Статьи

Чому Петро і Павло поруч

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

12 липня 2015 року, 7:30 Переглядів:

12 липня християнський світ відзначає свято первоверховних апостолів Петра і Павла. Про життя цих святих людей, про день ангела і тому, як зміна імені змінює життя, ми поговорили з намісником Києво-Печерської лаври митрополитом Павлом, чиє ім'я при хрещенні було Петро.

- Владико, поясніть, чому ми святкуємо і Петра, і Павла в один день, адже народилися вони в різний час, та й такі абсолютно різні? Петро був першим учнем Ісуса, знав і бачив Його, тоді як Павло з'явився після воскресіння Христа, коли почалися гоніння на християн ...

- Справа не в часі. Суть - у їхніх справах. Апостолів Петра і Павла називають первоверховними тому, що вони були першими, хто більше всіх послужив поширенню віри Христової. Саме про діяння Петра і Павла найбільше говориться в Святому Письмі. Тому церква, прославляючи і побоявшись при імені кожного з них, виділила їм цей день святкування, підкресливши їх особливе значення.

Петра перш звали Симоном. І був він звичайним рибалкою, людиною некнижним. І тим не менше, коли Ісус передрік йому: "Будеш ловити людей", Петро сказав: "Відійди від мене, Господи!". Чому? Він хотів прогнати Ісуса Христа? Ні! А тому, що він, простий рибалка , Чоловік не вчений, серцем відчув прірву між собою і Ісусом, усвідомив свою негідність, побачив прірву гріхів своїх. І став ревним учнем, за що уподібнився найбільших видінь за свою відданість.

- Однак ми знаємо, що саме Петро тричі відрікся від Христа ...

- Так, у Петра, як і у всіх людей, були і свої недоліки. Згадаймо момент, коли Господь сподобив Петра йти по водам. І він таки пішов по воді до тих пір, поки був наповнений ревнощами і вірою в Бога. Але як тільки засумнівався - почав тонути. "Що засумнівався, скептик?" - сказав Господь. Так апостол Петро отримав перший закид в маловір'ї. Проте він з особливим завзяттям сповідував Ісуса Христа сином Божим від імені всіх учнів. Так, він тричі відрікся від Христа перед його розп'яттям. Але після вознесіння Христа, на першому Апостольському соборі в Єрусалимі в день п'ятидесятниці, коли почалися запеклі суперечки серед християн (в питаннях обрізання для неиудеев), саме Петро першим зважився взяти слово. І тим самим висловив фундаментальні істини вчення Ісуса Христа: що немає різниці між іудеями і язичниками, а всім однаково Господь дарував Духа Святого, і тому християнам з язичників не потрібно виконувати обрядовий закону Моїсеєва. "Ми віримо, що благодаттю Ісуса Христа спасемося". Господь дав Петру таку силу слова, що вона проникала глибоко в серця і виробляла незабутнє враження.

На відміну від Петра, Павло (перше ім'я якого - Савл) був чоловіком ученим, які здобули освіту у авторитетного богослова Гамалиїла.

- А Павло (Савл) взагалі колись був гонителем християн ...

- Савл належав до числа фарисеїв - ревнителів Закону Мойсея, які прагнули в точності виконати всі його вимоги. Життя Савла - приклад того, як саме фарисеї ставали відданими учнями Христа. Савл не міг відразу, за буквою закону, побачити благодаті. Але Господь, бачачи його ревнощі і виконання всього по букві закону, показав, що слідом за законом приходить благодать, яка картає людини. Однак перехід від закону Мойсея до благодаті Христової був непростий - Савл осліп. Тимчасова тілесна сліпота була дана для того, щоб Савл прозрів духовно. І згодом через Ананію він прозрів, знайшов нове ім'я Павло, зніс багато скорбот і поневірянь, глузувань, побиттів. І при цьому завжди говорив, що щасливий, бо дізнався Христа Спасителя і увірував.

- Що ще об'єднує Петра і Павла?

- Їх обох спіткала кара. За переказами, Петро, ​​відчуваючи, що наблизився час його смерті, йде з Риму. Як раптом йому є Спаситель, який несе хрест на плечах. Петро запитує: "Господи, куди ти йдеш?" - "Іду в Рим постраждати замість тебе". Петро зрозумів докір в маловір'ї і був розп'ятий вниз головою за імператора Нерона.

- Чому вниз головою?

- Це була його прохання. Петро вважав, що не гідний бути розп'ятим, як його учитель . І хотів бути завжди біля ніг свого Спасителя. А апостол Павло був обезголовлений імператором Нероном. Тому Господь встановив пост в честь цих великих святителів, просвітителів язичників, і встановив свято в один день - 29 червня за старим стилем і 12 липня - за новим. Мощі апостола Павла знаходяться в Римі, на околиці міста, в храмі Апостола Павла, а мощі апостола Петра - в Ватикані, в храмі Апостола Петра. Я удостоївся великої честі бути в хрещенні Петром, а в чернецтві - Павлом. Мій духівник, владика Варлаам, з цього приводу сказав: "Тобі не доведеться міняти ікону". Тому що апостоли Петро і Павло завжди зображені разом.

- У апостола Павла раніше було ім'я Савл, у Петра - Симон, ви були Петром, а стали Павлом. Навіщо потрібна зміна імені?

- При зміні імені людина духовно оновлюється, народжується заново, стає новим творінням Божим. Тоді життя починається з чистого аркуша. Незалежно, це монах чи це апостол. Нове ім'я є підставою їхнього життя. Павло в перекладі - "малий, менший", він завжди говорив: "Я менший з учнів", Петро - "камінь". "І Я кажу тобі: ти - Петро, ​​і на скелі оцій побудую Церкву Свою", - говорив Господь. А в мені поєдналося "малий камінь".

- А хто вибирає ім'я при постригу? Хто вам обирав ім'я?

- Мені перше ім'я дали при хрещенні, в честь великого святого Петра. А ось перед постригом, пам'ятаю, прийшов до владики Варлаама, він тоді був дуже хворий і зустрів мене словами: "У мене вже повинна була бути нова Пасха". "Не поспішайте, владика, ви ще мене не постригли", - відповів я йому. Це дійсно був для мене вчитель, сповідник, який за радянських часів дев'ять років відсидів за віру. Він запитав: "Яке ти хочеш ім'я?". Я так зрадів, що у мене буде право вибору, і став перераховувати: "Антоній, Серафим або Варлаам". Мені дуже подобалися ці імена! І тут він відповідає: "Багато хочеш" - "Так навіщо питали?" - "Я дам тобі те ім'я, яке тричі витягну". - "Тільки не Павло!".

- Чому не Павло? Вам не подобалося це ім'я?

- У нашому роду Павли якісь неблагополучні були. Як уявив, що і я теж Павлом стану, пополню ряди невдах! А владика після літургії витягнув це ім'я, після акафісту і після ранкової молитви. Було три імені - Пафнутій, Парфеній і Павло. Вибір припав на Павла ... Але зараз я звик.

- Зміна імені змінила ваше життя?

- Якесь тиск імені відчувається. Я дуже не хотів би випробувати те, що колись зазнав Петро, ​​який тричі відрікся від Христа. Але є ревнощі - бути таким же безстрашним, як апостол Павло. Взагалі, з досвіду можу сказати, що зміна імені змінює людину. Навіть змінюється його вираз обличчя, особливо після постригу в чернецтво. Ім'я не тяжіє - просто людина більше підпорядковує своє життя небесному покровителю. Вже соромно боятися чогось, соромно не проповідувати, соромно лінуватися.

- Є люди, яким своє ім'я не подобається. Вони навіть хочуть його змінити ...

- Що значить - не подобається своє ім'я? Якщо мова йде про ім'я, яке давалося при хрещенні, а не просто тому, що мама серіал подивилася, то на то ім'я була воля Божого. У мене був випадок: приїжджаємо на відспівування, запитуємо: "Як звати?" - "Владлен, як Володимир Ілліч Ленін". - "А як нам його відспівувати? Яке ім'я при хрещенні було?" - "Володимир". Всяке буває. Кожна людина гідний свого імені, і не треба його гребувати. Потрібно прочитати житіє святого, на честь якого вас назвали, і намагатися бути схожим на нього.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Чому Петро і Павло поруч". інші Недільна школа дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Анастасія Білоусова, Олександра Бичковська

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Владико, поясніть, чому ми святкуємо і Петра, і Павла в один день, адже народилися вони в різний час, та й такі абсолютно різні?
Чому?
Він хотів прогнати Ісуса Христа?
Quot;Що засумнівався, скептик?
Що ще об'єднує Петра і Павла?
Петро запитує: "Господи, куди ти йдеш?
Чому вниз головою?
Навіщо потрібна зміна імені?
А хто вибирає ім'я при постригу?
Хто вам обирав ім'я?

Новости

Где купить переходник на объектив линк

Давно занимаюсь фотографией, разумеется, в работе требуются разные объективы. Но конструкция постоянно меняется. Для установки объективов на камеры нового поколения, типа EOS 5D markIII и других

Хорошее туристическое агентство

Много интересного можно найти и в своей стране, а не только за рубежом. Стоит только поискать, и вы с удивлением обнаружите очень много мест ничем не хуже разрекламированных мировых чудес, только рядом,

Где купить держатель для телефона в авто

Жизнь нас не ждет и все время увеличивает темпы своего ритма. В таком бешеном круговороте нельзя никуда опаздывать и нельзя ничего пропускать. Мобильный телефон - настоящий друг и помощник при такой

Увлекательные туры по Украине

Когда кто-то спрашивает, что может быть лучше гор? В привычку у людей вошёл ответ только горы. Мне хотелось бы поспорить с этим выражением, ведь есть не менее прекрасные реки! Особенно хорошо всю красоту

Новости грузии сегодня видео
Выбор медицинского оборудования на сегодняшний день очень велик. Однако я, когда покупал оборудование для своей небольшой частной клиники, остановил свой выбор на продукции компании Медаппарат стол

Последние новости грузии видео
У меня были большие финансовые проблемы, которые могли решиться лишь продажей автомобиля, но расставаться я совсем не хотел с ним. Но мне повезло, что я наткнулся на автоломбард, который предложил мне