Чому мусульмани кажуть «Ін ша Аллах» (Якщо побажає Аллах)?

Всевишній Аллах сказав: «І ніколи не говори:« Я зроблю це завтра , не додавши:« Якщо тільки цього не побажає Аллах Всевишній Аллах сказав: «І ніколи не говори:« Я зроблю це завтра ", не додавши:« Якщо тільки цього не побажає Аллах! »Якщо ж ти забув, то згадай свого Господа і скажи:« Бути може, Господь мій поведе мене більш правильним шляхом »(Коран, 18: 23-24).

З цього випливає, що Аллах заборонив віруючим впевнено заявляти про те, що людина неодмінно зробить що-небудь в майбутньому, не пов'язавши це з Його волею.

Якщо людина порушує цю заборону, то він говорить про сокровенне знанні, не знаючи того, чи зможе він виконати задумане чи ні. Тим самим він пов'язує свій вчинок виключно з волею людини і чинить гріх, тому що абсолютно все відбувається з волі Аллаха.

Всевишній сказав: «Але ви не побажаєте цього, якщо цього не побажає Аллах, Господь світів» (Коран, 81:29).

Згадка про волю Аллаха полегшує людині виконання задуманого, допомагає йому отримати благословення Всевишнього і має на увазі звернення до Аллаха за допомогою. Однак людина завжди залишається людиною, і це значить, що він може через забудькуватість не згадати про волю Аллаха. Якщо ж він згадає про це, то повинен зв'язати виконання задуманого з волею Аллаха пізніше, щоб домогтися бажаного і уберегтися від усього лихого. Згадуючи про волю Аллаха, людина згадує про своє упущення, спокутує зроблену помилку і починає згадувати свого Господа, щоб не опинитися серед безтурботних невігласів.

А оскільки без допомоги Аллаха людина не в змозі зробити вірний крок і уникнути помилок в словах або справах, Всевишній Господь наказав був йому говорити: «Бути може, Господь мій поведе мене більш правильним шляхом». Господь звелів кликати Його, сподіватися на Нього і вірити в те, що Він неодмінно допоможе людині знайти найбільш короткий шлях до успіху. А ще краще, якщо поряд з цим людина сама прагне знайти правильне рішення і робить все можливе для досягнення благої мети. Такій людині Аллах обов'язково допоможе пройти прямим шляхом і чинити правильно в усіх починаннях.

З тафсир Абд ар-Рахьмана ас-Са'ді.