Думки про добро

Доповідь протоієрея Володимира Архипова на конференції «Меневскіе читання. Допомога ближньому в ім'я Христа » .

«Бо ми Його творіння,
створені в Христі Ісусі на добрі справи,
які Бог наперед приготував нам виконати »
(Еф.2: 10)

Одного разу в лікарні малюк, страждаючи в важкої хвороби, запитав: «Бог добрий? Він допоможе мені? »Він чув про Бога і віру багато прекрасних слів. У його дитячий досвід їх ще не було, але йому хотілося вірити, тому, що говорили дорослі.

З перших хвилин гріхопадіння людина відчула внутрішній біль і душевний розлад від того, що зло увійшло в його душу, зруйнувавши гармонію і цнотливість добра. Але ж все, що входило в світ по Слову Творця, мало вищу оцінку Добра. І не було в світі, створеному Доброї волі, ніякої шкоди.

Творець спочатку передбачав, що «недобре чоловікові бути самому» і створив йому помічника. Очевидно, що не тільки для продовження роду або приготування їжі. Навіть Едемський раю не задуманий як повнота і гармонія без доброго участі в житті іншої людини.

Але людина чомусь засумнівався - а чи всі добре дав йому Бог, чи немає за межами Божого дару чогось кращого. А за межами довіри виявилася тільки тьма. Вона не стала соромитися. Владно увірвавшись в серце, розум і волю, спотворила мета і сенс життя, навчила людини себе приймати за світло і істину. Душа людини стрімко втрачала свою подобу Творця, серце стало забувати, для якої кохання вона створена, розум втратив здатність розуміти Премудрість Божу і її закони, воля або металася з боку в бік, або зовсім втрачала будь-яку силу діяти. У свідомості людини Бог (його Творець) все частіше виявлявся винуватцем хвороб, смерті, несправедливості, слабкості добра перед злом.

Все частіше людина стала гордо і впевнено заявляти, що прекрасно може бути добрим сам по собі, і Бог йому для цього зовсім не потрібний. Більш того, мовляв, принципи добра, які пропонує Бог в нормального життя, нездійсненні і стискують людську свободу.

Насправді, малюк сформулював питання, який дорослі соромляться задавати, хоча він їх мучить не менш, тому що занадто добре знають активність зла.

На жаль, ми кожен день переконуємося в гірку правду слів апостола, що «світ лежить у злі». Коли ж воно нападає на слабких, добрих і малих, його абсурдність відкривається і ранить нас з особливою жорстокістю своєї «несправедливістю».

І тим не менше, світ стоїть і живе добром, людським і Божим. І якщо нам вдасться за допомогою Бога відчути, в чому сила і краса добра, відчути його як бажану їжу для нашої душі, прийняти як заклик Бога до нас, то через доброту серця ми ще більше будемо свої Богу.

Багато питань задається Ісуса - як досягти вічного життя, скільки разів прощати кривднику, хто мій ближній, чому Твої учні неправильно постять, чому зціляєш в суботу. Він прекрасно розуміє, що якби серце було наповнене добротою, то цих питань не було б. Тому після конкретних прикладів милосердя Він дає загальну відповідь: «Твори добро кожному, хто його потребує».

Як відкопати в своєму серці здатність і спрагу жити добром і в ім'я добра? Як здійснити слова Спасителя: тим, хто просить дай , Тим, хто ненавидить благотвори, образив прости, злим не мсти, що згрішили, не суди, до всіх будь милостивий? На яке ж серце розраховані ці заклики Ісуса? Або Господь погано знає Своє занепале творіння, що неможливо, або настільки добре, як ми самі себе не знаємо?

Це питання стало приводом до сьогоднішньої розмови про добро, в якому ми всі потребуємо і так раді, коли воно зустрічається в житті, сумуємо і хворіємо, коли його мало або зовсім немає. А то, що добро в найбільшому дефіциті, знає сьогодні кожен з нас. Отець Олександр у період загального товарного дефіциту говорив у проповіді, що найбільший дефіцит людина відчуває в звичайної, людської доброти. Таке просте і зрозуміле слово - добро. Але виявляється, як і любов, і віра, воно не так просто, як здається, і не так вже й легко стати і бути добрим. Чому цікаво поговорити про добро? Це зрозуміло всім, це потрібно всім, це у кожного є одночасно, і мало, і багато. Тому що для всіх дуже болюче питання про насильство зла над добром, про межі добра, про розсудливість добра. Тому що добро може привести до Бога або гордо жити автономно.

Христос прекрасно розуміє, як легко милість і добро можуть стати для людини засобом для власного порятунку, черговим законом «добрих справ», а людина його придатком. Якщо забути про джерело добра і про його сенс, то дуже швидко воно починає служити суєтному марнославству не для порятунку, а для смерті. Він хоче вирвати свідомість своїх чад з влади служіння ідолу їх власного «Я».

«Якщо робите добро тим, які вам роблять добро, яка вам за те ласка? бо те саме і грішники роблять ... і ви добро, позичайте, не ждучи нічого ... і будете синами Всевишнього, бо Він благ і до невдячних і злих. І так будьте милосердні, як Отець ваш милосердний »(Лк.6: 33-36). Кому посильна така задача? Як часто людина з порога відкидає для себе реальність такого досвіду. Але, між іншим, Господь не говорить слів, щоб здивувати або налякати.

Христос не наймає на службу добрих справ, але хоче, щоб серце жило духом любові і милосердя. Величезне спотворення, якщо поняття « добрі справи »Розуміють не як любов до конкретної людини, а як засіб самопорятунку і самовиправдання. Добрі справи, що здійснюються не з любові до людей, а для порятунку власної душі - зовсім не добрі справи. Де немає любові, там немає добра.

Брат запитав старця: «Я подав жебраку милостиню. Що мені за це буде? »Старець відповів:« Крім того, що ти полегшив долю страждальця, абсолютно нічого. А якщо тебе цікавив не жебрак, а твій торг, то ти помилився і програв ».

Тому розмова про добро не настільки простий і очевидний. Занадто багато душ, знедолених любов'ю і добротою. І вони не тільки в дитячих будинках або лікарнях. Занадто мало сердець вміють і бажають віддавати доброту, забуваючи, що це єдиний шлях її здобуття. Можливо тому, що набагато простіше і зрозуміліше віддати річ, ніж доброту. На перший погляд звучить дивно. Ніби можна дарувати подарунки, допомагати в біді без доброти. Або навпаки - що варто доброта, без справ, чи не залишаються від неї в цьому випадку одні благі побажання і розмови.

Мені здалося важливим, особливо в наші дні численних груп, фондів, товариств милосердя провести деяку грань між ділами милосердя і самим милосердям. Питання делікатне, але не пусте.

Так склалося, що характер нашої участі в долях хворих дітей, інвалідів та всіх тих, кому не просто в цьому житті, в малому ступені пов'язаний з матеріальною або гуманітарною допомогою. У РДКБ це був наш вибір в 90-му році, громада «Віра і Світло» за визначенням така. У Дитячому будинку під Загорську нас теж взяли, перш за все, не як спонсорів, а як можливих друзів.

І тому я хочу говорити не про роботу груп милосердя, а про те, що потрібно будь-якій людині - бідує і одинокому , Або благополучному і живе в колі сім'ї. Іноді створюється враження, що за великої нашою діяльністю милосердя, за розмовами про добро, людина залишається з гуманітарною допомогою в руках, але з колишньою тривогою в очах. Чи не тому, що люди приходять йому допомогти погано роблять свою роботу або байдужі до чужого страждання, а тому, що нескінченно важко проникнути в область чужого страждання і самотності. Адже, навіть переживши власні випробування, ми не завжди можемо зрозуміти біль іншого. Тому що для цього в першу чергу треба навчитися розуміти не тільки біль, а саму людину. Тоді вдасться доторкнутися до душевних ран пластиром доброти.

У християнина покликання бути працівником добра, бо він свідомо прагне бути подобою Божою. Здавалося б, так просто - будь добрим, і нічого тут говорити.

Але хіба не вагається наша рішучість жити добром з появою хвороби, втоми, з наближенням старості? Хіба незнайомі нам підступні запитання - кому подавати милостиню, а кому ні? А якщо про нас забули? А якщо нас не віддячили? А якщо при нас похвалили доброту іншої людини? А якщо у самих мало, ніж ділитися? А якщо занадто часто просять? А раптом ізбалуем? А раптом обдурять? А якщо треба допомогти двом і один з них знайомий секретар райкому або потрібний продавець в кіоску, а інший без погон, без влади, і взагалі нікчемний - кому доброти дістанеться більше? Хіба не нашіптує нам голосок зліва - ти занадто добрий і тебе все просто і нахабно використовують, пожалій себе - пора подумати і про себе? Хіба це все не наші внутрішні питання? Чи завжди в голові ясна картина, коли дійсно наше добре участь можливо і необхідно, а коли ми створюємо надумані ситуації додатки нашого добра? З одного боку нам хочеться бути старанним християнином, а з іншого - не хотілося б набрати зобов'язань, які нездійсненні.

Господь і донині знає, що це може статися з кожним з нас, і не втомлюється повторювати: «Коли твориш милостиню, нехай ліва рука твоя не знає, що робить права» (Мф.6: 6).

Господь спонукає нас до особливого роду добра, яке, народжуючись в шкодують, чуйному серці, переростало б в духовну жертву, що ріднить нас з Богом. Про таке добро чудові думки апостола Павла: «... Не платіть злом за зло, дбайте про добре перед усіма людьми. ... якщо ворог твій голодний, нагодуй його; як він прагне, напій його ... перемагай зло добром »(Рим.12: 17,20-21).

Але як виконати, якщо тільки думка про це народжує боязкість, а реальність зла - сум'яття в душі. Навіть апостоли, бачачи, як важко стати людиною вічності, в розгубленості вигукують: «Хто ж тоді може спастися?» Але у Ісуса є відповідь: «... Неможливе це все Богові» (Мф.19: 25-26).

Головне зло - це забуття того, що ми створені бути образом і подобою Творця - світлом, добром, сенсом, любов'ю, тобто жити, перш за все, духом, а не плоттю. Побутова сторона життя в такому випадку повинна бути засобом для справжньої - духовної. Вийшло навпаки. Засоби стали метою. Дух - сирітської тягарем, якого в кращому випадку у свята дають гостинець. Завдання добра - свідчити, який первісний задум Бога про людину в світі. І той, хто добрий - той Божий слуга.

Ісус, розповівши всім нам про доброту виявленої до потрапив у біду, укладає - «Іди і ти роби так само». Мені здається, важливо, що ще до того як самарянин підійшов до пораненого, його серце знало, де він в цьому випадку повинен бути і що робити. Тому що будь-який потрапив в біду, давно був записаний в ньому як ближній. Якби цього не було, залишилося, можливо, тільки справа милосердя - перев'язка, ліки, готель, внесок на лікування. Що рятівною для хворого. Але милує, близького серця при цьому, скоріше за все, не було б.

Питання, пов'язані з допомогою ближньому в ім'я Христове, не зводяться тільки до благодійності, милостині, догляду за старими та хворими. Хоча, звичайно, ця сторона завжди була і буде актуальна, в кінцевому рахунку, для будь-якого з нас.

Але мені хочеться звернути увагу на ті сторони допомоги і на той її характер, які завжди в дефіциті і все в них потребують, незважаючи на всілякі зовнішні знаки сили, влади, слави, багатства, переваги. Як би людина не був самодостатнім, самовпевнений і могутній, або навпаки як би він не був смиренний і святий, ніхто не буде неслухняний щирою, непідробною доброту і любов, бо справжнє кохання ніколи не буває багато. Вона завжди делікатна, поважна, ненав'язлива і завжди несе в собі послання Боже. Вона творить і здійснює задум Бога про єдність між людьми, вводить людину і дає і приймає в переддень вищого життя. В цьому випадку люди не порівнюють, хто більше виграв, хто більше зобов'язаний. Дающий відчуває, що Бог йому явив милість, надавши можливість побачити нужду, потреба, розгубленість іншої людини і відгукнутися на цей заклик Божий.

А людина, що приймає допомогу, не відчуває себе приниженим, применшення, другосортним, тому що йому надана не поблажливість і ласку, а любляче розуміння і вдячність за прийняття допомоги. Таким чином, зневажається зло і торжествує добро. Звичайно, це далеко не завжди усвідомлюється, і не часто трапляється. Але так повинно бути і до цього має прагнути. Св. Праведний А. Мечев говорить про це: «Випадок зробити добро комусь є милість Божа до нас. Тому ми повинні бігти, прагнути всією душею послужити іншим ».

Людство живе і розвивається завдяки великим відкриттям і одкровенням. У їх витоків стоять геніальні особистості - першопрохідці, що несуть в собі творить творчу силу і прозріння. Вони відкривають всім іншим те, що закладено в світі Творцем. Будь то наука, мистецтво чи віра. За генієм науки або духу приходять учні та послідовники. Тривалий час багато з них йдуть в руслі свого вчителя, повторюючи в різних варіаціях його ідеї. Але не завжди вони можуть явити собою той вогонь і Божественне натхнення, якими жив їхній наставник.

Були доктор Гааз, Тереза ​​Калькутская, св. преп. мати Марія Скобцова - генії милосердя і самозабутньо служіння стражденним. Їх досвід і шлях не могли канути безслідно в лету. Вони жили духом справжнього світла і добра, які не зникають з їх смертю. Тому до них приходять учні та послідовники, через десятиліття і століття після їх земного життя.

Думаючи про доброту і милосердя тих, хто був уособленням цих безцінних і завжди актуальних дарів важливо побачити і зрозуміти, чим було наповнене їх серце і дух. Очевидно, що суть їх не втомленою доброти, що не зів'ялого милосердя і жертовності в особливому, особистісному ставленні до іншої людини і до Бога. Суть улаштування їх душі - в прагненні й умінні ставати страждаючої людини ближнім. Їх добро не від бажання робити добрі справи і справи милосердя, а від милостивого і доброго серця, яке не може бути іншим. Милосердя від милує серця, доброта - від надлишку доброго серця. Вони розуміли, що тільки цим можуть відповісти на заклик і добро Боже.

Розмова про добро може виявитися корисним для багатьох з нас. Для злих за обставинами - тому що вони можуть побачити, що злими їм бути зовсім не подобається, і що в них більше добра, ніж зла. Злі на переконання - можуть зрозуміти, що їхня зброя проти світу цього - немудре і підступне. Перемога здається, а програш, у вигляді зростаючої внутрішньої темряви - реальний. Для людей добрих за природою - можливість побачити джерело свого добра і наповнитися вдячністю до Нього. Для тих, кому здається, що він добрий - побачити правду про себе і навчитися справжньому добра. Для тих, хто знає, що добра в ньому небагато - захотіти помножити.

Адже час для добрих справ обмежена стислістю життя, і здатністю серця черствіти під впливом зла світу: «Ходіть у світлі, поки є світло». З порожніми руками прийти не те, що до кінця життя, до кінця дня - тоскно. А піти з цього життя з холодним, байдужим серцем, вони не полюбили добро - це запорука вічної смерті.

Вступити в школу доброти слід всім - і «добрим», і «злим». У цій школі головний принцип - в Бога багатіти. Тобто накопичувати, виховувати, напрацьовувати в собі навички турботливою уважності до інших, милості і живого участі. Душа може жити, лише якщо вона харчується чистим добром.

Доброта серця - дар Божий. Його можна подесятерити. На доброті серця легше побудувати чеснота. Іоанн Златоуст говорить: «Не в тому чудеса, що робимо великі справи, а чудо в тому, коли злий перетворюється в доброго. Твориться нова тварюка ».

Єдине, чим може бути багата життя - добром. Зблизити людей може тільки загальна частина - те, що від Бога. Виявляючи добро, ми поринаємо у вічність, творячи нове життя. Як тільки мною опанувала пристрасть, так в світ через моє серце увійшло зло.

Апостол Павло дуже добре знає природу людини, кажучи: «Знаю, що не живе в мені, цебто в тілі моїм, добре; бо бажання лежить у мені, але того щоб виконати добре, того не знаходжу. Доброго, якого хочу, не роблю, а зле, яке не хочу, роблю »(Рим.7: 18-19).

Але нехай з Божою поміччю збудуться в нашому прагненні навчитися добру інші слова апостола: «Я все можу в Тім, Хто мене Ісусі Христі» (Фил.4: 13).

Вересень 2011, Семхоз.

Він допоможе мені?
Як відкопати в своєму серці здатність і спрагу жити добром і в ім'я добра?
На яке ж серце розраховані ці заклики Ісуса?
Або Господь погано знає Своє занепале творіння, що неможливо, або настільки добре, як ми самі себе не знаємо?
Чому цікаво поговорити про добро?
«Якщо робите добро тим, які вам роблять добро, яка вам за те ласка?
Кому посильна така задача?
Що мені за це буде?
Але хіба не вагається наша рішучість жити добром з появою хвороби, втоми, з наближенням старості?
Хіба незнайомі нам підступні запитання - кому подавати милостиню, а кому ні?