Ікона Вознесіння Господнє


Вознесіння Господнє - одне з великих двунадесятих православних свят. Ця подія новозавітної історії, сходження Ісуса Христа у плоті на небо. Саме цей великий момент і зображує ікона «Вознесіння Господнє».

Євангелісти Лука і Марк з числа сімдесяти, хоча і були в числі присутніх, до кола власне дванадцяти апостолів не належать; проте вони зображуються саме в числі дванадцяти. Євангелія, які тримають євангелісти на іконі, ще не були написані і т.д.


1. (Лк. 24: 50-53) «І вивів їх геть із міста до Віфанії і, піднявши руки Свої, благословив їх. І, коли благословляв їх, став відділятися від них і підноситися на небо. А вони поклонилися Йому і вернулися в Єрусалим з великою радістю. І постійно вони перебували в храмі, прославляючи й хвалячи Бога. Амінь »(Діян. 1: 9). «Сказавши це, Він угору возноситись став, а хмара забрала Його з виду їх. І коли вони дивилися на небо, як Він віддалявся, то два мужі у білій одежі і сказали: Галілейські мужі що ви стоїте, дивлячись на небо? Той Ісус, що вознісся на небо від вас, прийде так само, як ви бачили Його висхідним на небо ".


2. Ці тексти обходять мовчанням присутність Божої Матері. Але на іконі "Вознесіння Господнє" Вона займає центральне місце серед апостолів і ангелів. Зовні нічим не виправдане тут і суперечить історичним даними і присутність апостола Павла (він не мав ще жодного відношення до християнства і був ще Савлом), який зображається на чолі апостольського кола разом з апостолом Петром. Євангелісти Лука і Марк з числа сімдесяти, хоча і були в числі присутніх, до кола власне дванадцяти апостолів не належать; проте вони зображуються саме в числі дванадцяти. Євангелія, які тримають євангелісти на іконі "Вознесіння Господнє", ще не були написані і т. Д.


3. Але ікона "Вознесіння Господнє" - це образний вислів Священного Передання Церкви, що живе в Святому Письмі і богослужбових текстах. Тому поза службою свята в цілому неможливо ні зрозуміти, ні розібрати жодної святкової ікони.

4. Богослужіння Вознесіння підкреслює присутність Богоматері в завершальному акті присутності на землі Її Сина. Наприклад, "... прийшов єси з учениками Своїми на гору Оливну, маючи народженому Тебе Творця і всіх Творче ..." (стихира літійна на Слава і нині). Або що може бути виразніше прямого звернення до Неї: «Це Син Твій, Богородице ... востече до небесних» (тропар 8-й пісні канону). Причина Її присутності тут випливає очевидно з Її ролі в справі втілення. Микола Квасоля: «Втілення було не тільки справою Отця, Його Сили і Його Духа, а й ділом волі і віри Діви Марії.


Без згоди Пречистої, без сприяння віри, воно було б також нездійсненно, як і без сприяння самих трьох Осіб Божества. Бог робить Її Своєю Матір'ю, лише навчивши і переконавши Її, і приймає від Неї плоть, яку Вона дає Йому по Своїй волі ». В Її особі людство дало свою згоду на втілення Спасителя, на те, щоб Слово сталося тілом. Тому, будучи необхідною умовою порятунку з боку людської, Вона «породила всіх Творця і всіх Содетель» і зображується на іконі Вознесіння як безпосереднє свідчення Його втілення. Саме Їй, «матерскі паче всіх болезновавшей, подобаше славою плоті Його премногих насолодитися радості» (стихира літійна на Слава і нині), бачити Його преславне Вознесіння, торжество прийнятого від Неї людства, обоженного і поставленого понад небесами праворуч Отця.

5. Будучи в самому прямому сенсі храмом невмістимого Бога, храмом предуготованного старозавітним людством, Вона зображується тут як образ оновленого в Христі людства, як образ Церкви.


6. Як в Вознесіння, так і в П'ятидесятниці ми стикаємося з одним і тим же явищем відповідності ікони службі свята: богослужіння Вознесіння стверджує присутність Богоматері серед учнів при Вознесіння Христове, і ікона цього свята зображує Її, поміщаючи в центрі всієї композиції, незважаючи на те що в новозавітних текстах немає на це ні найменшого натяку. У П'ятидесятниці навпаки: з тексту першого розділу Діянь випливає, що Вона була присутня в Сіонській світлиці; служба ж у зв'язку з Зішестям Святого Духа ніде Її не згадує, і традиційна ікона свята Її не зображує. (120)


7. В іконі Зіслання Святого Духа апостоли зображаються благословляє. Це той жест благословення, джерелом якого є благословення возносящегося Христа, передане Їм апостолам, а через них їх наступникам і всім тим, якого вони благословляють. (129)

8. Якщо Вознесіння Господнє зумовило пришестя Святого Духа в світ, то перебування третьої іпостасі в Церкві обумовлює і готує в світі друге і славне пришестя Спасителя, коли 12 апостолів засяде на престолах судити 12 колін Ізраїлевих. У цьому сенсі Церква веде нас до есхатологічного звершення, до явища того, що показує нам ікона Вознесіння: Спаситель «такожде прийде, бо тобою чином Відестім йде Він на небо» (Діян. 1:11). Спаситель вознесіння є рятівник другого пришестя.


9. Апостоли зображуються благословляє. Це той жест благословення, джерелом якого є благословення возносящегося Христа, передане Їм апостолам, а через них їх наступникам і всім тим, кого не вони благословляють. (129)

10. У іконі Вознесіння, свята «завершеного порятунку», Богоматір знаходиться в центрі і на чолі групи, яка є надбання Спасителя, стежити Його кров'ю, що залишається Їм тілесно на землі, Церква, яка через обітницю зішестя Святого Духа в наступаючу П'ятидесятницю, отримає всю повноту свого буття. (133) 26. * Церква заснована на подвійному сходження в світ Сина Божого і Духа Святого. У ланцюзі двунадесятих свят П'ятидесятниця має особливе значення, як початок домобудівництва третьої Особи Святої Трійці. У Вознесіння «скінчилися справи Христові тілесні ...", - каже святий Григорій Богослов.


"Що ж стосується до Христа?" - запитує він і відповідає: «Діва, народження, ясла ...", тобто те, до чого Богоматір має безпосереднє відношення як Осуществітельніца втілення з людського боку, те, що має відношення до нашої природи, сприйнятої Христом. З П'ятидесятниці «починаються справи Духа », веде далі святий Григорій Богослов, починається земний шлях Церкви в повноті її благодатного життя. (133-134) * Ми не прийнятний римсько-католицького догмату про непорочне зачаття, припиняти зв'язок Пресвятої Богородиці з усім людським родом, яке здійснює з Неї особливе, понад 'естественное істота, відмінне від інших. Неприпустимо ми і вчення про обоження Богоматері Благовіщенням. В цьому сенсі Євангеліє категорично, і до того ж саме Євангеліє, що читається на Літургії першого дня П'ятидесятниці: «Не у бе Дух Святий (тобто ще не був в світі ), що Ісус не у бе прославлений »(Ін. 7:39); то до прославлення Сина Божого, до Його вознесіння, не могло відбутися Зішестя Святого Духа і, отже, неможливо було обоження людини, тобто почивання Духа Святого у святих, в тому числі в першій з них - Богоматері.

Теги: Ікона Вознесіння Господнє

І коли вони дивилися на небо, як Він віддалявся, то два мужі у білій одежі і сказали: Галілейські мужі що ви стоїте, дивлячись на небо?
Quot;Що ж стосується до Христа?