Будда як реальна людина

Із засновників трьох світових релігій, буддизму, християнства та ісламу, самим таємничим і незбагненним виявився Ісус Христос. Саме його історичне існування як реальної особистості піддавалося сумніву. Крім того, теологи схильні бачити не в ньому, а в апостола Павла прародителя християнства. Ким були Будда, Христос і Мухаммад в реальному житті? Із засновників трьох світових релігій, буддизму, християнства та ісламу, самим таємничим і незбагненним виявився Ісус Христос

Фото: AP

Будда - єдиний засновник релігії, який не оголошував себе ні пророком будь-якого Бога, ні його посланником. Більш того, Будда заперечував ідею Всевишнього - всеблагого Творця і Вищої Істоти. Він називав себе "Буддою" - "Просвітленим" або, краще сказати, "Пробудженим" - духовним вчителем, гуру. І тільки через деякий час історична особистість принц Сіддхартха перетворився в божество.

Буддизм спирається на пошук індивідуальної істини, і для його прихильників не має значення, чи існував історичний Будда. Відповідно до більшості дослідників, той, хто став Буддою, найімовірніше, народився в квітні-травні 558 року до нашої ери. За іншою версією - приблизно в 567 році до нашої ери в місті Капілавасту, столиці невеликої області на схилі непальських Гімалаїв. Він був сином царя Шуддходана з шляхетського роду Шакья і його першої дружини Майї або, як її частіше називають, Маядеві. Незадовго до його народження Майя відправилася побачитися з батьками. Поблизу селища Лумбіні, недалеко від Капілавасту, вона хотіла відламати сук від високого дерева і у неї почалися перейми. Хлопчика назвали Сіддхартха, або Сарвартхасіддха. У перекладі це ім'я означає "досяг мети". Гілка роду Шакья носила прізвисько Гаутама.

Не можна промовчати про легендах появи майбутнього Будди на світло. Зачаття його було непорочним, ботхисатва ( "прагне до просвітління") проник в правий бік матері під виглядом слона або шестимісячного немовляти. І перебував він не в материнській матці, а в раку з дорогоцінних каменів. Народження його також відбувається через правий бік матері у вигляді слона.

Мати його померла через сім днів після пологів, і принца виховувала сестра матері Махапраджапаті. За джерелами, у Будди були зведений брат і сестра, що славилася своєю красою. У 16 років принц одружився на двох принцес із сусідніх індійських царств. Через 13 років у нього народився син Рахула. Імені його дружини джерела не повідомляють, називаючи її "мати Рахула" - Рахуламата. За іншими версіями, принцес звали Гопа і Яшодхара, яка і була матір'ю Рахула. З цього приводу відомий історик релігій Мірча Еліаде зауважив: "Швидше за все, не згідні з аскетичної буддійської традицією подробиці є невигаданими фактами".

Читайте також: Туристи загрожують буддистської святині

Коли Гаутама виповнилося 29 років, йому обридла його забезпечене життя і він покинув рідний палац. За давнім звичаєм, відректися від світу можна було лише після народження сина чи онука. Аскет Гаутама, як його тоді стали величати, поголив своє волосся і бороду, надів жовтий одяг і пішов блукати по світу.

Найбільш ранні джерела повідомляли про це рішення зі слів самого Будди, який говорив своїм учням, що рано задумавшись про старість, хвороби і смерть, він втратив радість життя і прийняв рішення врятувати людей від цих трьох неминучих зол. У легенді ці події викладаються більш барвисто і драматичніше. Шуддходана обмежував перебування принца межами палацу і садів, щоб той не бачив каліцтва, хвороб, смертей і панує в світі зла. Однак принцу вдалося тричі вийти за позначені межі і зустріти на своєму шляху похоронну процесію (смерть), прокаженого (хвороба) і старого старця (старість). У четвертий раз Гаутама зустрів мудреця, шрамана, неортодоксального відлюдника, зануреного в глибоке споглядання. Остання зустріч нібито вказала принцу шлях і метод осягнення істини.

Спочатку принц веде життя мандрівного аскета. Період бомжування закінчується навчанням під керівництвом брахмана Арада Калама в Вайшали. У пошуках більш ґрунтовного знання молодий аскет прибуває в Раджагриху, столицю Магадха, де зачаровує місцевого царя Бимбисара. Той пропонує Гаутаме в дар частину свого царства. Замість цього спокуси принц йде в учні до мудреця Удрака Рамапутру. У нього Гаутама за рік освоює техніку йоги, досягаючи при цьому надчутливого стану, в якому вже немає ні свідомості, ні несознанія.

Однак потім з п'ятьма учнями він йде в Гайю. Тут протягом шести років він піддає себе суворого способу життя, задовольняючись зернятком проса в день, а потім і зовсім відмовившись від їжі. В цей час його, схожого на скелет, називають Шак'ямуні, "відлюдник з роду Шакья".

Зрозумівши марність самокатування плоті, Шак'ямуні перериває добровільну голодування. Тепер він збагнув все, що тільки є смертному: блаженство і млість палацового життя, медитацію йогів, філософські доктрини, влада і бідність, любов і голод, самотність і аскезу.

Приблизно в квітні-травні 523 року (або близько 532 року) він пізнав "вищу та повну загальну просвітлення" - став Буддою. Прокинувшись, Сіддхартха Гаутама стає "Святим, Блаженним, Совершеннопробужденним" (Архат, Бхагават, Самьяксамбудда). Сталося це звільнення від перероджень під покровом дерева Бодхи, або ашваттха, в якому дослідники визнають фігове дерево (Ficus religiosa). Подальше життя Будда, а всього він мандрував понад сорок з гаком років, присвятив проповіді свого вчення - дхарми звільнення.

Заздрісний родич 72-річного Будди, Девадатта, одного разу зажадав передати йому управління громадою, але отримавши відмову, спробував убити пробудження. Спочатку він підіслав найманих убивць, потім скинув на нього зверху величезний камінь і навіть нацькував розлюченого слона. Девадатта створив секту, в яку заманив деяких нестійких членів громади, але потім інші прихильники зуміли повернути відступників в лоно буддизму, а Девадатта живцем провалився в пекло.

Під покровом іншого квітучого дерева - Шала - Будда почав очікувати смерть. Будда помер у віці 80 років в листопаді 478 (або 487) року до нашої ери. Перед відходом Будда закликав своїх учнів сподіватися на власні сили, бути самим собі святільнікамі і старанно працювати в ім'я визволення від колеса сансари - низки перероджень.

Спочатку словом "Будда" позначали лише Шак'ямуні, але вже в найдавніших текстах "Типитаки" згадувалися шість Будд, які з'явилися до Шак'ямуні. В "Буддхавансе" їх налічувалося вже 24. Першим серед них вважався Діпанкара. Згідно з міфом, при ньому Шак'ямуні прийняв рішення стати Буддою.

Деякі моменти в його житті дуже нагадують легенди, пов'язані з ім'ям Ісуса Христа. Зокрема, історія зі спокусою Будди трьома дочками буддійського демона Мари, який, не добившись нічого силою, вдався до хитрощів, можна порівняти зі спокусою Христа в пустелі. А що міститься в Євангелії від Луки (2, 25-36) розповідь праведника Симеона аналогічний з епізодом з "Житія Будди", написаному в I столітті до нашої ери, за царя Канішке. Фахівці з релігієзнавства по-різному оцінювали подібні паралелі. До речі, і в деяких супутниках Будди виразно проступають риси апостолів, що супроводжували Христа. Так, Ананду називали Іваном, а в Девадатта бачили зрадника Юду Іскаріотського. Ананда був улюбленим учнем Будди, і він помер на його руках.

На відміну від Христа, Будда вельми негативно ставився до жінок. Виховала його мачуха тричі в сльозах благала Будду дозволити жінкам вступати в черниці. Будда категорично не хотів бачити Махапраджапаті, і тільки Ананда зумів переконати вчителя прийняти опікати в дитинстві Гаутаму стару жінку, від якої принц бачив тільки благодіяння. Будда поступився згнітивши серце, поставивши перед жінками вісім умов, на які ті з радістю погодилися. Але і після цього Будда бурчав, що дав слабину, що не послужить на благо церкви. Будда передбачав, що його вчення замість тисячі років проіснує тільки 500 років - і все через членство жінок в чернечій громаді буддистів. Слабка стать, званий їм "кайданами Мари", для Будди був найбільшим перешкодою до досягнення нірвани.

По досягненню нірвани Будда може переродитися в іншу істоту, але може залишитися в людській подобі до кінця кальпи (8 640 000 000 людських років). На небі Будда може постати у вигляді верховного божества Брахми - чотирирукому істоти з чотирма ликами, зверненими в чотири сторони всесвіту.

Читайте також: Засновники релігій в реальному житті: Ісус

Читайте найцікавіше в рубриці "Релігія"

Ким були Будда, Христос і Мухаммад в реальному житті?