Буддизм та Інтернет

Ще спочатку 19-того століття можна було стверджувати, що кожна з п'яти основних світових релігій:
; індуїзм
; буддизм
; іудаїзм
; християнство
; іслам
має свої особистісними рисами і своєї, цілком певної филосовско-теологічної спрямованістю. Сьогодні, на початку нової епохи Водолія, в процесі їх активного взаимообщения, ці відмінності починають стиратися і зменшуватись. Скорочуються відстані між людьми і континентами, та те, що до недавнього часу було незрозуміло і загадково, сьогодні ставати простим і звичайним навіть для людини Науки. Суміш культур відбувається так тісно, ​​що стає неможливим встежити за виникненням все більш нових різновидів релігійної думки. Наприклад порівняно молода релігійна організація Харе Крішна, яка сповідує індуїзм з його класичної вірою в реінкарнацію і багатобожжя, в той же час виділяє з усієї плеяди божественних істот Одного Бога - Крішну. Для кришнаїти інших Богів як би не існує - існує лише Крішна і його втілення в інших богів. Або ще точніше - боги втілюються з нього.
Або інше питання, чи можлива віра в Єдиного Бога, для людини сповідує найбільшу світову релігію - буддизм? Самому Будді був абсолютно байдужий будь культ будь-якого божества. Саме це і дозволило буддизму досить легко вживатися в культуру різних народів, розширюючи свою впливовість. Буддисту легко прийняти існування абсолютно будь-якої ідеї про Бога, від багатобожжя до монотеїзму. Єдине, що для них незаперечно, це сприйняття світу як "юдолі страждання" і існування в ньому закону карми зі зв'язаним з нею переродженням живих істот. Буддисту все одно, звідки виник цей світ наповнений стражданням. Важливіше виключити причину страждання в цьому матеріальному світі, ніж дошукуватися до їх божественних першопричин.
Через це байдужості в ставленні до Бога, деякі релігієзнавці зараховують буддизм до однієї з найстаріших атеїстичних систем. Однак якщо для буддизму і не існує конкретного позначення Творця, то вже поняття душа визначена там цілком конкретно і ясно. Душа людини існує, переходячи стадії переродження і переміщаючись з кожним новим народженням на інший щабель свого розвитку. При кожному такому переродження, душа змінюється як єдине ціле, що не дроблячись на частини, не зливаючись з іншими душами і не втрачаючи своєї індивідуальності і відособленості.
Поняття про "Божому Царстві" також відомо не тільки в мусульмансько-християнському світі. Для них в цьому Божому Царстві зникають страждання, і саме туди направляються праведники, позбавившись від гріховності. Буддизм місце позбавлення від страждань називає Нірвана. З санскриту на російську це слово можна перекласти як "погашення" або "потухання". Нірвана, це стану відсутності будь-якого страждання і гріха. "Знищення пристрастей, знищення гріхів, знищення сліпоти, ось що значить Нірвана" (Шарипутра). Різниця між заходом і сходом тільки в точності визначення посмертної долі. Для мусулмано-християн існує тільки чи рай, або пекло. В буддизмі з небесної космогонієй все складніше: три сфери в кожній з яких існує кілька типів самостійних світів.
Увійти в нірвану для буддиста означає обожествили, злитися з божеством. У багатьох буддистських текстах Будді присвоюється титул Господа. "Він є Піднесений, Святий, Вполнепросветленний, Що володіє знанням і моральним веденням життя, Досконалий, Віщий, Найвищий, приборкувати биків людських, Учитель богів і людей, Будда Господь" (Три Притулку). Якщо для християнства Бог ставати людиною в особі Христа, то в буддизмі все відбувається навпаки, людина "обожнюється" в особі Будди. І в цьому ракурсі, ми можемо вважати буддизм релігією монотеїзму. Правда тільки до тих пір, поки не прийде в цей світ новий Бодхисатва і не стане давати людям нову мудрість. Про що? Та хоча б про Інтернеті, як про «сфері відсутності форм».


рецензії

Я ніколи не цікавилася Буддизмом, і навряд чи вже серйозно зацікавлюся. Але ті буддисти, з якими мені вдалося поспілкуватися,
дивували мене своїми познаніямі.І не тільки знаннями, а й своїм розумним миролюбністю. Що то в цій релігії є, що не дає стати людині зачумленим і обмеженим.
Іра Ка 06.04.2009 18:12 Заявити про порушення Це Ваше жіноче чуття. В буддизмі, як і в будь-якої релігії, є очікування нового пророка. В даному випадку - Матрея. Счітаеться, що саме він змінить місце і роль жінок на цій планеті. Я теж вважаю, що те, у що сьогодні чоловіки перетворили жінок - це ганьба для чоловіків.
машиах Махді 06.04.2009 18:34 Заявити про порушення Або інше питання, чи можлива віра в Єдиного Бога, для людини сповідує найбільшу світову релігію - буддизм?
Про що?