Повчання, як вести себе православному християнинові в храмі Божому. |


«Вся ж благопристойно і по чину бувають»


«Вся ж благопристойно і по чину бувають» «Вся ж благопристойно і по чину бувають».

Коринтян ап. Павла 14,40

Церква - місце присутності Бога і перебувати в ній слід з благоговінням і любов'ю. Увійшовши в неї, осені себе хресним знаменням і зроби три малих поклони, пам'ятаючи, що у вівтарі, на престолі, в Святих Дарах таємниче і дійсно перебуває Сам Господь.

Перед скоєнням поклону потрібно осяяти себе хресним знаменням і потім робити уклін, -якщо малий, то потрібно нахилити голову так, щоб рукою можна було дістати до землі, при великому (земній) поклоні потрібно обидва коліна схилити разом і главою досягти землі. Хресне знамення має зображувати на собі правильно, з благоговінням, не поспішаючи, з'єднавши разом три перших перста правої руки в знак того, що Бог є Трійця Єдина і честю, а решта два перста склавши і пригнувши до долоні в ознаменування того, що Ісус Христос є Бог і людина, що зійшов на землю для нашого спасіння. Складену таким чином правицю (праву руку) слід вважати спочатку на чоло, щоб просвітив Господь розум наш, потім на черево, щоб відвернувся воюючої на дух плоть і освятив наші почуття, а після на праве і на ліве плечі -для освячення наших сил тілесних.

Потім вимовити коротку молитву:

Боже, будь милостивий до мене, грішного (поклін).

Боже, очисти мене грішного, і помилуй мене (поклін).

Створюючи мене, Господи, прости мене! (Уклін).

У храм потрібно приходити до самого початку богослужіння. Якщо почалася служба, стань на певне місце і зосереджено слухай читання і співи. Не слід вітатися зі знайомими за руку, -молчалівим поклоном вітай їх, не розмовляй і не переходь з місця на місце під час богослужіння. Існує благочестиве правило приходити до Літургії натщесерце, навіть якщо в цей день не причащаються.

Увійшовши в храм, прийнято прикладатися до "святкової" ікони, що лежить на аналої посеред церкви і здійснювати малі поклони перед іконами Господа Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці і святих (якщо в цей час не почалася служба). До початку служби можна поставити свічки перед тим чи іншим чином, які набувають біля входу в "свічковий ящику" - це наша мала лепта - жертва Церкви. Не слід проходити між Царськими вратами і аналоєм, коли ж проходиш перед аналоєм зроби малий уклін, осіняючи себе хресним знаменням.

Чоловіки, за стародавнім звичаєм, стають в храмі з правого боку, а жінки з лівої. Чоловіки, за словами апостола Павла повинні, знаходиться в храмі без головного убору, а жінки - з покритою головою. Жінкам не можна приходити до церкви в брюках, коротких або відкритих сукнях, користуватися косметикою - бо Господь дивиться нема на обличчя, а на серця людей.

У церкві під час богослужіння покладається стояти обличчям до вівтаря. Сидіти можна по немочі або хвороби, коли не відбуваються головні священнодійства. Перед початком будь-якого богослужіння покладаються три поясних поклони. При всіх службах при читанні або співі "Прийдіте поклонімся ...", при триразовому "Алилуя ...", на "Святий Боже ..."; на "Буди ім'я Господнє ..."; на "Слава в вишніх Богу" і при вигуку священика "Слава Тобі, Христе Боже, уповання наше, слава Тобі". Тільки посеред читання шестопсалмия поклони не кладуть, але відбувається хресне знамення.

Осяй себе хресним знаменням і твори поясний уклін: під час ектений при вигуку "Господи, помилуй" чи "Подай, Господи" разом зі священнослужителем; коли священнослужитель осіняє присутніх в церкві хрестом, або Євангелієм, або Чашею, або святою іконою.

При читання або співу Символу віри, читання Євангелія, Апостола або паремій належить хреститися без поклону.

Коли священик вимовляє: "Мир всім", "Благодать Господа нашого Ісуса Христа ...", "Глави ваша Господеві нахиліть"; під час читання Євангелія, кадіння, осенения свічками або благословення рукою слід схиляти голову.

Так повинно розрізняти поклоніння перед святинею і перед людьми, хоча і священними. Беручи благословення священика чи єпископа, християни складають долоні хрестоподібно, вважаючи праву на ліву, і цілують правицю благословляє, але не хрестяться перед цим. Цей звичай нагадує про те, що ця рука тримала Святу Чашу Євхаристії.

При прикладанні (цілування) до Святого Євангелія, чесним мощам і іконам слід в належному порядку, не поспішаючи і не пробиваючись, вважати за два поклону перед цілуванням і один після цілування святині. Прикладаючись до ікон Спасителя, слід цілувати в ніжку (при поясному зображенні в ручку); до ікон Божої Матері і святих - в ручку; до ікони нерукотворного образу Спасителя і до ікони Усікновення глави святого Іоанна Хрестителя - в косу уласов.

Земні поклони слід здійснювати після закінчення молитви "Тобі співаємо"; в кінці молитви "Достойно єсть"; на початку молитви "Отче наш", при винесенні Святих Дарів для Причастя, при благословенні Святими Дарами; вигуку "Завжди, нині і повсякчас, і на віки віків" і "Богородицю і Матір світу ..."

Не слід творити земних поклонів і схиляти коліна після причастя Святих Таїн і в дні недільні, великі свята, а також від Святої Пасхи до П'ятидесятниці, від Різдва Христового до Водохреща (Святки), так як в ці дні згадується наше примирення з Богом.

Запізнюючись на початок служби або йдучи до її закінчення, людина проявляє неповагу до Таїнства. У разі крайньої необхідності можна піти, але тільки не під час читання Євангелія і здійснення Євхаристії.

Не слід пересуватися, купувати і ставити свічки, прикладатися до ікон під час важливих моментів богослужіння:

при виході священика з кадилом,

при читанні шестипсалм'я,

при винесенні Євангелія і під час його читання,

при співі «Милість світу ...» до вигуку священика «У перших пом'яни ...»

при співі Символу віри і "Отче наш",

при винесенні Святої Чаші (потир).

Піклування Святої Церкви про нас триває і після служби, щоб ми не втратили благодатного настрою, якого з ласки Божої удостоїлися в храмі. Церква заповідає нам і розходитися після богослужіння в побожному мовчанні, з подякою Богу, з молитвою, щоб Господь дарував нам до кінця нашого життя завжди відвідувати Його святу обитель.

Рятівна сила церковних молитов, піснеспівів і читань залежить від того, з яким почуттям приймають їх наші серце і розум. Тому, якщо неможливо покласти уклін з тієї чи іншої причини, то краще зі смиренням випросити у Господа прощення, ніж порушувати церковне благочиння.

Але абсолютно необхідно вникати в усі, що відбувається за церковним богослужінням, щоб харчуватися ім. Тільки тоді кожен зігріє своє серце, порушить свою совість, пожвавить суху душу і просвітить свій розум.

(6878)