Cтарец Ілій про сенс життя

Спільний проект телеканалу «Союз» і порталу « Православ'я і світ »

В ефірі телеканалу «Союз» стала виходити програма - бесіди зі схиархімандритом Ілієм (Ноздріну) про сенс життя. Пропонуємо читачам відео і повний текст першої бесіди.

- Сьогодні ми починаємо цикл бесід зі схиархімандритом Ілієм, відомим духівником нашого часу, людиною, до якого за словом любові і втіхи, ради, настанови приїжджають люди з різних куточків Росії. Окреслюючи тему для розмови, батько Ілій хотів торкнутися найважливіші питання - ті, які частіше за інших задають люди священика. Ці питання іноді називають вічними. Один з таких питань - про сенс життя. Навіщо людина живе на Землі. Батюшка, я думаю, що Вам не раз ставили це питання?

- Звичайно - Звичайно. Ми повинні зрозуміти те, що якими б не були життєві умови, життєві обставини наші і можливості в цьому житті, ми неминуче йдемо з цього світу. І якщо задуматися, то занадто коротке наше життя. І якщо тільки стосуватися поняття про час нашого перебування в цьому світі, то виходить просто нісенітниця. Чому? Ви знаєте слова Пушкіна : «Дарунок даремний, дарунок випадковий, життя, навіщо ти мені дана?». Тобто і пристрасть, і горе, і каліцтво, хвороби просто людини надривають, людина приходить у відчай і думає: для чого я живу? Він замислюється. Часом він думає, що все в житті слабо, нестійкий, життя слабка.

Звичайно, буває, що люди-щасливці, з зовнішньої сторони проживають життя в достатку. Але, проте, якщо заглянути в їх душу, то може бути, що людина, з зовнішньої сторони нещасний, в два рази міцніше душею і задоволений, ніж щасливий з зовнішньої сторони. Про це, звичайно, дуже багато говорить література.

- Батюшка, скажіть, що означає «піклуватися про душі»? Що входить в це поняття? І що значить саме слово «душа»?

- Людина має дві субстанції: творіння Боже і пан, якому Господь дав владу. І людина - останнє, що Він створив. Вдихнув в нього дихання життя в тіло. І людина першим вийшов з рук у Отця - первозданні прабатьки наші - Адам і Єва . Вони були у винятковому стані, яке нам взагалі навіть не уявити - ні духовне, ні фізичний стан. Людина створена був для безсмертя, для вічності.

- Вважається, що людина створена за образом і подобою Божою. В чому це виражається?

- Образ Божий - то, що Бог як розумне і духовна істота. І ніякого порівняння немає. Рівності з Богом у людини немає, але образ Його дано. Тобто Бог створив людину вільною, розумним - духовним. Подобу Божу людина набуває, якщо є вдосконалення. Якщо Бог вседосконалий, всемогутній і усезадоволений. Сказано: будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний. І якщо людина не порушила б заповідь, то він би так і залишався безсмертним. У особистості Бог, перш за все, особистий. І людина душею проявляється як особистість. Тобто в розумі, волі, почуття. Бог, звичайно, незбагненний у своїй істоті і не обмежений в просторі і часі. Але людина як особистість обмежений.

- Батюшка, іноді говорять «смерть душі». Чи може в той час, коли людина ще жива, душа його померти? І коли це відбувається?

- Це смерть в гріху від порушення заповіді Божої. Він душею втратив той стан, і якщо він спочатку безпосередньо спілкувався з Богом, то далі він відійшов, втратив зв'язок з Ним. І тому настала смерть душі. Смерть в тому, що він втратив стан, яке йому дано було спочатку. Так і є. Нині, в Новому Завіті, коли Спаситель визволив від гріха, прокляття і смерті, хрещена людина може здобувати той стан, який з'єднує його з Богом . Християнин через молитву, через міру, моральне життя сходить, наближається до Бога. Тобто нинішній період його життя дає можливість здобувати вічне життя. Але оскільки тіло людини стало смертним через гріх, який увійшов в природу людини, то він отримує задатки недосконалості. Помирає тіло. Але як фізична субстанція. Але ми знаємо, що людина набуває благодать Божу. Навіть в останках діє благодать. Ми в Православної Церкви знаємо збереження мощей.

- Людина звертається до своєї душі: душе моя, душе моя, що спиш? Кінець наближається. Виходить, що тіло і душа живуть відособлено. Як зробити, щоб вони жили гармонійно?

- Коли людина ранить тіло, природно, воно болить, тілесна природа пошкоджується. І душа відчуває цю хворобу. Хвороб у нас досить багато. І випадкових, і тривалих хвороб. Це людина бачить і помічає. Але не виключена і хвороба нашої душі, коли людина відчуває велику скорботу, коли його ображають, або коли він сумує про втрату родичів, про смерть близьких. Тут вже духовні прояви. У отця Іоанна Крестьянкіна дуже багато про це сказано, і взагалі в нашій літературі. Це прояв душі як субстанції. Якщо він живе порядної життям, він завжди це помітить.

- Наша сьогоднішня розмова з схиархімандритом Ілієм про життя, про людську душу, про вічність ми завершуємо напуттям усім тим, хто прагне жити з Богом за Божими заповідями і законами. Батюшка, хотілося б почути Ваші побажання.

- Я бажаю, щоб ми більше зверталися до нашої віри, були досить міцними православними людьми, щоб наше життя було по тих заповідей, які вказав Господь в Божественному одкровенні, Святому Євангелії і в нашій Руської Православної Церкви. Тоді буде послідовність нашої доброї життя. І наші скорботи, хвороби, недоліки нашого життя, труднощі будуть розчинятися, коли ми зрозуміємо, що з нами Господь. Він завжди близький до нас, він завжди допоможе нам під час нашої благочестивої православної християнської життя. І тоді ми не будемо впадати у відчай, що не будемо надто нарікати на те, що нас іноді неминуче осягає і засмучує. І тоді можна сказати: Слава Богу за все , За скорботу і за радість.

Читайте також:

Батюшка, я думаю, що Вам не раз ставили це питання?
Чому?
Тобто і пристрасть, і горе, і каліцтво, хвороби просто людини надривають, людина приходить у відчай і думає: для чого я живу?
Батюшка, скажіть, що означає «піклуватися про душі»?
Що входить в це поняття?
І що значить саме слово «душа»?
В чому це виражається?
Чи може в той час, коли людина ще жива, душа його померти?
І коли це відбувається?
Людина звертається до своєї душі: душе моя, душе моя, що спиш?