День пам'яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла

З ьогодні ми прославляємо великих, духоносних, богопросвещённих апостолів Христових Петра і Павла. Вони - полум'яні проповідники слова Божого, непохитні, мужні борці за правду Христову, що не бояться ні побоїв, ні самої смерті мученицької, яку обидва зазнали: апостол Петро був розіпнутий, апостол Павло - усічений мечем. Ми можемо і повинні багато чому вчитися у них, не тільки по їх послань, але безпосередньо по їх чеснот. Апостол Петро зі страху тричі відрікся від Христа, сказавши, що Не знаю Цього Чоловіка. Він упав, але швидким було його повстання. Скоро він відчув всю тяжкість вчиненого ним гріха і гірко заплакав. Спаситель, прийшовши після Воскресіння, тричі питав апостола: Чи любиш ти Мене? І, отримуючи його полум'яні відповіді: Ти знаєш, що я люблю Тебе, тричі доручив йому пасти словесне стадо, бути організатором Святої Церкви Христової на землі.

Ти знаєш, що я люблю Тебе,

А хіба ми, браття і сестри, чи не зрікаємось Господа, коли не виконуємо Його заповідей? Адже всі ми обіцяли в святому хрещенні поєднуватися Христу, жити з Христом. І якщо залишаємося жити брудними, продовжуємо носити злобу, засуджувати, злословити, гніватися, - хіба цим не змінюємо Господа свого? І нехай приклад апостола Петра, швидкого усвідомлення ним свого гріхопадіння і слізного покаяння, надихає і нас, щохвилини впадають у гріхи, бачити свої гріхи і вміти про них плакати перед Богом.

Апостол Павло. До свого звернення він був гонителем християн. Спогад про це пекло його душу і тоді, коли багатьма працями в ім'я Христове він уже був славен по всій землі. Святитель Іоанн Златоуст говорить про нього: «Я не знайду слів, щоб описати, якою любов'ю палало серце цього великого апостола. Його любов була ширше океану, була яскравіше і жарче будь-якого вогню ». Яким полум'ям викидало вона з його гарячого серця, про який він сам каже, що в ньому все вміщається і нікому не тісно! І ця любов, таке любляче серце піднесло його на висоту величі і святості. О, якби хоч крихту такої любові мало серце кожного з нас! Тоді б ми змогли утримати наші уста, наше серце, наші руки і ноги від всяких нечистот!

Господь закликає до себе різноманітними шляхами: апостола Петра Він закликав під час лову риби, апостола Павла закликав через чудо. І нас з вами Господь закликає різними шляхами, потрібно тільки уважно слухати Його голос, який говорить: «Схаменися, одумайся, ти стоїш на краю гріховної прірви, смерть стоїть недалеко від тебе». Господь кличе до вічного блаженства, до якого звали, проповідуючи волю Божу, і святі апостоли Петро і Павло. Цій справі порятунку людей вони присвятили все своє життя. В їх світле свято та почуємо ми, браття і сестри, в своєму серці ті заклики до вічного спасіння, до віри міцної, до любові істинної, нелицемірної - до чого вони звали словесне стадо в дні земного подвигу і до чого продовжують кликати всіх нас і понині .

Митрополит Миколай (Ярушевич)

А хіба ми, браття і сестри, чи не зрікаємось Господа, коли не виконуємо Його заповідей?
І якщо залишаємося жити брудними, продовжуємо носити злобу, засуджувати, злословити, гніватися, - хіба цим не змінюємо Господа свого?