Гаутама Будда

  1. Історія Будди Гаутами
  2. Вчення Будди: взаємозв'язок буддизму і Вед
  3. День народження Гаутами Будди: початок вчення Будди
  4. квітка Будди
  5. поза Будди

Time past and time future
What might have been and what has been
Point to one end, which is always present

Т. С. Еліот «Чотири квартету»

Г аутам Будда і його вчення надихають багатьох людей у ​​всьому світі. Філософія буддизму вийшла за межі Азії, проклала шлях до Європи. У цього релігійно-філософської течії з'являється все більше послідовників. Давайте трохи ближче подивимося на фігуру Гаутами Будди.

Історія Будди Гаутами

Гаутама Будда, або Готама Шак'ямуні, принц Капілавасту Сіддхартха, народився в сім'ї царя в північній Індії, на території сучасного Непалу. У той час столицею цього царства було місто Капілавасту, звідси й ім'я принца - Капілавасту Сіддхартха, що означає 'виконав своє призначення ". Готама! Не послухав своє пряме призначення - царювати, - але знайшов себе, просветлілся, т. Е. Став Буддою (просвітленим), що також можна вважати за виконання свого призначення. Так само як Ісус не був Христом (Христос додалося пізніше, що означає 'помазаний'), так і «Будда» не прізвище Гаутами, а вже доданий пізніше доповнення до імені «просвітлений».

Звідси ми можемо зробити висновок, що просвітлені були і до Гаутами і що він не був першим «просвітленим», але тим не менше саме вчення буддизму (надалі і релігія буддизму) починає свій відлік з моменту просвітлення Будди Шак'ямуні, як його прийнято називати. Принц Гаутама Будда народився в 621 році до н. е. і перейшов в парінірвану в 543 році до н. е.

На п'ятий день після народження принца зазвичай тих часів у палаці зібралися мудреці-браміни, щоб передбачити йому майбутнє, і один з брамінів передрік царевичу відмова від престолу після того моменту, як він побачить старого, хворого, який помер і відлюдника. Як би наляканий пророкуванням батько Гаутами Будди згодом не намагався уберегти хлопчика від зіткнення з досвідом зовнішнього світу - принц був оточений розкішшю, красою і навіть встиг одружитися, у нього народився син, - але тоді-то і судилося збутися пророцтву. Сіддхартха жахнувся тому, що на світі є місце не тільки красу і достатку, а й страждань. Це вразило молодого спадкоємця держави настільки глибоко, що вже ні сім'я, ні дитина не могли його втримати від мандрівок. Гаутама Будда встав на шлях пізнання, і після цього йому вже не судилося повернутися і виконати призначення так, як хотів його батько. Замість цього він став Буддою.

За деякими джерелами Будда провів в мандрах близько 7 років, але точна тривалість невідома, так само як і сам вік, коли він покинув палац. За одними даними він залишив все, коли йому було 24 роки, за іншими - коли йому виповнилося 29, а в 36 він став просвітленим.

Однак, як нам здається, ідеальна точність в конкретних цифрах не так і важлива; важливий сам факт, важливі вчинки, про що згодом і заявить вчення буддизму. Числа, так само як і слова, - це всього лише символи. Для того щоб витягти з них потрібне нам знання, ми повинні в першу чергу розшифрувати їх символіку. Інакше б не було ніякого сенсу в них.

Так і в житті: чи є сенс в датах як таких, якщо не маєш поняття, що за ними ховається? Таким чином, ми перестанемо чіплятися за дати, а зосередимося на суті вчення Просвітленого. І все-таки перш, ніж до нього перейти, потрібно закінчити історію Гаутами Будди і доповнити її декількома досить примітними деталями.

Вчення Будди: взаємозв'язок буддизму і Вед

Бути може, деяким з наших читачів, хто стежить за статтями сайту, відомо, що буддизм як релігійна течія або філософська школа виник не на порожньому місці. Тому були передумови, і, щоб зрозуміти їх, ми повинні звернутися до історії: до тієї епохи, коли жив Сіддхартха. А народитися йому довелося в епоху Калі-юги, що вже самою назвою наштовхує нас на припущення про присутність Вед і ведизму в нашій розповіді. Що ж, читач прав.

Майбутній Будда народився в суспільстві, де панувало вчення Вед, а, отже, кастова система з брахманами на її вершині і шудри внизу міцно стояла на ногах. Вірніше, держави цього регіону підпорядковувалися існуючим порядком речей, через що цар суворо заборонив кому б то не було знайомити принца з усією несправедливістю і скорботою цього світу. Так що до дуже зрілого віку Гаутама Будда був огороджений від дійсного знання світу, що, швидше за все, і зіграло вирішальне значення в його житті. Тому що для зрілої людини, що вперше побачив після комфорту і краси королівських палаців зворотний бік медалі, досить важко змиритися з думкою, що саме такий закон світобудови.

У свідомому віці складно примиритися з такими догмами і просто прийняти їх як даність. Для Гаутами це стало своєрідним викликом, з яким він підкорився і через якого пішов мандрувати в пошуках відповідей на безліч з'явилися питань.

День народження Гаутами Будди: початок вчення Будди

За традицією історії великих людей починають з того, що говорять про день, коли вони народилися. Наш випадок не виняток, лише з однією поправкою. За давністю років досить важко встановити точну дату народження Будди. Скільки води утекло з тих пір, більше 2500 років. До нас дійшли відомості, що Гаутама Будда народився на початку травня місяця в повний місяць. Ключовим тут буде слово «повний місяць», тому що в сучасний час багато буддистів орієнтуються на травневе повний місяць. Цей день відомий як «Висакха Буча», або «Весак», - день народження Будди, день його переходу в парінірвану (смерть фізичного тіла). В цей же день також відбулося просвітлення Гаутама Будди під деревом Бодхі через кілька років після того, як він вирушив мандрувати, знайомився з життям відмінною від палацових палат, був відлюдником.

Офіційним же днем ​​Будди в усьому світі прийнято вважати 22 травня. Невипадковий також факт того, що просвітлення сталося в ту ж дату, що і народження. Це в певному сенсі дуже символічно, особливо якщо взяти до уваги, що ті факти і дати, про які ми говоримо, так чи інакше умовні, тому що сам Будда не залишив нам ніяких письмових свідчень, так само як і його безпосередні учні. Лише кілька років по тому інші покоління послідовників вчення Гаутами Будди увічнили знання і вчення Будди (дхарму), яке дійшло до нас у вигляді Палійского канону.

Проте дати і дні повного місяця, які так шанують буддисти, - це, скоріше, умовні позначення, які надають можливість послідовникам буддизму відзначати якісь важливі точки, події, пов'язані з життєвим шляхом Будди. Тому не варто сприймати їх як виключно точної біографічної інформації.

Той же символізм відноситься і до самого буддизму. Часто популярне пояснення філософії буддизму починається з того, що новачкам представляють у всій красі космологію, яку буддизм багато в чому запозичив з ведизму, а також не забувають згадати про вічне колесі сансари, що безпосередньо має на увазі, що не припиняється ланцюг перевтілень, або, по-іншому, реінкарнацій. Це також зближує його з більш давніми вченнями.

Звідси випливають і розмови про карму: що це таке, як її очистити, поліпшити і полегшити. Власне під вагою карми ми змушені втілюватися знову і знову, тому для виходу з колеса сансари поняття карми ключове, а також важливо дотримання дхарми, вчення Будди, методу, який він пропонує, щоб людина нарешті став вільний, досяг самадхи і нірвани, що і є кінцевою ступенем восьмеричний шляху.

Однак, усвідомивши вищесказане, повернемося до того, що саме поняття реінкарнації не варто розуміти буквально, як це робить більшість звичайних людей, таких шляхом Будди. Згідно з ученням буддизму, існує кілька світів: один з них - світ богів, або девів; інший - світ асурів, напівбогів; між ними розташований світ людей; нижче йде світ тварин; світ голодних духів, заборон; і світ нараки, або злих духів. Всього шість світів. Відповідно до цієї класифікації, людина може втілитися в будь-якому з них. Але що відрізняє буддистський пекло від християнського - це наявність виходу звідти. Переродження в нараки не назавжди. Виправившись, можна звідти вийти і перевтілитися.

Все ж не варто сприймати цю ієрархію світів настільки буквально. Просунуті в своїх знаннях буддисти говорять про те, що це, скоріше, символічне уявлення станів свідомості. І на своєму життєвому шляху людина може пройти через все з них, причому зовсім необов'язково проходити їх послідовно. Людина може повертатися в більш низький стан свідомості, а також переходити в більш високу, перескакуючи через сходинки, що розділяють їх.

квітка Будди

Говорячи про велику роль символізму в філософії і релігії буддизму, не можна не згадати і про головне наочному символі цього вчення - квітці лотоса. Лотос здавна вважався втіленням чистоти і мудрості, самоочищення і одночасно нестабільності речей.

Лотос піднімається над поверхнею води, з мулу, прекрасний, що тягнеться на прямому стеблі до сонця, щоб до вечора закритися і зануритися назад під воду. Але це не буде тривати вічно. Життя квітки коротка: всього пару днів він радує око своєю красою. Тому немає ніякого сенсу зривати лотоси. Без того грунту, з якої він виростав, квітка не протримається і кількох годин. Він відразу ж зів'яне.

У цьому також його велике символічне значення для філософії буддизму: чи варто триматися за те, що ніколи нам не належало і не буде належати. Зміни неминучі. Єдине, що постійно в світі, - це зміни. Для чого зривати лотос, якщо він ніколи не зацвіте для вас? Навіщо його взагалі зривати, адже життя його і таке коротке? Зірвавши, ви не зможете зафіксувати його красу.

Також і в житті: прагнучи заволодіти чимось або проводити час в гонитві за інтелектуальними цінностями, новими відчуттями, якими б потрібними вони не здавалися, ми лише ставимо собі химеру сталості. Життя змінюється, її неможливо зловити, тому немає сенсу що-небудь колекціонувати, т. К. Чим більший вантаж ми несемо за собою, тим більше ми відділені від справжнього. Ми живемо минулим, тому що стільки речей нас з ним пов'язують, і ми не хочемо з ними розлучатися. Нас немає в сьогоденні, адже ми занурені в те, що вже минуло або ще не настав. У того, хто намагається вхопити і зберегти момент, немає часу для того, щоб дійсно побачити і прожити сьогодення. Все це символізує квітку лотоса.

Час минув і час майбутнє
Обмежують свідомість.
Бути свідомим означає бути поза часом

Навряд чи можна було б висловитися точніше і краще про суть вчення буддизму. Ще більш дивно, що ці рядки написані Т. С. Еліотом - поетом, що належали англиканскому віросповіданням. Буддизм як філософія надає величезну свободу для думки і експерименту. Не випадково в ньому так багато уваги приділяється поняттю сьогодення. Ми живемо в часі, і буддизм найбільш пильно розглядає це явище.

поза Будди

Переходячи плавно від квітки Лотоса як символу філософії буддизму, слід прийняти Позу лотоса (Падмасану), а саме позу Будди для четверга.

Падмасана, або Поза лотоса, - це положення, в якому часто зображений Будда: сидить зі схрещеними ногами, прямою спиною, верхівкою, що тягнеться до небес, долонями, покладеними одна на іншу і поверненими до сонця. Чим не імітація квітки, який розкриває свої пелюстки назустріч сонцю?

Однак для кожного дня тижня у Будди своя поза. Його зображують не тільки в сидячому положенні, але і стоячи, з різним положенням рук, а також лежачи. Що лежить Будда відповідає вівторка. Статую із зображенням Будди в цій позі можна побачити в одному з храмів в центрі Бангкока, Ват ПХО.

Для наших читачів, можливо, буде цікавим дізнатися, що Падмасана - це одна з кращих поз для практики медитації. Вона найстійкіша з усіх, і одночасно в цій позі дуже важко заснути. Спочатку досить важко освоїти незвичну асану, але з часом вам це вдасться, і тоді ви зможете оцінити її переваги в практиці медитації і при заняттях йогою.

У моєму початку мій кінець, в моєму кінці початок
Минуле і майбутнє - що було і що могло б бути - завжди ведуть до справжнього

Рядки, які ми використовували в якості епіграфа статті, також її та завершують. Головне, що ми повинні усвідомити, вступивши на шлях Будди і прочитавши історію про нього, - це те, що спочатку в нас уже є Будда, потрібно лише це усвідомити.

Time past and time future   What might have been and what has been   Point to one end, which is always present   Т

Так і в житті: чи є сенс в датах як таких, якщо не маєш поняття, що за ними ховається?
Для чого зривати лотос, якщо він ніколи не зацвіте для вас?
Навіщо його взагалі зривати, адже життя його і таке коротке?
Чим не імітація квітки, який розкриває свої пелюстки назустріч сонцю?