Дух Святий і голуб: Православна Канада

Образ Святого Духа на Небесному престолі

Дух Святий і голуб

Дорогі брати і сестри у Христі!

Вітаю вас з великим Біблійним святом П'ятидесятниці, з Православним Днем Пресвятої Трійці, з подією Зіслання Святого Духа на апостолів і народженням Святої Церкви Христової!

Сьогодні, святкуючи Зішестя Святого Духа на апостолів, згадаємо, що Він був не тільки в баченні вогняного полум'я, але у вигляді лагідної птиці - голуба.

Дух Святий зійшов на Господа Ісуса Христа у вигляді голуба під час Його Хрещення на Йордані. До цього голуб - справжній голуб (то не Бог - Дух у вигляді голубинім, а справжній птах - голуб) - брала участь в історії світу при всесвітній потоп.


Ной випускає голуба з ковчега. мозаїка

Ми повинні знати, що Дух Святий веде себе з людиною приблизно так, як поводився голуб, що випускається Ноєм з ковчега. Ця історія дуже важлива і повчальна для нас! Як ми пам'ятаємо з Біблії, потоки води йшли дуже довго, вода покрила вершини найвищих гір. Потім вода перестала, але вся поверхня землі була покрита цією водною стихією. Щоб дізнатися про закінчення потопу і знайти сухе місце для виходу на землю, Ной випускав з ковчега птахів. Спочатку ворона, потім голуба.

Голуб літав і прилітав. Він повертався назад, тому що не було для його ніг місця для відпочинку, коли крила втомлювалися літати. Потім одного разу він полетів і прилетів з маленькою здобиччю - з олійним листком в роті. А потім зовсім полетів - і вже не повернувся. Рівень води вже почав зменшуватися і голуб знайшов для себе сухе місце, Це означало, що земля стала знову зручною для життя людей. Землю вже можна кричати, засівати і вона принесе плоди. Знову людині вже можна жити на землі.

Ось точно так же, як той голуб, веде себе Бог Господь, Святий і Животворящий Дух, з людською душею. Голуб літає і прилітає, Святий Дух приходить до людини і йде від людини. Він шукає собі в ній місце спокою і знаходить його відразу, якщо воно є. Багато разів на день Святий Дух відвідує людини і відходить від нього, не знаходячи у нього для Себе чистого місця спокою, тому що часто людина покритий - немов брудною водою потопу - різними гріхами.

В душах деяких християн Бог - Святий Дух, як голуб, знаходить маленьку жнива і приносить її з Собою в скарбницю Царства Божого, як якийсь олійний листочок, в роті. Це означає, то добре і світле, сдела нное людина му, - від Духа Божого. Апостол Павло говорить, що ми не можемо не тільки зробити, але і помислити нічого доброго від себе, але все створено за допомогою Божої і даровано - як від Господа подарунок.

Людина, помолившись Богу, отримавши допомогу від Святого Духа, простив свого ворога - і це є його святий жертвою. Або змилостивився над старим, хворим, убогим, прибульцем і так далі - це також велика справа. Людина хотів сказати гидоту і, як кажуть у нас, «прикусив свою мову» - і це велика жертва. Людина заробив суму грошей і, відокремивши від неї 10-у частину, таємно віддав в руки дасть тому - це велика жертва. Все це - вічні зелені листочки на олійної гілочці у «роті» у Духа Святого, в дзьобі у Великого Голуба Миру. А ось якщо Він уже прилетів і не відлітає, знайшов місце спокою в душі людини і нікуди не йде, - то це вже свята людина. Святість - це коли Бог Святий Дух постійно живе в людині. Святість залежить від людських праць по очищенню свого серця. Але святість також є даром Божим. І до святості покликані всі люди.

Наша Православна Церква є схожою на той ковчег, який перед всесвітнім потопом побудував Ной. Так кажуть про неї Святі Отці: вона для віруючих - як величезний корабель серед бурхливого океану. У ній Христос - капітан корабля. Коли вітер наповнює вітрила корабля, то він рухається вперед. Так і Святий Дух допомагає нашій Церкві і всім нам плисти до нашої мети - до про зустріч зі Христ му, Прийдешнім у славі. Можна сказати, що Святий Дух є як би «дизельний мотор», який виробляє духовну «електричну енергію». Коли є енергія, то всі прилади і машини працюють, даючи світло і комфорт. Так будемо берегти в собі силу благодаті Святого Духа і використовувати її тільки на добрі справи! Нехай Святий Дух допомагає нам очищати наші душі від різної скверни, зберігати їх в чистоті і завжди бути з нами! Амінь!

(Джерело - проповіді протоієрея Андрія Ткачова, Київ-Москва)