Кава з сестрою Васса: Марія Єгипетська і шкідливі звички

  1. Свята Марія Єгипетська
  2. сила залежності

У своєму відео, яке було записано на початку Шостий тижні Великого посту, сестра Васса знайомить своїх шанувальників з подвигами Марії Єгипетської і закликає брати з неї приклад всім, хто має шкідливі звички.


Доброго дня!

Я - сестра Васса, і я, як зазвичай, п'ю свою ранкову чашку кави у Відні, Австрія. Йде шостий тиждень Великого Посту, і це значить, що ми практично підійшли до самого кінця цього тривалого періоду.

Будь ласка, вибачте мене за шум, вироблений будівельними роботами, який може бути чути під час запису цього епізоду. Справа в тому, що нагорі готують кімнату для Еміліоса, нашого грецького дизайнера одягу, якого, як я згадувала в минулий раз, на наступному тижні випускають з в'язниці.

Цей тиждень (п'яту неділю Посту) починається з неділі Святої Марії Єгипетської, однією з найулюбленіших святих на християнському Сході. Її історія вражаюча! Вона страждала незнищенним пристрастю до сексу і по милості Бога вилікувалася від своєї згубної залежності і стала могутнім посудиною Святого Духа.

Ось її історія.

Свята Марія Єгипетська

Свята Марія народилася в Єгипті в кінці п'ятого століття від Різдва Христового. У віці 12 років вона втекла з дому і вирушила в Олександрію, де почала вести безладний спосіб життя на вулицях міста, займаючись сексом з усіма, хто на це погоджувався. Вона не була повією, оскільки не брала грошей. І не брала вона їх не тому, що вони у неї були: вона жила дуже бідно. Вона не брала грошей тому, що так більше людей могли погодитися вступити з нею в статевий зв'язок. Вона страждала від залежності.

Одного разу вона приєдналася до групи чоловіків, які сіли на корабель, що пливе в Єрусалим, щоб потрапити на трапезу на честь Воздвиження Хреста Господнього і поклонитися хреста. Марія поставилася до цієї подорожі як до можливості отримати багато сексуальних партнерів і запропонувала своє тіло як плату за проїзд. На борту корабля і в Єрусалимі Марія спокусила багатьох чоловіків, і, як пізніше вона з величезним соромом згадувала, - деяких навіть проти їхньої волі.

Коли всі прибутки в Єрусалим на трапезу на честь Воздвиження Хреста, вона помітила, що все входять до Церкви Воскресіння Христового, де зберігався хрест. І вона теж спробувала зайти до церкви разом з натовпом людей, але раптово якась невидима сила перекрила їй дорогу.

І тільки вона одна не могла зайти до церкви. При кожній спробі увійти її відкидається назад. Нарешті, змучена після неодноразових спроб увійти до церкви, вона відійшла в сторону, стала біля стіни і задумалася, чому це відбувається. І раптово її охопило захльостує почуття глибокого горя і сорому, коли їй прийшло в голову, що не дає їй увійти в святе місце її спосіб життя.

Вона почала ридати, і через деякий час помітила, що біля входу висить ікона Божої Матері. І тоді вона почала молитися Святій Діві, кажучи: «Будь ласка, Матір Божа, допоможи мені! Будь моїм провідником, і я почну нове життя. Просто вкажи мені шлях! »

Після цього Марія Єгипетська не тільки змогла зайти до церкви і поклонитися хресту, але також Матір Божа направила її до церкви Іоанна Хрестителя біля річки Йордан, де Марія отримала святе причастя. А потім Матір Божа направила її перейти на інший берег річки, в Йорданську Пустелю, і вести там аскетичний спосіб життя.

А потім Матір Божа направила її перейти на інший берег річки, в Йорданську Пустелю, і вести там аскетичний спосіб життя

Перші 17 років, проведені в пустелі, Марія Єгипетська змушена була боротися з найсильнішими пристрастями і бажаннями, з яскравими спогадами про її сексуальний досвід. Також їй не вистачало смаку вина, часом вона чула привабливі звуки музики, яка їй подобалася в Олександрії. І все це, все бажання, які спонукали її повернутися до старого життя, дійсно, мучили її.

Тоді вона просила допомоги, простягтись на землі. Багато разів. І коли вона просила допомоги, особливо допомоги Божої Матері, вона раптово відчувала себе оповитою світлом, а її згубні бажання покидали її. Через 17 років цієї постійної битви вона, нарешті, відчула стан повного спокою.

Після того, як вона провела в пустелі 47 років, її виявив там старий чернець Зосима, якого до того моменту охоплювали думки, що він є справжнім фахівцем в аскетизмі. І тоді Бог показав йому, що є жінка, яка стала як ангел, і яка досягла більшого, ніж він. Він не тільки побачив, як вона ходить по водах Йордану, як по сухому, але також побачив, що під час молитви вона піднімалася над поверхнею землі. Крім того, вона показала, що може читати його думки. Вона заздалегідь знала, як його звуть, і так далі. І, незважаючи на все, це вона була неймовірно скромна.

На жаль, ми не можемо розповідати історію докладно, тому що нам треба ще встигнути сказати пару слів про залежність.

сила залежності

Ця історія дає нам безліч тем для роздумів, таких як сила покаяння, роль Божої Матері в нашому житті ... Але ми сьогодні поговоримо з вами про силу залежності. Під залежністю я маю на увазі очевидне мана чимось, настільки сильне, що ми не можемо з ним боротися, навіть якщо воно починає руйнувати нас.

На прикладі життя Марії Єгипетської ми бачимо, що її залежність виявилася для неї справжнім даром. Її шлях від незнищенною звички через боротьбу з нею призвело Марію до пізнання Бога і до глибокого самопізнання.

Про Марію, як і про будь-яку людину, залежному від чогось, можна сказати, що шлях порятунку простий. Але він не легкий.

Можна порівняти цю ситуацію з історією Адама і Єви в раю. Вони не могли стосуватися лише одного плоду - плоду Древа Пізнання. І поки вони не чіпали його, у них був рай. Для Марії її залежність була її Древом Пізнання. І вона досягла раю, відмовившись від своєї залежності, по милості Бога і з величезною допомогою іншої жінки - Пресвятої Діви Марії.

Фото: А. Сухов

Отже, історія Марії Єгипетської показує, що ми можемо боротися із залежністю самі. У сучасному світі люди зазвичай не борються зі своїми поганими звичками в Йорданській пустелі, але ті, хто це робить, успішно їх долає. І багато людей справляються з залежністю 1) з Божою поміччю, 2) за допомогою інших людей, в рамках різних 12-східчастих програм, де залежним людям допомагають ті, хто вже перебуває на шляху лікування від залежності і має більше досвіду в цій справі.

Тому, якщо ми страждаємо від залежності будь-якого роду, нам слід без сумнівів звернутися до Бога, а також до інших людей, які можуть нам допомогти. Тому що наша залежність може відкрити нам двері до Бога і до самопізнання, як то кажуть в Посланні до Римлян 8:28: «Ми знаємо, що все працює на благо для тих, хто любить Бога».

На сьогодні - все, пані та панове. Ми говорили про Святої Марії Єгипетської.

Переклад Олени Гаспарян