Льюїс Керол. Критика. Аналіз роману "Аліса в країні чудес" Л. Керрола

В. Харитонов

Нас не дивує, що деякі книги, написані для дорослого читача, з часом стали улюбленим дитячим читанням - як «Робінзон Крузо» або «Подорожі Гуллівера». Але ось зворотний випадок ( «навпаки» - як це в дусі Керролла!): Написання для дітей, книги про Алісу стали дорослою класикою. Що було цьому причиною? Бідність уяви у сьогоднішніх хлопців? Або прагнення дорослих і серйозних людей скуштувати радості наївного і зацікавленого погляду на життя? А може бути, поступово відкривається свідомість того, що в цих дитячих книгах було висловлено багато серйозного і глибокого - такого, що дітям і не зрозуміти? Дивні, дивовижні книги - така репутація тримається за ними до цього дня.

Країна тверезого практицизму і здорового глузду, Англія у випадку з Л. Керрол не вперше дала зразок ексцентричного і екстравагантного виходу за рамки життєвої «постепеновщіни». Не будемо, однак, перебільшувати ступінь опозиції Керролла укладу вікторіанської Англії. Його книги - симптом занепокоєння, тривоги, внутрішнього розладу, але зовсім не гнівний протест Свіфта або Шоу. Керролл - типовий англійський «дивак» (на кшталт героїв Стерна), який вміє і порозумітися з життям, і піти від її надокучливих обов'язків в світ примхливих захоплень. Недарма дослідники називають письменницька творчість Льюїса Керролла «канікулами» його преподобія Чарльза Л. Доджсона, оксфордського математика і проповідника.

Основний принцип художньої системи Керролла - алогізм, абсурдність положень. З рідкісною винахідливістю відтворює він перевернуту логіку країни чудес і дзеркалом. В химерних побудовах Керролла видно, однак, суворий розрахунок. Про Свіфт писали, що його фантастичний гротеск користується послугами таблиці множення, - то ж можна сказати і про творчість Керролла. Буває, що коментатори довго, до пресноти розжовують сіль його жарти. Інша річ - «нісенітниці» Е. Ліра: в них яскраво виразилося народне ігрове початок, що вражає наївністю і поезією. «Перевертні» Ліра - це вести зі світу казкової свободи. Абсурдні же ситуації і діалоги Керролла доносять відгомін традиції, яка використовувала «нісенітницю» з метою сатиричного викриття.

Сучасник Діккенса, Керролл залишив приголомшливою сили сатиру на судочинство, де вирішальною доказом проти підсудного виявляється абсолютно не йде до справи вірш. Цю знамениту сцену порівнюють з «Процесом» Ф. Кафки. Нарешті, він конструює власну мову і пише вірш «Бармаглот», над яким сьогодні роздумують семіотики. Книги про Алісу - книги виключно англійські в тому сенсі, що багато положень і персонажі в них засновані на суто мовних явищах, і багато б змінилося, якби ці книги написані іншою мовою. В Англії кажуть: «Божевільний, як березневий заєць». Можете подивитися, як це виглядає: Березневий Заєць - один з героїв «Аліси». Однак цілком оцінити його екзотичну красу російському читачеві, звичайно, не дано. Або ще один герой - Лже-Черепаха. Лже-Черепаха - фікція, це суп з телятини, смаком і запахом схожий на черепаховий суп. Лже-Черепаха - смачне нагадування, щось на зразок нашого морквяного кави. Н. Демурова перетворила нічого не говорить нам Лже-Черепаху в Подкотіка. У Подкотіке є запах реальної речі, облудне володіння чимось важко досяжним (котикову шуба!).

На прикладі з Подкотіком можна побачити механіку багатьох абсурдних і комічних ситуацій у Керролла: щось абстрактне перекладається в план реального існування. Наприклад, ніхто - у Керролла цілком конкретний персонаж, аналогічне поняття в математиці - «порожня множина». «- Кого ти там бачиш? - Нікого. - Яке у тебе прекрасний зір! .. Побачити Нікого! »« Киселеві панянки »на дні колодязя малюють« безліч ». Чого? «А нічого - просто« безліч ». Чеширський Кіт то виникає, то знову зникає, а то залишає самотньо парити в повітрі свою посмішку. Парадоксальна ідея повільного зникнення і повільного появи Кота, можливо, була підказана Керролу його заняттями фотографією - при друкуванні з «нічого» обов'язково виходить «щось», а за своїм часом Керролл був чудовий фотограф. І, нарешті, який зміст ховається за віршем «Бармаглот»? Про що воно? Цей шедевр зауми перекладений багатьма мовами, і тепер це можна прочитати по-російськи (зрозуміти чи). Чародій мови, Керролл підняв тут найдавніший фольклорний пласт: заумний мову є в дитячу лічилку, їм користувалися при магічних заклинаннях, і, звичайно, злий чаклун англійських казок і легенд Мерлін знав його так само добре, як у нас Кручених.

Отже, лінгвістичні «трюки», логічні безглуздості. Навіщо? Показати примхливу гру інтелекту? Демонстративний відхід від нудної життєвої прози? Виявляється, не тільки це. Виявляється, попутно йде перегляд, перевірка кореневих основ світогляду. Як дитина бачить світ? Це перш за все слова. Світ предметен, всьому є назва. І ось безліччю вуст балакуча флора і фауна країни чудес і дзеркалом звітує перед маленькою дівчинкою, вносячи поправки і доповнення в картину, яка встигла скластися в її голові. Добираючись до сенсу їх слів і промов, Аліса прагне знайти порядок, систему в навколишньому світі - хоча б це був хаос країни чудес і дзеркалом. Аліса бачить: тут є свій масштаб, своя логіка, своя міра реальності - казковий Єдиноріг визнається, що в свою чергу завжди вважав дітей «казковими чудовиськами». Книги про Алісу - це фантастичні казки з захоплююче гострим сюжетом: серед скованих традицією і звичним мисленням слів і ситуацій блукає сенс, втрачається істина. Зрозуміло, чому Аліса не може правильно прочитати жодного азбучного вірші: серед загального божевілля заримовані прописи, як на рентгені, видали свою безглуздість і стали смішний нісенітницею. А дитячі віршики та пісеньки про Дурниця, Верть і Круть, про битву Єдинорога зі Львом Аліса читає, чи не переписуючи: це правомірні нісенітниці і в казковій атмосфері вони - вдома.

Відштовхуючись від цих смішних віршів, Керролл створює іронічні і одночасно сумні апокрифи, розгортаючи рядки пісеньки в живі сценки. Єдиноріг і Льву до смерті набридло битися, а битися треба - про це вже написана пісенька. Жива сцена вбита автоматизмом, зумовленістю розвитку і розв'язки. Її динаміка виявилася топтання на місці - так само після стрімкого бігу не рушають з місця Аліса і Чорна Королева. Вхолосту розігрується історія з симпатичними близнюками Верть і Круть, з образливим і дотошлівим Шалтаєм-Болтаем. Навіть в казковому світі Керролл бачить лише оманливу ілюзію свободи від традицій і зовнішнього приписи. Якщо поставити два дзеркала один проти іншого, то по обидва боки витягнеться анфілада кімнат. Здається, стало просторіше, хоча людина залишається все в тій же кімнаті з дзеркалами. Дуже, по суті кажучи, меланхолійний тон витає над сценою зустрічі Аліси з Верть і Круть: сплячою дівчинці сниться король, сплячий під кущем, якому сниться дівчинка, якій сниться король, - і так далі, як в кімнаті з двома дзеркалами. І разом з Алісою нам робиться неспокійно: хто кому сниться «спочатку», хто тут «справжній» - король або Аліса? Схоже, Керролл розділяє сумні роздуми мудрого чарівника Просперо з останньої п'єси Шекспіра «Буря»:

Ми створені із сновидінь,
І цю нашу маленьку життя
Сон оточує ...

Смішні й серйозні книги про Алісу дуже метафоричні. Щось свідомо зашифрував сам Керролл, щось додав його перший ілюстратор - політичний карикатурист Д. Теніел, а щось знайшли багатозначним пізніші виясняють. Тверезі голови давно застерігали від вичитування з тексту того, що й не снилося Керролу, а вірніше - Алісі в її чудесному сні. Але рідкісна голова залишиться тверезою після читання «Аліси». Про Керролла висловлювалися психологи і фрейдисти, експресіоністи і абсурдисти, про нього писали філософи, філологи, математики, фізики. Серед думок про Керролл багато цікавих думок і зауважень, але більш ніж достатньо і так званих вчених благодурниць. У падінні Шалтая-Болтая зі стіни, наприклад, бачать падіння Люцифера і взагалі ідею про занепалий Людину. Здатність Аліси рости на очах пов'язують з теорією «розширюється всесвіту». І все ж в міркуваннях математиків і фізиків укладена і велика частка правди. Адже поет був з їхнього племені, і в книгах про Алісу висловився дух часу, багатого науковими звершеннями і передчуттям майбутніх відкриттів. У Керролла знаходять туманна обіцянка теорії відносності і антиречовини. Доджсон-математик був порядно консервативний, але проникливіше виявився Льюїс-поет, і сьогоднішні трактати з фізики та математики прикрашають себе цитатами з «Аліси». В образ казкового світу Керролл вніс риси наукової ймовірності, багато в чому підтверджені часом.

Але не можна забувати і того, що перед нами казка, а поезія далеко не завжди перекладаються мовою конкретного сенсу, тим більше поезія «нісенітниці». Книги Керролла далекі від мертвої схематичності - шахова бездоганність їх структури допускає гру, бешкетництво, свавілля.

А у Керролла дуже багато просто смішних нісенітниць. Даремно, наприклад, підозрювати якийсь сенс за образом Теслі з вірша «Морж і Тесля»: свого ілюстратору Керролл запропонував на вибір теслі, метелика і баронета - по-англійськи ці слова рівноскладовим, а за зміст Керролл не тримався. Теніел вважав за краще теслі - так і залишилося. На жаль, в російській перекладі книг про Алісу довелося відмовитися від класичних ілюстрацій Теніела: образна система перебудувалася - і малюнки Теніела засперечалися б з текстом. Теніела вже не попросиш намалювати Подкотіка замість Лже-Черепахи. Відмова від ілюстрацій Д. Теніела, може бути, найбільша втрата для «Аліси», але з нею потрібно примиритися. Втрата ця компенсується: з іншим своїм співавтором, з перекладачкою Н. Демуровой, Керролу теж дуже пощастило.

Разом з казками Керролла народився міф про їх не перекладається, і, починаючи з вільного перекладання «Соня в царстві діва» (1879), всі російські переклади «Аліси» з різним успіхом цей міф підтверджували. Керролл важкувата жартував, ніс досконалий дурниця, відпускав плоскі гостроти. Коректний, близький переклад керролівських книг неможливий. Перекладаючи Керролла, потрібно змагатися з ним в дотепності, винахідливості, фантазії. Потрібно підігравати йому, з'ясувавши, звичайно, за якими правилами він грає. Досвідченість, загальна культура і смак допоможуть перекладачеві визначити для себе необхідний ступінь творчої свободи - і тоді можна сподіватися, що буде переданий дух, а не буква цих творів. Переклад Н. Демуровой - це велика подія, він, безумовно, заслуговує спеціального розбору, що і зробив в своїй статті К.І. Чуковський ( «Літературна Росія», № 38, 1968). Але одне загальне зауваження хочеться висловити і тут. Навіть дуже хороший переклад в чомусь збіднює оригінал, і Н. Демурова намагається компенсувати втрати, дещо прісочініть від себе. Напевно, це заслуговує докору, але потрібно зрозуміти і перекладачку: вона боїться обділити російського читача сміхом. Ці «приписки» здебільшого виконані зі смаком, по керроллівської правилами гри, а наскільки добре знає ці правила Н. Демурова, видно з її змістовного «Передмови перекладача».

Л-ра: Новий світ. - 1969. - № 1. - С. 244-247.

Твори

Ключові слова: Льюїс Керролл, Lewis Carroll, "Аліса в країні чудес", критика на творчість Льюїса Керролла, критика на твори Льюїса Керролла, скачати критику, скачати безкоштовно, англійська література 19 ст.

Що було цьому причиною?
Бідність уяви у сьогоднішніх хлопців?
Або прагнення дорослих і серйозних людей скуштувати радості наївного і зацікавленого погляду на життя?