Напередодні Великого посту: покаяння без посередників

Все ближче і ближче Великий піст - час спогади про свої гріхи і покаяння. Незабаром в храмах вишикуються довгі черги охочих покаятися. Але може бути, простіше сповідатися "безпосередньо Богу"? Хіба покаяння обов'язково повинно бути при свідку? Чи можна покаятися в гріхах і отримати прощення не приходячи до церкви і не розкриваючи душу священику?

Исповедь для воцерковленного християнина - звична справа. Якщо є досвід християнського життя, якщо підходиш до причастя досить часто, то покаяння перед аналоєм стає чимось абсолютно природним. І чимось таким же потрібним, як регулярне обстеження у лікаря. За тим лише винятком, що лікар може знайти тебе повністю здоровим, а на сповіді, будь вона як завгодно частої, обов'язково згадається який-небудь гріх.

Але якщо християнин - початківець або ще тільки наближається до порогу Церкви, або просто не дуже-то освічений і "підкований" в богословських темах, то сповідь може викликати у нього безліч сумнівів і непорозумінь. Один з найпопулярніших питань, які часто задають ніколи не бували у сповіді, але вважають себе віруючими люди - це "а навіщо ходити на сповідь? Адже я можу сповідатися сам, будинки, безпосередньо Богу".

Тільки чомусь досвід Церкви від найперших днів свідчить не на користь тих, хто сповідається "один на один" з Господом. Ще святі апостоли писали, що християнам слід відкривати гріхи один перед одним, а не в таємній молитві. "Отже, признавайтесь один перед одним у своїх провинах і моліться один за одного, щоб зцілитися ревна молитва праведного", - писав у своєму посланні апостол Яків, ставлячи молитовне заступництво християн один за одного вище можливості "поговорити" з Богом наодинці.

Читайте також: Переддень посту: Страшний суд - Суд милості?

Але справа не тільки в спільній молитві. Є й інша причина, по якій сповідь "безпосередньо Богу" може виявитися якщо не зовсім марною для душі, то куди менш корисною, ніж могла б. А може, на жаль, і шкода нанести ...

Що зазвичай мається на увазі під сповіддю "безпосередньо Богу"? Добре ще, якщо це дійсно вставання на коліна і покаянна молитва. Ще краще - якщо до молитви з молитовника, де наведені "середньостатистичні" гріхи без подробиць (чим вони і зручні, їдеш по цих рядках, як на санчатах, враховуючи ще, що все написано церковнослов'янською, а спробуй розбери, що на цій мові означає яке-небудь мшелоїмство) додаються щирі перерахування своїх гріхів і справжнє в них покаяння.

Добре, якщо це дійсно звернення до Творця і сльози перед Ним. У такій покаянної молитви є і сенс, і толк. Зрештою, щоденна сповідь "наодинці з Богом" прямо-таки пропонується християнину, і в щоденному молитовному "правилі" вона присутня.

Але ж часто мова йде зовсім про інше, і "сповідь відразу Богу" обмежується докором сумління і неохочим визнанням самого себе, що, здається, був неправий. І ніякого виходу за рамки власного "я" немає в принципі. Бог в такий "сповіді" мається на увазі як би "за замовчуванням" - мовляв, Він бачив, що я в душі про щось скоєному пошкодував - значить, я перед Ним розкаявся. Хоча людина до Бога не звертався, ні про що Його не було благав.

Ніякого спілкування двох особистостей при цьому, ніякого прагнення до Бога, звернення до Нього прощення і допомоги в такій "молитві" немає. А на думку "сповідника" Бог зобов'язаний чуйно прислухатися до кожного руху душі, навіть якщо це рух зовсім не в Його бік, а так ... саме в собі ... і зараховувати каяття, хоч би воно полягало в одній скользнувшего думки "якось я недобре надійшов ".

Але ж мета сповіді і покаяння - це не констатація факту "я був неправий". Власне, це тільки перша сходинка до покаяння, але далеко не його мета. А справжнє покаяння, що позначається грецьким словом "метанойя" - "зміна думок", це - відродження, возз'єднання з Богом, зрощення єдності з Ним, розірваного гріхом. Недарма кажуть, що слід "принести плід покаяння" - визнанням гріха і навіть відмовою від нього справа не обмежується, слід зробити і щось позитивне, діяльно показати свою зміну .

Але навіть в тих випадках, коли молитва - від душі, серцева, зі сльозами і відозвами до Бога, і бажанням переродитися, небезпеки можна не минути. Справа в тому, що молитися в порожнечу дуже складно. Молитися, зберігаючи розум від уявлень "на власні очі" свого Співбесідника - дуже важко. Молитва, одночасно зосереджена на собі - в своїй душі, в своїх гріхах - і при цьому не створює "образ Бога" всередині себе, до якого ця сама молитва і починає звертатися - це дуже, дуже висока молитва.

Вміння не зводити Бога до якоїсь картинки - важке вміння, не кожному дається (і вже точно не відразу). А адже подібний Самостворений "образ Бога в душі" - це не безпечно. Це не видима ікона, на якій можна заспокоїти погляд, звертаючись до Першообразу. Худо починається, коли цей створений всередині себе уявний образ починає оживати. У прелесть (тобто, духовне оману) можна впасти, і не бачачи наяву спускається з небес ангелів і Самого Господа у плоті. Обдурити самого себе можна дуже потихеньку, дозволяючи створеної в собі зображенні замістити Того, Хто Єдиний повинен приймати сповідь.

Читайте також: Що є Бог - "щось" або Особистість?

З'являється спокуса повірити в картинку всередині себе. Звертатися до того Христу, Якого уявив в своєму серці. І нехай Він прекрасний, і Лик Його сяє як сонце, а шати - біліше білого снігу, але до справжнього Христа уявна картинка відношення не має. Але сам не помітиш, як почнеш сповідатися - не Богові. Як каятися почнеш - перед уявним. І чекати певної реакції уявного Співбесідника. І налаштовувати себе на неї. Залежно від тяжкості гріха, глибини богопізнання, та й просто власного настрою. І ось в один день ти будеш "прощений", а в іншій - гріхи твої залишаться з тобою. Тільки Бог тут буде ні до чого.

Залежно від настрою "пробачити" або "звинуватити" самого себе так заманливо. І багато хто приписує Богу свої думки, навіть не звернувшись до Нього, тобто, попросту вирішивши за Господа. "Я ж зрозумів, що був неправий (як варіант: я не міг по-іншому, я був слабкий) - і Він мене пробачив". Або навпаки: "Я такий страшний грішник, що Бог мене не чує, і немає мені прощення повік".

Так, в церкві у аналоя ми теж сповідаємося Богу, а не священику. Але тут, по-перше, є слухає людина, що володіє величезним досвідом бесід з каються - тобто, небезпека впасти в мріяння різного ступеня мазохізму і себелюбства все-таки набагато менше. По-друге, священик - це людина, реально (з благодаті священства) має право оголосити відпущення гріхів і поставити крапку там, де "сповідається безпосередньо" людина буде довго-предовго копатися в собі, знемагаючи докорами сумління. Або навпаки: строго сказати, що простого визнання гріха - недостатньо. А, по-третє, за словом апостола Якова - священик - це свідок покаяння і молитовник за кається. Присутність священика підтверджує твердість нашого рішення відмовитися від гріха і готовність засвідчити це перед Богом і людьми.

Часом можна почути зовсім вже дитяче заперечення - мовляв "я соромлюся сповідатися перед священиком, я вже краще безпосередньо Богу". Але ця фраза в першу чергу свідчить про те, що заперечує абсолютно не розуміє, про що говорить. Хіба логічно соромитися людини, такого ж грішного і земного, як ти сам, але сміливо стояти перед Богом і не бентежитися перед Його лицем?

На сповідь треба йти, як в травмпункт - адже до лікаря ми йдемо, не соромлячись найстрашнішої і потворною рани і не займаючись самолікуванням. З тим же почуттям слід вдаватися і до аналою, щоб зцілити виразкову гріхом душу. Недарма священик, починаючи сповідь, каже прийшли до нього: "почуй убо, понеже бо прийшов єси на врачебніцу, та не незцілений отидеші ..." - тобто "Будь навчений ж, що ти прийшов в лікарню не для того, щоб вийти з неї незціленим ... "І ще - пам'ятати завжди, що Богу радісніше пробачити , Ніж нам - бути прощення.

Але може бути, простіше сповідатися "безпосередньо Богу"?
Хіба покаяння обов'язково повинно бути при свідку?
Чи можна покаятися в гріхах і отримати прощення не приходячи до церкви і не розкриваючи душу священику?
Один з найпопулярніших питань, які часто задають ніколи не бували у сповіді, але вважають себе віруючими люди - це "а навіщо ходити на сповідь?
Що зазвичай мається на увазі під сповіддю "безпосередньо Богу"?
Хіба логічно соромитися людини, такого ж грішного і земного, як ти сам, але сміливо стояти перед Богом і не бентежитися перед Його лицем?