Пристрасті по гілочках

  1. «Будь чесним, як верба»
  2. І коли ми йдемо з церкви з Вербочка, кожен дивиться на нас і про щось замислюється. І ніхто не знає,...
  3. «Така лінощі розуму у людей»
  4. Але багато хто думає, що найголовніше - це верба. Що потрібно прийти в храм, щоб батюшка освятив вербу.
  5. «Так часто буває в нашому житті: спочатку люблять, а потім ненавидять»
  6. Ось така була помилка. А Господь йде на страждання - Він для того і народився як людина, щоб дійти...
  7. «Кожна людина інтерпретує по-своєму»
  8. А адже вербички стали частиною нашого життя, викликають у нас добрі спогади дитинства. І навіть якщо...

Вербною неділею називаємо ми свято Входу Господнього в Єрусалим. І гілочки верби освячуються Церквою на службі, тільки ось багато хто забуває, що свято зовсім не про те. Чи не в Вербочка суть. Але ж дуже багато переживань з приводу того, коли освячувати вербу і що з нею потім робити. Особливо виражений перенесення акценту свята на вербички в селах, а й у містах для багатьох значущою в це свято стає освячена верба. Як же зробити, щоб другорядне не відволікало від головного? Як пояснити сенс цього свята своїм парафіянам сільському священику - там, де не до високих матерій, коли треба чітко передати значення? Розповідає протоієрей Георгій Русин, настоятель храму на честь святителя Миколая села Іванів Вінницької області.

Село це відомо з середини XVI століття, до недавнього часу називалося Янів, і славиться своїм багатим історичним минулим. Зараз в Іванові проживає понад чотири тисячі осіб, серед яких є католики і протестанти. Більшість жителів села - православні, але на недільних богослужіннях в храмі буває близько 150 чоловік. Отець Георгій - із закарпатських русинів, в Іванові служить священиком з 1993 року.

«Будь чесним, як верба»

- Коли я був дитиною, мої батьки, люди побожні, приходили з церкви в Вербна неділя , І мама легенько гладила мене гілочками свяченої верби по голові і говорила: «Будь чесним, як верба». Або просто: «Будь чесним».

Чесний - від слова честь. Будь чесним, будь добрим, слухняним - багато значень має це слово. На Закарпатті мова русинів та інших національностей, які там живуть, дуже близький до церковнослов'янської. Особливо у старшого покоління, тому що молоді з телевізора набираються всяких слів.

І коли ми йдемо з церкви з Вербочка, кожен дивиться на нас і про щось замислюється. І ніхто не знає, що у людини в серці відбувається. Це теж хресний хід, теж свого роду проповідь Христа.

Вербною неділею називаємо ми свято Входу Господнього в Єрусалим

Протоієрей Георгій Русин

У своїх бабусь-парафіянок я порозпитував, що вони роблять з вербою. Коли печуть паски (так на Україні називають великодні паски), то освяченою вербою їх змащують перед тим, як поставити в піч. Або просто доторкаються Вербочка і моляться, щоб пасочка була красива, щоб хліб був хороший. Христос же теж говорив: «Я хліб життя». Сакрально так люди ставляться, з благоговінням. А коли паски печуться, вербички кладуть в піч, щоб вони згоріли. Нові ж вербички, принесені з церкви, кладуть за ікони.

А ще бабусі збирають освячені вербички собі на смерть. Тому що їх обов'язково кладуть в труну як символ Воскресіння . Кладуть разом з освяченими квітами з церковних свят, які спеціально для цього збирають і бережуть. Я говорю однієї такої бабусі: «Так у вас же ціла купа цих вербочек назбирається!» А вона відповідає: «Ну і що ?! Я з ким-небудь поділюся ».

І коли немає дощу, посуха, або навпаки - буря йде: гримить, дерева гнуться - люди стають на молитву: запалюють страсну свічку, підпалюють над нею освячену Вербочка, хто курить дим від неї і моляться Богу. Читають «Живий у допомозі Вишнього» і просять Бога відвести бурю, послати дощ і т.п. Люди моляться за угодою і знають силу старанних молитов. І до Вербочка відносяться як до святинькам. Але треба, щоб при цьому вони не забували суть свята Вербної неділі - що це Вхід Господній в Єрусалим.

«Така лінощі розуму у людей»

- Як жителі вашого села відносяться до свята, сприймають його сенс?

- Чи відносяться як селяни - як люди, які на землі живуть. Звичайно, вплинуло і те час, коли священикам не дозволялося проповідувати. Люди мало знають, але ставляться з благоговінням. вже закінчується великий піст , починається Страсна седмиця і все вже готуються до Великодня .

Але багато хто думає, що найголовніше - це верба. Що потрібно прийти в храм, щоб батюшка освятив вербу.

Ми знаємо, що верба - це символ Воскресіння. За Типікону Вербну неділю називається «тиждень Квітна», коли народ з пальмовими гілками виходив зустрічати Спасителя, що йде в Єрусалим, щоб прийняти страждання і врятувати нас. Але у нас же не ростуть пальми, а ростуть верби. І я пояснюю, що в саме свято ми беремо верби і теж виходимо назустріч Христу. Тільки багато хто цього не знають - може бути, така лінощі розуму у людей, що вони не хочуть заглиблюватися.

- Як же ви пояснюєте людям, що ми святкуємо?

- Розповідаю, що Вербна неділя передує субота воскресіння Христом праведного Лазаря, вітаю з закінченням Великого посту. І пояснюю людям, що починаються такі важливі церковні служби. Зазвичай у нас в перший тиждень Великого посту всі йдуть до церкви - повний храм людей. А як настає Страсна седмиця, як правило, людей в церкви майже немає - всі готуються до Великодня. Але готуються гастрономічно - щоб на столі було всього побільше. Тому залишаються поза їхньою увагою церковні служби, Євангеліє, обряди, таїнства .

Я розповідаю людям, що потрібно переживати разом з Церквою шлях страждань і хресної смерті Спасителя. Але люди в селі виправдовуються тим, що не мають часу, і мало хто хоче слухати.

«Так часто буває в нашому житті: спочатку люблять, а потім ненавидять»

- Які ж акценти ви робите, щоб люди зрозуміли сенс свята?

- Як казав відомий богослов, в основі цього свята лежить помилка. Люди зустрічали Христа як політичного діяча, який, як син Давида, прийшов, щоб запанувати над Ізраїлем і звільнити його від гніту римлян. І щоб ізраїльтяни панували. Вони співали Йому «осанна», стелили свій одяг під ноги осла, на якому їхав Спаситель, тримали в руках пальмові гілки і став вітати Його. Минуло зовсім небагато часу, і ті ж самі люди побачать, що вони не ту людину хотіли, і зненавидять Його, і будуть кричати «Розіпни». Так часто буває в нашому житті: спочатку люблять, а потім ненавидять.

Ось така була помилка. А Господь йде на страждання - Він для того і народився як людина, щоб дійти до цього моменту. Це страшно, Він знає, на що йде. І Господь показує, як смиренно, з жертовністю і любов'ю служити людям. Він бере Свій Хрест.

А апостолам говорить: «Чи можете пити чашу, яку Я п'ю, і хреститися хрещенням, яким Я хрещуся?» І вони кажуть: «Чи можемо». Ісус сказав їм у відповідь: «Чашу, яку Я п'ю, питимете, і хрещенням, яким Я хрещуся, хреститися будете ...» (Мк. 10: 35-45). Господь говорить про хрещення кров'ю.

А коли апостоли запитують, хто з них буде головним, промовляє до них: «Ви знаєте, що вважають себе за князів у народів, панують над ними, а їхні вельможі їх тиснуть. Але між вами нехай не буде так: а хто хоче бути великим між вами, нехай буде він вам за слугу і хто хоче бути першим бажає, нехай буде всім рабом. Бо Син Людський прийшов не на те, щоб Йому служили, але щоб послужити і віддати душу Свою дати на викуп за багатьох »(Мк. 10: 35-45).

- Коли ви все це розповідаєте людям, вони вас чують?

- Знаєте, Господь говорив, та теж не все Його слухали. Можливо, не стільки потрібно розповідати, скільки робити. Господь послав своїх учнів і сказав їм: «Хворих недужих, прокажених очищайте, мертвих, виганяйте демонів; даром отримали, даром давайте »(Мт. 10: 8). Це головне. Щоб люди могли побачити світло, добро. Наш духовний центр так і називається «Дорога добра». Ходити дорогою добра зараз дуже важливо. Тому що можна говорити і проповідувати, а жити по-іншому.

«Кожна людина інтерпретує по-своєму»

Фото: golos.ua

- А ви розповідаєте своїм парафіянам, що потрібно робити з вербою?

- Зараз суєта така, всі поспішають взяти вербу, штовхаються. Можливо, ми не вміємо це все переламати. І практично ніхто не питає, що робити. Зараз стільки порад в пресі. Їм говориш одне, але вони собі слухають і роблять як хочуть. Мало є таких вірних християн, які мають вуха і чують, які готові слухати і робити, пожертвувати своїм часом.

Звичайно, я нагадую людям, що гілочка верби - це символ Воскресіння Христового. І є такий вислів: «Якщо ти помреш перш того, як помреш, то ти не помреш, коли будеш помирати». Як зерно пшеничне впаде в землю і як не вмре, то залишиться одне, а якщо помре, то принесе багато плоду. І верба - це освячений предмет, який ми спожили на Вербну неділю. Верба зберігається у святому куточку разом з іконами, а рік пройшов, і вона як старий одяг спалюється. Тому що вже є нове.

Але не потрібно Вербочка надавати магічне значення, впадати в ідолопоклонство якесь. Тому що люди у нас схильні містифікувати подібні речі. Тим більше що зараз в світських ЗМІ багато подібної інформації: тим займайтеся і цим - магія така.

А адже вербички стали частиною нашого життя, викликають у нас добрі спогади дитинства. І навіть якщо були перегини в ту чи іншу сторону, все-таки християнство вносить сенс в усі сфери нашого життя.

Хоча в селі це в одному ключі сприймають, а в місті по-іншому. У Типікон адже є багато спеціальних молитов, що стосуються суто сільського життя - на освячення пасіки, на вигін худоби і по багатьом іншим різних приводів. Священики читають молитви, щоб Господь допоміг і зберіг господарство селян.

- Але ж Вербну неділю, як і будь-який інший церковне свято - він для всіх віруючих однаковий, що в місті, що в селі. І ставлення має бути теж більш-менш однаковим.

- Звичайно, але кожна людина інтерпретує по-своєму. Той, хто має вищу освіту - у нього один погляд може бути. А той, хто закінчив тільки сільську школу і нічого не читав, він по-іншому бачити буде. І кожному дано різні таланти. І навіть якщо людина іноді неправильно робить, але від чистого серця, по совісті, то, думаю, Господь його за це не засудить. І Господь поправить - головне, щоб люди по заповідям жили. А не займалися всякими маніпуляціями, не вірили всяким астрологам і іншим, пам'ятали, що ми - християни.

Як же зробити, щоб другорядне не відволікало від головного?
Як пояснити сенс цього свята своїм парафіянам сільському священику - там, де не до високих матерій, коли треба чітко передати значення?
» А вона відповідає: «Ну і що ?
Як же ви пояснюєте людям, що ми святкуємо?
А апостолам говорить: «Чи можете пити чашу, яку Я п'ю, і хреститися хрещенням, яким Я хрещуся?
Коли ви все це розповідаєте людям, вони вас чують?