Чим небезпечні 7 смертних гріхів: як шкодить душі марнославство

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

27 жовтня 2016, 7:30 Переглядів:

Вавилонська вежа - символ людського марнославства. Картина П. Брейгеля ..

Якось до старця Клеопі (Іліє) прийшов його учень, молодий чернець, який з радістю повідомив, що зрозумів сенс свого життя. Старець акуратно запитав, що він має на увазі. "Отче, я вирішив залишити монастир і піти в народ, проповідувати Євангеліє людям!" - з гордістю сказав учень. "А ділився ти цим одкровенням з батьком-настоятелем?" - запитав архімандрит Клеопа. "Ні, навіщо? Це ж добру справу!" - відповів чернець. Старець похитав головою і сумно повідомив: " ось і вловив тебе біс марнославства. Тому що немає нічого важливішого для ченця, ніж смиренність і слухняність. А ось коли ти хочеш гордовито уподібнитися святим апостолам без благословення - то від лукавого ". Про те, що таке марнославство і як його розпізнати, ми дізналися у намісника Києво-Печерської лаври, митрополита Павла.

- Владико, поясніть для мирян, що ж таке марнославство?

- Мати всіх вад - зухвалість . Людина, яка знає, що чинить неправильно, але продовжує так робити, уподібнюється Іуді. Коли Христос говорив своїм учням: "Один з вас зрадить мене", кожен питав: "Чи не я?" Юда запитує: "Чи не я то, о Господи?", Вже в той же час знаючи, що зрадить свого вчителя, але перевіряючи Його, що також є зухвалістю. І в ньому немає покаяння, як в Петра, який тричі відрікся від Христа, але потім усе життя каявся, висушив свої очі сльозами і навіть при розп'ятті попросив стратити його вниз головою, так як вважав себе недостойним бути страченим, як Христос. Людина сміливий, на думку Ігнатія Брянчанинова, це людина, наповнений усіма пороками. Він подібний до Правиці, який по зухвалості заявив Господу: "Поставлю престол і буду яко всевишній". Поступаючи за зухвалістю, в людині прокидається гордість бісівська, а слідом за нею, як брат з сестрою, прийдуть гнів і нарікання. Юда мав ті ж можливості, що і інші учні, але допустив до свого серця зухвалість, злість і заздрість. Чим це завершилося? Людина, який ступає на шлях беззаконня, завжди думає, що зможе таким чином стати вище всіх, швидше за всіх, розумніші. Але, ставши на шлях беззаконня, він зраджує Христа, зраджує свою душу і гине.

Владика Павло: "Є влучний вислів:" Викрий розумного - і він тебе полюбить, що не картай божевільного - він зненавидить "

- Цікаво, якщо набрати в інтернеті "марнославство", можна побачити картини Пітера Брейгеля "Вавилонська вежа". Так, притча про Вавилонську вежу, побудувавши яку, люди планували дістатися до Бога і уподібнитися Йому - класичний приклад людського марнославства. Але як відрізнити марнославство від інших гріхів?

- З цього приводу є притча. Підходить до дверей Раю віруючий, його і питають: "Ти знаєш Господа Ісуса Христа?" Той відповідає: "Як не знаю? Я ж Його все життя прославляв і проповідував!" Йому відповідають: "Іди в пекло". Підходить інший віруючий, його теж запитують: "Ти знаєш Господа Ісуса Христа?" Той відповідає: "Звичайно! Я знаю Його! В ім'я його я збирав стадіони!" Йому також говорять: "Іди в пекло". Підходить до дверей Раю простенька жінка, її питають: "Ти знаєш Господа Ісуса Христа?" Вона відповідає: "Господи, хто ж Тебе не знає?" У цьому - глибокий сенс, подумайте. Тільки лагідні і смиренні серцем, які відвідують храми і беруть участь в таїнствах церковних, хто на питання "Чи знаєш ти Господа?" дадуть відповідь не «Я», а «Господи, хто ж Тебе не знає?", врятуються і успадковують Царство Небесне; хто стоїть з ранку до вечора в храмах, як і ця жінка, - вона не сказала, що вона рятує всіх, а сказала: "Господи, хто ж тебе не знає?". Ось та жінка в притчі не збирається стадіони, а смиренно молилася у Голгофи, просячи про милість, і побачила Христа серцем.

Марнославство, як і гордість, відрізнити легко. Марнославний людина не бачить своїх гріхів, а тільки гріхи інших, і звеличує себе, ставить себе в приклад іншим. Тобто марнославний людина - той, хто ставить собі заслуги, яких не має або яких не заслужив. Та й саме слово складається з двох - "марність" і "слава". На жаль, марнославству особливо схильні люди творчі. Похвалили твою книгу, картину - і вже людина "улов", як індик, який думає, що якщо розпустив крила, то зможе злетіти, а насправді покликаний лише потрапити в каструлю. Людина марнославний не переносить рад, повчань, докорів і т. Д. Недарма кажуть: "Викрий розумного - він тебе полюбить, що не картай божевільного - він тебе зненавидить".

- Виходить, приклад марнославства можна побачити в євангельських фарисеїв?

- Звичайно, але і в наше століття можна бачити безліч прикладів марнославства. Те ж зречення від Христа і Церкви, підміна віри ідеологією. ХХ століття, як ніколи, явив нам найбільший приклад заздрості і марнославства людей, які ненавиділи і вбивали за ім'я Христове. Згадайте, скільки натерпівся апостол Петро, ​​викриваючи Симона-волхва, який говорив, що він бог, а насправді був одержимий бісами. За правду викриття Симона, улюбленця Нерона, імператор звелів розіп'яти його. Симон-волхв - теж приклад марнославства. Нерон і його поведінку, бажання розіпнути Петра - приклад гніву - сили бісівської, яка налаштовує людину проти Бога. Тому гнів приводить до виконання всі інші страхи й образи, все далі і далі видаляючи від Господа і його милості.

Гнів, ЯК ХВОРОБА ДУШІ

"Гнів походить від різного роду захворювань: від заздрості, від нарікання, від образи, - продовжує владика Павло. - Треба чітко розуміти, що гнів є отруйне жало, яке, потрапляючи в людини, робить його вразливим. Біля такої людини повинні ходити, як біля повітряної кульки - щоб ніхто не чіпав, інакше відразу болить душа і серце. і така людина на всіх переносить невдоволення в своїй душі. Але тут дуже небезпечно впасти в засудження. Давайте не будемо забувати слова Іоанна Кронштадського, який говорив, що не можна ототожнювати людини зі злом, кіт Ороє в ньому сидить. Це дасть нам можливість зрозуміти, що гнів або злість - це хвороба. Хворий гнівом людина весь час говорить вам: не туди ти йдеш, то не так робиш, любить плітки і весь час всіх в чомусь підозрює. Він не терпить критики. Скажеш йому: "У тебе неправильно лежить серветка", а він раптом вибухає: "Та хто ти такий, щоб вказувати мені, що робити ?!" Взагалі, всі наші гріхи - це хвороба душі. а слідом за душею уражається і тіло, нервова система, віднімається сон, порушується ритм серцевий. Людина в злості може найстрашніше зробити. Прийнято вважати, що у тверезого на умі, то у п'яного на язиці, вірно? Але це зовсім не означає, що та людина весь час такий, він тільки й хотів всіх вбити і погубити, немає! Алкоголь у великих кількостях притупляє совість і здоровий глузд. У цьому стані диявол завжди намагається людині вселити, що проти нього хтось щось має. І якщо людина допустив подібну думку, то улов, пустив в душу силу, мета якої - убивати та нищити. Від великої кількості серця говорять уста. Якщо серце наповнене злобою, то рано чи пізно воно виллється в біду, горе і печалі.

Як спілкуватися з людиною, яка знаходиться в стані гніву? Якщо він розташований до розмови, то можна сказати: "Не завжди так буде. Пожалій себе, пожалій оточуючих". Якщо бачиш, що він тебе не почує - відійди від зла і молися. Коли натовп в люті вбивала камінням первомученика Стефана, з нього зняли одяг і віддали на зберігання юнакові Савлу (майбутньому апостолу Павлу), а в цей час Діва Марія з апостолом Іоанном стояли поруч і молилися Господу. Не можна в збожеволілої натовпі говорити про правду і істину - натовп тебе розірве ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Чим небезпечні 7 смертних гріхів: як шкодить душі марнославство". інші Недільна школа дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Олександра Бичковська, Вікторія Железнякова

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Quot;А ділився ти цим одкровенням з батьком-настоятелем?
Quot;Ні, навіщо?
Владико, поясніть для мирян, що ж таке марнославство?
Коли Христос говорив своїм учням: "Один з вас зрадить мене", кожен питав: "Чи не я?
Quot; Юда запитує: "Чи не я то, о Господи?
Чим це завершилося?
Але як відрізнити марнославство від інших гріхів?
Підходить до дверей Раю віруючий, його і питають: "Ти знаєш Господа Ісуса Христа?
Quot; Той відповідає: "Як не знаю?
Підходить інший віруючий, його теж запитують: "Ти знаєш Господа Ісуса Христа?