по преізбитке доброти захотів, щоб сталося щось, що в майбутньому користувалося б Його благодіяннями і було причетне Його доброти, Він призводить з небуття в буття і творить все», - пише преподобний Іоанн Дамаскін (VIII ст.). Іншими словами, Бог захотів, щоб було ще щось, яка бере участь в Його блаженство, причетну Його любові.

Ангели

Перш видимого Всесвіту Бог створив ангельський світ. Ангели - службові духи, безтілесні, що володіють розумом і вільною волею.

Головною справою ангелів є невпинне вихваляння Бога. Пророк Ісая описує бачення Господа, навколо Якого стояли серафими і вигукували: «Свят, свят, свят Господь Саваот! Вся земля повна слави Його! »(Іс. 6: 1-3). Але ангели є також вісниками, що посилаються від Бога людям (грец. Aggelos означає «вісник»): вони беруть живу і діяльну участь в житті людини. Так, наприклад, архангел сповістив Марії про народження від Неї Ісуса (Лк. 1: 26-38), ангел оголосив пастухам про народження Месії (Лк. 2: 8-20), ангели служили Ісусові в пустелі (Мф. 4:11) , ангел зміцнював Ісуса в Гетсиманському саду (Лк. 22:43), ангел сповістив жінок-мироносиць про воскресіння Ісуса (Мф. 28: 2-7). У кожної людини є свій ангел-хранитель, який є його супутником, помічником і покровителем (див. Мт. 18:10).

Не всі ангели рівні по своїй гідності і по своїй близькості до Бога: між ними існують різні ієрархії, що знаходяться у взаємному супідрядності. У трактаті «Про небесну ієрархію», що приписується Діонісія Ареопагіта (V ст.), Його автор налічує три ангельських ієрархії, кожна з яких ділиться на три чини. До першої і вищої ієрархії відносяться серафими, херувими і престоли, до другої - панування, сили і влади, до третьої - початку, архангели і ангели.

У небесну ієрархію вищі чини отримують осяяння Божественним світлом і прилучення до таємниць Божества безпосередньо від Самого Творця, а нижчі - за посередництвом вищих. Ангельська ієрархія, по Діонісія Ареопагіта, переходить в земну церковну ієрархію (єпископи, священики, диякони), яка долучається до Божественної таємниці за посередництвом небесної ієрархії. Про кількість ангелів йдеться узагальнено - їх «тисячі тисяч» і «міріади міріад» (Дан. 7:10).

походження зла

На зорі існування створеного буття, ще до створення Богом видимого світу, проте вже після створення ангелів в духовному світі відбулася грандіозна катастрофа, про яку ми знаємо тільки по її наслідків. Частина ангелів, став проти Бога, відпала від Нього і стала ворожою всьому доброму і святому. На чолі цього відпалого воїнства стояв Еосфор, або Люцифер, якого також називають дияволом і сатаною.

Диявол і демони виявилися в темряві по власній вільній волі. Кожне розумне жива істота, будь то ангел або людина, наділена від Бога вільною волею, тобто правом вибору між добром і злом. Свобода волі дана живій істоті для того, щоб воно, вправляючись в добро, могло онтологічно долучатися до цього добра, тобто щоб добро не залишалося тільки чимось, даними ззовні, але ставало його власним надбанням. Якби благо було нав'язано Богом як необхідність і неминучість, жодна жива істота не могло б стати повноцінною вільною особистістю. Через невпинне зростання в добрі ангели повинні були сходити до повноти досконалості аж до цілковитого уподібнення сверхблагому Богу. Частина з них, однак, зробила вибір не на користь Бога, тим самим визначивши і свою долю, і долю Всесвіту, яка з цього моменту перетворилася в арену протиборства двох полярних (хоча і нерівних між собою) почав: доброго, Божественного і злого, демонічного .

Християнське богослов'я каже, що зло не є якась початкова сутність, співвічність і рівна Богу, воно є відпадання від добра, опір добра. У цьому сенсі воно взагалі не може бути названо «сутністю», тому що не існує саме по собі. Як тьма або тінь не є самостійним буттям, але лише відсутністю світла, так зло є лише відсутність добра. Бог не створив нічого злого: і ангели, і люди, і матеріальний світ - все це за своєю природою є добрим і прекрасним. Але розумним особистим істотам (ангелам і людям) дана вільна волі, і вони можуть направити свою свободу проти Бога і тим самим породити зло. Так і сталося: светоносец-денниця, спочатку створений добрим, зловживав своєю свободою, спотворив власне добре єство і відпав від Джерела добра.

Не будучи ні сутністю, ні буттям, зло, проте, стає активним руйнівним початком, воно іпостазіруется, тобто стає реальністю в особі диявола і демонів. У порівнянні з Божественним буттям активність зла ілюзорна і уявна: диявол не має ніякої сили там, де Бог не дозволяє йому діяти, або, іншими словами, він діє тільки в тих межах, в яких йому допущено Богом. Але, будучи наклепником і брехуном, диявол вживає брехня як свою головну зброю: він обманює свою жертву, показуючи їй, ніби в його руках зосереджені могутня сила і влада, тоді як насправді у нього немає цієї сили.

Бог є абсолютно непричетним злу, однак зло знаходиться під Його контролем, так як саме Бог визначає межі, в яких зло може діяти. Більш того, по незвіданих шляхах Свого Промислу, в педагогічних чи інших цілях Бог іноді користується злом як знаряддя.

Християнське богослов'я не дає чіткої відповіді на питання про те, чому Бог, не будучи творцем зла, все ж дозволяє йому діяти. Говорячи про це, розум людини завмирає перед таємницею, будучи не в силах проникнути в глибину Божественних доль. Як говорить Бог в книзі пророка Ісаї, «Мої думки - не ваші думки, і дороги Мої - не ваші шляхи ... Але як відстоїть небо від землі, так відстоїть шлях Мій від доріг ваших ваші думки від думки Моїй» (Іс. 55: 8-9).

створення людини

Людина є вінцем творіння, вершиною творчого процесу трьох Осіб Божественної Трійці. Перш ніж створити людину, Вони радяться один з одним: «Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою" (Бут. 1:26). «Предвічний рада» Трьох був необхідний не тільки тому, що людина народжується як істота вища, наділена розумом і волею, панівне над всім видимим світом. Він був необхідний також і тому, що, будучи абсолютно вільним і незалежним від Бога, людина порушить заповідь, відпаде від райського блаженства, і знадобиться хрещена жертва Сина Божого, щоб відкрити людині шлях назад, до Бога. Маючи намір створити людини, Бог бачить його подальшу долю, тому що від погляду Божого нічого не приховано: Він бачить майбутнє, як теперішнє.

Але якщо Бог заздалегідь передбачав гріхопадіння Адама, чи не означає це, що Адам невинний, так як все сталося по волі Творця? Відповідаючи на це питання, преподобний Іоанн Дамаскін говорить про різницю між «передбаченням» Божим і «приреченням»: «Бог все знає, але не всі зумовлює. Бо Він заздалегідь знає те, що в нашій владі, але не визначає цього. Бо Він не бажає, щоб відбувалося зло, але не примушує насильно до добра ». Передбачення Боже, таким чином, не є роком, предопределяющим долю людини. Адаму не було «на роду написано» згрішити - Останнім залежало тільки від його вільної волі. Коли ми грішимо, Бог наперед знає про це, але Боже передбачення нітрохи не звільняє нас від відповідальності за гріх. Разом з тим милосердя Бога таке велике, що Він виявляє початкову готовність принести в жертву Самого Себе, щоб спокутувати людство від наслідків гріха.

Бог створив людину «з пороху земного», тобто з матерії. Людина є, таким чином, плоть від плоті землі, з якої він виліплений руками Божими. Але Бог також «вдихнув у нього дихання життя, і стала людина живою душею» (Бут. 2: 7). Будучи «персні», земним, людина отримує якесь Божественне начало, заставу своєї прилучення до Божественного буття. Людина причетний Божеству по самому акту творення і тому кардинальним чином відрізняється від усіх інших живих істот: він не просто займає вище положення в ієрархії тварин, але є «напівбогом» для тваринного світу. Святі Отці називають людини «посередником» між видимим і невидимим світами, «сумішшю» обох світів. Вони також називають його слідом за античними філософами, мікрокосмосом - малим світом, малим космосом, що поєднує в собі всю сукупність тварного буття.

Людина, згідно святителю Василію Великому, «мав начальство за подобою ангелів» і «по своєму житті був подібний до архангелам». Будучи, однак, серцевиною створеного світу, поєднуючи в собі духовне і тілесне початку, він в якомусь сенсі перевершував ангелів: бажаючи підкреслити велич людини, святитель Григорій Богослов називає його «створеним богом». Створюючи людину за образом і подобою Своєю, Бог творить істота, покликане стати богом. Людина є Боголюдина за своїм потенціалом.

Джерела: текст - www.wco.ru/biblio , Світлина - www.ubrus.org

про ангелів ієрархія Ангел охоронець Небо і земля: Ангел і людина в Священному писанні Діонісій Ареопагіт. «Про Небесну ієрархію" Corpus Аreораgiticum Ангели Образ і подобу Божу (Людина і Ангели) Ангелология про ангелів

З якої причини Бог створив все?
Але якщо Бог заздалегідь передбачав гріхопадіння Адама, чи не означає це, що Адам невинний, так як все сталося по волі Творця?