Кончина апостола і євангеліста Іоанна Богослова

  1. Посилання
  2. кончина святого

Євангеліє - найбільший працю священного характеру, створений чотирма апостолами. Він несе в собі глибокий сенс і є багатоступеневим посланням до народу ізраїльського Господа Ісуса Христа. Одним з євангелістів був апостол Іоанн Богослов . Його ж перу належать соборні послання та Об'явлення про неминучий кінець світу - Апокаліпсис. 9 жовтня Церква згадує про учня Христовому як про найбільшу втрату для Землі і чудовому придбанні Царства Божого. У зазначений день відбулося багато століть тому кончина євангеліста Іоанна Богослова.

Іоанн Богослов жив в нашому грішному світі на самому початку нинішньої ери. Він був сином Соломії і Зеведеєвих. Братом Іоанна був святий Яків, дядьком - сам Ісус (мати євангеліста доводилася рідною дочкою Йосипа Обручника, виробленої ним на світло в першому шлюбі).

Христос нарік Іоанна Богослова Сином Громовим. З усіх апостолів він відрізнявся наймолодшим віком. Ісус більш всіх своїх учнів любив саме Іоанна. І було за що любити його: це був юнак чистий, добрий, простий, мав відкрите серце. Іоанн в числі трьох близьких до Господа послідовників побачив Божественну Силу, якою володів Спаситель. Він був свідком найважливіших подій і чудес, є Ісусом Христом. Це Іоанн поцікавився у Месії, коли той пророкував про зраду, хто наважиться продати Господа свого. Це він стояв разом з Дівою Марією у хреста, на якому розіп'яли Спасителя, навіть не подумавши сховатися, як надійшли інші учні. Це Іоанна Богослова Ісус благословив бути Матері Божої після фізичної смерті своєї замість рідного сина. І юнак виконав волю Месії: забрав Пречисту в будинок до себе, піклувався про неї і лише після Успіння Богородиці почав діяльність проповідника.

Згідно жеребу, Іоанна Богослова в якості області для поширення вчення Христа дісталася Мала Азія. Євангелісту це не дуже сподобалося - тяжкість була на серці його. Іоанн навіть зізнався в цьому іншим учням, але після смерті Богоматері все ж вирушив у путь по морю. У компанії з Прохором, який став згодом пер¬вим його агіо¬гра¬фом, учень Ісуса відплив близько 50-го року в місто Ефес. Тут-то його страхи і справдилися: через пару годин почалася страшна буря, і корабель з подорожніми став тонути. Весь екіпаж, включаючи Прохора, врятувався, сяк-так добравшись до берега. Лише Іван пропав без вісті. Однак рівно через 40 днів євангеліста принесла морська хвиля - живого і неушкодженого.


Після прибуття в Ефес Іоанн Богослов практично відразу ж зіткнувся з низкою труднощів. Він став жертвою підступів і ненависті деяких з городян. Спочатку Іоанна злюбила Романа - керуюча громадськими лазнями. Коли той разом з Прохором погодився працювати в її вотчині, шкідлива жінка стала всіляко гнобити нового службовця, а потім і зовсім кидатися з побоями. Романа дійшла у своїй ненависті до того, що обманом виправила папери, що підтверджують приналежність її прав на обох чоловіків як на рабів.

Так тривало якийсь час, поки в лазнях не почали орудувати біси. Вони вбили сина Діоскорид Домна. Дізнавшись про смерть свого дитя, батько теж помер від горя. Ця подія сильно засмутило Роману. Керуюча банями звернулася до Івана з проханням про допомогу, і той, вдавшись до молитви, воскресив обох чоловіків. Чудо це справило на Роману сильне враження: вона розкаялася в тому, що творила над учнем Ісуса і його другом. Згодом Іоанн Богослов хрестив і свою мучительку, і постраждалих від підступів бісів батька з сином. Так всі троє стали першими Ефеського християнами.


Наступним випробуванням, що випали на долю Іоанна, з'явилася сутичка з язичниками. У місті святкували торжество, присвячене богині Артеміді. Але перешкоджав він, зійшовши на постамент статуї, що зображувала язичницьке божество, почав проповідувати народу про християнську віру. Люди прийшли в сказ. Вони стали кидати в апостола камінням, але Бог захищав тіло учня Христа від побоїв, що не можна було сказати про скульптуру. Це ще більше заохотило язичників. Тоді Іоанн спрямував очі свої до небес і почав благати Господа про посланні знамення, яке могло б звернути заблудлі душі на шлях істинний. Творець почув свого слугу: раптом почався землетрус, а з найбільшою тріщини в грунті вирвався пар. Багато людей загинуло від страху. Але Іоанн виголосив молитву, і померлі ожили, після чого прийняли християнство. Однак на цьому дива не закінчилися. Апостол Іоанн силою своєї молитви зруйнував і статую богині, і храм, на честь неї побудований. Дані події також послужили причиною звернення в Ісусову віру великої кількості городян.


Посилання

Про те, що трапилося дізнався імператор Доміціан. За наказом імператора Іоанна привели до нього, закувавши попередньо в ланцюзі. Оскільки Доміціана донесли, що людина, впав я статую Артеміди, що не доторкнувся до неї навіть пальцем, - чаклун, імператор не став розбиратися. Іоанна спочатку побили, а після спробували стратити через отруєння. Але отрута не вплинув ніякої дії на учня Христового, як і кипляча смола, в котел з якої потім кинули нещасного. Імператор прийшов до висновку про невразливості «чаклуна», і євангеліста відправили на заслання.

Разом з Прохором Іоанн відправився на кораблі до острова Патмос. Під час подорожі йому довелося врятувати сина одного із охоронців, який впав за борт, втихомирити сильний шторм, що бушував на море, позбавити команду судна від спраги і дарувати зцілення хворому на дизентерію. Після всіх цих чудес люди імператора вирішили відпустити Іоанна на свободу, але той чинив опір. Тоді стражники залишалися з апостолом на острові цілих десять днів, отримавши в підсумку настанови у вірі і святе хрещення.


На Патмосі Іоанн продовжив демонструвати людям силу Бога. За молитвами його хворі позбувалися від недуг, язичницькі капища перетворювалися на порох. Апостол піддався в результаті своїх діянь ненависті місцевого волхва Кінопс, але згодом чаклун поплатився за своє зло. Велика частина жителів острова звернулася в християнство.

У 96-му році гоніння на християн припинилися, і посилання Іоанна закінчилася. Жителям Патмоса на їхнє прохання апостол залишив дане йому самим Богом Євангеліє. Повернувшись до Ефесу, учень Христа продовжив вчити людей добру і світлу.

кончина святого

Євангеліє - найбільший працю священного характеру, створений чотирма апостолами

Улюблений учень Спасителя прожив довге життя. Останні роки свого земного існування він жив в суворому пості і молитвах. У 95-річному віці апостол сподобився отримати від Господа одкровення, з якого дізнався, що жити йому залишилося лічені дні. Тоді, взявши з собою сімох учнів, Іоанн відправився до світанку за місто і, помолившись, звелів прийшли копати йому могилу. Коли справа скінчилося, апостол обійняв своїх підопічних, ліг в могилу і велів їм закидати його землею. Прохора Іоанн сказав йти в Єрусалим, а учнів відправив за покровом, яким слід було прикрити йому обличчя. Але коли останні повернулися до могили разом з іншими християнами, святого в ній не виявилося. Так завершилася історія Іоанна Богослова на Землі.

Автор: Пономаренко Надія
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкова!

Теги: Кончина апостола і євангеліста Іоанна Богослова , 9 жовтня

Головна свята свята жовтня Церковні православні свята у жовтні