Хвали, душе моя, Господа! | Роздуми на кожен день

Тов 11, 5-17 (по Вульгате)   Пс 146   Мк 12, 35-37   А Товит пішов до дверей, і спіткнувся;  але син його поспішив до нього, і підтримав батька свого, і доклав жовч до очей батька свого, і сказав: тепер будь мужній, батько мій Тов 11, 5-17 (по Вульгате)
Пс 146
Мк 12, 35-37

А Товит пішов до дверей, і спіткнувся; але син його поспішив до нього, і підтримав батька свого, і доклав жовч до очей батька свого, і сказав: тепер будь мужній, батько мій! Очі його заїло, і він витер їх, і знялися з країв очей його більма. Побачивши сина свого, він упав на шию до нього, і заплакав, і сказав: Благословенний Ти, Боже, і благословенне ім'я Твоє на віки, і благословенні всі Анголи Твої! Тому що Ти покарав і помилував мене. Ось, я бачу Товію, сина мого (Тов 11, 5-17).

Кожен раз, коли читаю розповідь про Товію і його катаракти, і потім його зцілення, я згадую свій особистий досвід. У мене теж були катаракти. Коли вони з'явилися, я злякався і не міг зрозуміти, чому вони в мене з'явилися. Це був просто шок! Поступово я звикав до такого стану. Мій вид був «туманним», але поступово, це все стало якось звично. Я змирився. Через якийсь час, катаракта на правому оці поступово погіршилася, до такої міри, що я повинен був ходити дуже уважно, щоб не впасти в яму!

Я знав, що є можливість операції, але я її сильно боявся: «А якщо операція не встигне, тоді взагалі не буду бачити ...» Я просто терпів свій стан, поки міг. В один певний момент я зрозумів, що операцію мені не треба боятися, а просто довіритися Богові, що вона встигне. Також інші друзі мене підбадьорювали. А якщо вона не встигне, я зрозумів, що гірше не може стати ... Я погодився на процедуру.

Операція тривала 15 хвилин! Я був здивований і вже в той день, я міг повернутися додому. І коли я прибрав пов'язку, я не міг повірити своїм очам! Я не тільки бачив, я бачив все так прекрасно! Мені здалося, що хтось помив вага світ, і все зараз стало яскраво кольорово і свіжо! О, яка радість і подяку Богу! Я просто насолоджувався всім, що я бачив ... Мені подобалося просто дивитися на речі ... Тоді я зрозумів, як могло б бути у тих людей, які отримали зцілення в Євангелії. Це було справжнє диво для мене. До сих пір пам'ятаю цю радість, і духовну радість.

У такі моменти нам ясно, що Господь нам близький і живий. Нам не важко вірити у все те, що Церква нам передає. Але, бувають також і такі моменти, коли людина впадає в депресію або лінь. Таких моментів чимало! Тоді ми починаємо сумніватися і вважати, що «Бог далекий» або, «я щось погано зробила». Віра здається недостатня раціональної, або я починаю вірити тими звинуваченнями, які нам посилає лукавий дух. Здається, що можна тільки з глузду з'їхати ... Ми боїмося Бога, думаючи, що Він нас буде лаяти. А саме тоді ми покликані до віри Доброму Богу, який відкривається нам, через дуже конкретні і особисті події в нашому житті, де Він нас особливо втішав і стверджував в вірі. Випробування завжди будуть, але у нас є події особисті і в нашому Переданні, яке свідчить про Божу Любові до нас особисто і вічно!

Вихід з випробування (особливо під час депресії і ліні) веде через подяку Богові за всі чудові і великі справи Його.

Автор: о. Янез Північ О.І., Москва