питання священику

Дорогі брати і сестри

Дорогі брати і сестри!

Надсилати свої запитання Ви можете на електронну адресу

голови місіонерського відділу Бердянської єпархії,

настоятеля храму прав. Іоанна Кронштадського р Бердянська

протоієрея Віталія Юренко - [email protected]

- Буває так, що у священиків слова розходяться з їхніми справами. Як відрізнити хорошого священика від поганого?

Відповідає протоієрей Сергій Ілющенко - секретар єпархії,

настоятель Свято - Троїцького храму м Бердянська:

- Наведу слова митрополита Іларіона (Алфеєва): «За вченням Церкви, моральне недосконалість того чи іншого священнослужителя не впливає на дієвість Таїнств, скоєних ним, тому що при здійсненні Таїнств він є лише знаряддям Бога. Сам Христос хрестить людей, сам робить Євхаристію і причащає їх, сам в Таїнстві сповіді відпускає їм гріхи. Священик в чині сповіді говорить кається: «Ось, Христос невидимо стоїть, приймаючи сповідь твою ... я ж тільки свідок, щоб свідчити перед Ним усі, що ти скажеш». Будучи знаряддям, свідком і служителем Бога, священик повинен бути, наскільки можливо, чистий, непорочний і непричетний гріха. Від людини, на грудях якого хрест із зображенням Христа, розп'ятого за людей, чекають такого ж співчуття і такий же любові, як від Самого Христа.

«Будь зразком для вірних у слові, у житті, у любові, у дусі, у вірі, у чистості», - говорить апостол Павло Тимофію, якого він висвятив в сан єпископа (1 Тим. 4:12) ».

Хороший священик - це той, який здійснює своє священиче служіння з любов'ю, для якого його служіння Богу, людям - це завдання його життя. Хороший священик любить богослужіння і проповідує при будь-якому зручному випадку. І найголовніше хороший священик усіма силами веде свою паству до Бога. Таких пастирів чимало. А якщо щось в священика бентежить, то підійдіть і відверто поговорите з ним. Як правило, в більшості випадків непорозуміння дозволяється.

- Яка записка «сильніше»: проста або замовна?

Відповідає протоієрей Олег Костенко -

настоятель Свято - Вознесенського храму м Бердянська:

- Проста записка прочитується під час літургії у вівтарі. Рекомендована - на проскомидії, під час якої про поминаються живих і померлих виймаються частки із службових просфор. Під час Літургії ці частинки опускаються в Святу Чашу при читанні сміливих слів молитви: «Отмий, Господи, гріхи поминаються зде Кров'ю Твоєю чесною, молитвами святих». Це виголошення розглядається не стільки як молитва, а як прохання, де потрібне сильне заступництво ієрарха або ієрея, а як сповідування своєї твердої віри, глибокої впевненості в тому, що так саме і буде, що Господь по силі великої Євхаристійної Жертви, за правдивим запевненням святого апостола Іоанна Богослова (1 ін. 1,7) про велику очисній силі Крові Сина Божого і за молитвами святих Своїх неодмінно виконає її прохання про обмивання гріхів поминаються, і вже починає виконувати в момент занурення в Божественну Кров частин тощо Сфорім, вилучених в пам'ять живих і покійних.

Поминання живих і покійних на проскомидії і по освяченні Дарів, хоча і негласне, за своїм значенням, силі і дієвості не може бути сравниваемо ні з якими іншими молитовне поминання: заздоровні молебнями, заупокійними панахидами або будь-якими іншими благочестивими подвигами. Воно не може бути сравниваемо з голосним поминанням на тій же літургії на єктеніях великої і сугубій і на спеціальній заупокійної єктенії ». Яка ж із записок є «сильніше» або «слабкіше» знає тільки Господь Бог, так як все дається нам по вірі нашій.

- Чи буває так, що дитина, ні в чому не винний, може все життя нести хрест чужих гріхів? Наприклад, своїх батьків або ще якихось близьких родичів? Чи можна якось позбутися від проблем, які його в зв'язку з цим переслідують?

Відповідає протоієрей Віталій Юренко -

настоятель храму прав. Іоанна Кронштадського р Бердянська:

- Дійсно, в Святому Письмі зустрічаються такі слова: «Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає провину батьків дітей до третього і четвертого роду, що ненавидять мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене і хто держиться Моїх заповідей.» (Втор . 5; 9, 10.) Ці слова Бог сказав тоді, коли укладав Старий Завіт з Ізраїльським народом. Про час Нового Завіту після приходу в світ Спасителя існує таке пророцтво: «Син не понесе кари за батькову провину, і батько не понесе за провину синову, справедливість справедливого ньому і залишиться, а несправедливість несправедливого ньому і залишиться».

Тобто, якщо людина через хрещення приєднується до Церкви, глава якої Христос, кається в гріхах, причащається Тіла і Крові Христових, має живу віру, яка виявляється в справах, то він, безперечно, звільняється від яких би то не було наслідків чужих гріхів. Тому так важливо, щоб дитину дорослі православні християни вчасно хрестили в Православної Церкви і регулярно причащали Святих Христових Тайн.

При цьому, звичайно, залишається фактор біологічної спадковості.

- Скільки разів можна освячувати будинок, квартиру, робочий кабінет, машину, якщо все купується і немає інформації, чи було все це освячено раніше?

Відповідає протоієрей Олег Костенко -

настоятель Свято - Вознесенського храму м Бердянська:

- Будинок або квартира освячується, як правило, один раз. Якщо ж Ви не знаєте, чи було освячення будинку, то необхідно його освятити. В освяченому житло, якщо виникають занепокоєння, чи зроблений ремонт, можна відслужити молебень і окропити приміщення святою водою. Робочий кабінет освячується і кілька разів, якщо є бажання керівника. Таким же чином освячується і машина.

Якщо освячується офіс, це означає, що трудящі там люди своєю спільною молитвою показують, що їх справа і місце їх праці - це територія присвячена Богу і злу тут немає місця. Вони трудяться з Богом, і їх робота спрямована на благо, їх взаємовідносини один з одним, з партнерами по бізнесу будуються по-християнськи, по справедливості. Освячувати не можна всього того, що служить злу і гріху.

Хрест Христовий - надійний захист для самої людини і всього того, чим ми користуємося. Сучасна людина в автомобілі проводить значну частину свого життя. Всім нам добре відома і сумна статистика аварій на дорогах. Все це спонукає християн звертатися до Бога з тим, щоб Господь зберігав нас і під час подорожей. Освячення автомобіля накладає і певні обов'язки. Після освячення в автомобілі не можна, наприклад, курити. І найважливіше: водій повинен намагатися не порушувати правила дорожнього руху. Якщо водій нешанобливо ставиться до інших учасників дорожнього руху, ризикує безпекою людей - він чинить гріх. І гріх буде ще важче, якщо всі ці порушення будуть відбуватися на освяченому автомобілі.

- Поясніть, будь ласка, як навчити шестирічної дитини молитися щоранку і щовечора так, щоб це було не як покарання для нього, а необхідність? Взагалі це можливо зробити?

Відповідає протоієрей Віталій Юренко -

настоятель храму прав. Іоанна Кронштадського р Бердянська:

- Напевно, можна почати з того, що пояснити дитині сенс молитов: про що ми просимо у Бога і за що дякуємо. Розповісти, наприклад, про те, що молитва піднімається на саме небо і сам всемогутній Господь її чує і чекає від нас, щоб ми помолилися - як батьки чекають спілкування зі своєю дитиною. Важливо так само, щоб молитовне правило за тривалістю було здійсненно. Величезну роль, звичайно ж, грає приклад дорослих. Якщо для мами або тата молитва не покарання, а необхідність і радість, то для дитини це буде переконливіше будь-яких аргументів.

- Що таке культура духу?

Відповідає протоієрей Сергій Ілющенко - секретар єпархії,

настоятель Свято - Троїцького храму м Бердянська:

- Слово «культура» - латинського походження позначає обробіток, землеробство, виховання. Дух в християнському розумінні означає вищу здатність душі, за допомогою якої людина входить в спілкування з Богом, пізнає Бога. Дух повинен був знаходити собі їжу в Бога, жити Богом; душа повинна була харчуватися духом; тіло повинно було жити душею, - такою була первісне улаштування безсмертної природи людини. Відвернувшись від Бога, дух замість того, щоб давати їжу душі, починає жити за рахунок душі, харчуючись її сутністю (тим, що ми зазвичай по-світськи називаємо «духовними цінностями» - художньою літературою, музикою, видовищами); душа в свою чергу починає жити життям тіла, це - походження пристрастей; і нарешті, тіло, вимушене шукати собі їжу зовні, в бездушною матерії, знаходить в результаті смерть. Людський склад розпадається.

Звідси ми бачимо, що культура духу - це зберігання і обробіток своєї здатності пізнавати Бога, щоб не нижчі потреби керували нами, а вищі.

Інші відповіді на питання читайте тут:
На запитання відповідає протоієрей Сергій Ілющенко

На запитання відповідає протоієрей Олег Костенко

На запитання відповідає протоієрей Віталій Юренко

Як відрізнити хорошого священика від поганого?
Яка записка «сильніше»: проста або замовна?
Чи буває так, що дитина, ні в чому не винний, може все життя нести хрест чужих гріхів?
Наприклад, своїх батьків або ще якихось близьких родичів?
Чи можна якось позбутися від проблем, які його в зв'язку з цим переслідують?
Скільки разів можна освячувати будинок, квартиру, робочий кабінет, машину, якщо все купується і немає інформації, чи було все це освячено раніше?
Поясніть, будь ласка, як навчити шестирічної дитини молитися щоранку і щовечора так, щоб це було не як покарання для нього, а необхідність?
Взагалі це можливо зробити?
Що таке культура духу?