Церква "Живі Камені" в м Париж, Франція

В тому як наша   церква Живі Камені   шукала приміщення, ми бачимо Божу руку і Його милість В тому як наша церква "Живі Камені" шукала приміщення, ми бачимо Божу руку і Його милість. Оскільки в Парижі знайти вільне приміщення для богослужінь практично неможливо. Для громади не перебуває ні в якій асоціації чи союзі складність полягає в тому, що церкви не біжать з розпростертими обіймами зі словами "про, це наші брати, давайте їм допоможемо!". Але Бог проявив до нас Свою любов і милість і показав, що нам потрібно навчитися довіряти Йому, навчитися приймати від Нього все що відбувається. І в нашому житті був період труднощів, коли у церкві не було приміщення і тоді братський рада збиралася на лавочці в парку і навіть в машині. Але коли зійшла зоря надії, ми побачили сонце - одна баптистська церква надала нам приміщення. Нам дали ключі і почалися наші богослужіння. В один день вони ставлять нам умову з яким ми не могли погодитися, тому що у нас було бажання зберегти наші слов'янські традиції спілкування в проведенні служінь. Це був реальний шок для нас. Це змусило нас прийняти рішення щодо конкретних дій, тому що ми бачили, що не можемо там перебувати і нам треба виходити.

І тоді Бог проявив до нас Свою любов. Ми прийшли в приміщення в якому ми зараз знаходимося. Ми ну ніяк і не розраховували на цей молитовний будинок. Це Бог розташував серце пастора цієї реформаторської церкви. Пастор вислухав всі наші рутини і біди, історію нашого пошуку місця для богослужінь. Після цього він показав нам цю будівлю і сказав, що готовий нам його надати. Це повалило нас в шок, коли ми побачили і дізналися. Зал сам по собі гарний і приміщення затишні. Мало того, тут збирається група віруючих з Мадагаскару, яких через нас пересунули на третю зміну в більш пізній час, а нам віддали їх час другої зміни для богослужінь. Це нам дало те, що ми можемо проводити недільну школу, тому що на більш пізній час не всі могли приводити дітей.

В нашій церкві в основному віруючі з Молдавії і України. Рідко з'являються з інших країн. Одна сестра хрестилася з Киргизстану. У дітей тут є перевага, тому що вони можуть не забути рідну мову беручи участь в недільній школі, в сценках і інших виступах. І таким чином дитина має не тільки загальноосвітній Французький, а й український і молдавський. Взагалі у нас в церкві є ряд груп по віковим групам та молодіжна прославлення. І це відмінна можливість благовістя. Батьки дітей почали відвідувати збори церкви завдяки тому, що діти в недільній школі. Дуже добре працює такий інструмент як журнал СТЕЖКА від місії Світло на Сході .

Поза стінами церкви ми поки ніяких євангелізаційних проектів та заходів не проводили з огляду на те, що у більшості віруючих не вирішено поки питання з їх статусом в країні. І щоб не наражати на таких людей ризику ми навіть не проводили хрещення на озері, а робили це в стінах баптистерія. Але ми використовуємо такі свята як Жнива, Різдво і Великдень для євангелізації наших друзів і знайомих, запрошуючи їх до нас на богослужіння. Цим самим ми більше орієнтовані на особистий євангелізм.

Цікавий досвід у нас був, коли ми проводили спільне богослужіння з реформаторами, католиками і віруючими з Мадагаскару. Після цього католики запросили нас, щоб ми свідчили в їхньому храмі. Таким чином ми змогли показати, що російськомовні - це не тільки православні віруючі (як думає більшість французів). Традицію спільних богослужінь ми будемо продовжувати з реформаторської церквою і на різдво плануємо чергові збори.

Як і у всіх церквах у нас є свої труднощі. Є ряд проектів та програм, але немає тих, хто б це робив. Не всі члени церкви присвятили себе на працю. Відсутність посвячення, завзяття і бажання служити - це найбільша трудність. Одного разу не було проповідників і ми молилися про це і шукали. І зараз слава Богу є кому проповідувати. Але для подальшого розвитку потреба в служителів залишається. Слава Богу у нас є невеликий кістяк активних віруючих з якими разом працюємо на поширення Божого Царства.

Складання на підставі взятого Ігорем Грициком у Анатолія Букатар інтерв'ю в Парижі 20.10.2013