Про прокльони і проклинає. Клайв Льюїс

Рубрика Правміра - «Читання на кожен день посту» - це проповіді, слова і глави з книг кращих мислителів, богословів і проповідників. Аудіобесід на 10-20 хвилин, супроводжувані текстом - можна встигнути прослухати навіть побіжно. Ми відбираємо короткі і глибокі фрагменти, щоб у кожного була можливість хоча б 10 хвилин в день подумати про головне. https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2014/12/03_Prokljatija.mp3

Коли ми читаємо деякі псалми, ненависть пашить в обличчя, немов жар із печі. Іноді ця ненависть не лякає, але лише тому, що смішна сучасному розуму.

Приклади ненависті лякаючою можна знайти в багатьох місцях, але найжахливіший, напевно, в псалмі 108. Автор просить Бога, щоб той поставив нечестивого над його ворогом, а «сатана нехай стане праворуч його» (6).

Мабуть, сенс тут не зовсім такою, якою привидиться читачеві-християнину. «Диявол» - це обвинувач, можливо - донощик. «Коли буде судитись нехай вийде винним, молитва ж його бодай стала гріхом» (7).

Тут, мені здається, мова йде не про молитву до Бога, а про прохання, зверненої до людини, до судді. «Щоб були дні його будуть короткими і достоїнство його так візьме інший. Бодай діти його стали сиротами, а жінка його - вдовою. І хай діти його і жебракують, і просять хліба з руїн своїх ... Та ніхто милосердя; та не було його сиротам милости »(108: 8-10,12).

Ще жахливіше один вірш з прекрасного псалма - про вавилонських немовлят (136: 9). І справді бісівська, витончена злість в 68:23: «Нехай буде трапеза їхня мережею їм, і мирне бенкет їх - пасткою».

Приклади, що викликають посмішку, а то й сміх, особливо ріжуть слух в улюблених псалмах. Так, в псалмі 142 після одинадцяти віршів, над якими мало не плачеш, раптом приписка (ах ти, мало не забув!): «І по милості понищ ворогів моїх».

Ще простодушно зовсім вже дитячий вигук: «О, якби Ти, Боже, вразив Ти безбожника» (138: 19) - немов автор дивується, як це Всемогутньому не спало на думку таке просте засіб проти зла.

Самий жахливий приклад - в одному з кращих псалмів, (22); після злачних пажитей, тихих вод, твердої допомоги «посеред сіни смертної» ми натикаємося на такі слова: «Ти передо мною трапезу на увазі моїх ворогів», тобто - я пірую, а вони дивляться!

Поет не може, мабуть, радіти Божим дарам, якщо ці мерзенні вороги не побачать їх і не вийдуть заздрістю і злістю. Ймовірно, тут менше бісівського, ніж в тому вірші, який я цитував раніше, але дріб'язковість і вульгарність такого почуття серце крається.

Ймовірно, тут менше бісівського, ніж в тому вірші, який я цитував раніше, але дріб'язковість і вульгарність такого почуття серце крається

Клайв Стейплз Льюїс

Звичайно, ми можемо просто не звернути уваги, відкинути ці вірші. Але, як не шкода, вони не вичленяються, вони переплетені з воістину чудовими рядками. Якщо ж ми все ще віримо, що Святе Письмо - священно або хоча б що християни, читаючи століттями псалми, не діяли прямо проти Божої волі; якщо ми пам'ятаємо, що Сам Господь невпинно черпав з псалмів і образи і слова, - ми спробуємо отримати користь з цих віршів. Яку ж?

Зараз я буду говорити не про всю користь, а про частину її - іншу частину ви знайдете в розділах про іносказаннях. Крім того, в цьому розділі мова піде лише про користь, до якої поступово, дуже повільно додумався я сам.

Спочатку я твердо вірив (вірю і тепер), що не можна думати так: якщо такі фрази є в Біблії, значить, мстивість і злість якимось чином і благочестиві, і хороші. Однак не можна і зробити вигляд, що ненависті тут немає взагалі. Вона є - неприкрита, гложущую, зловтішна; але ми згрішимо, якщо станемо виправдовувати цю пристрасть в кому б то не було, а найгірше - в собі. Всі подальші міркування можливі тільки в тому випадку, якщо ви приймете ці передумови.

Як завжди, мені насамперед допоміг як би і позарелігійного досвід. Я раптом дізнався ці почуття. Всі ми їх знаємо. Це - досада, виражена так вільно, безсоромно, непристойно, як в наші дні її висловлюють тільки діти.

Звичайно, я не подумав, що стародавні ізраїльтяни жили без обмежень і умовностей. Східні і стародавні культури багато в чому умовнішою, ритуальні, ввічливіше нашої. Але придушували вони не те, що придушуємо ми. Вони не приховували злоби заради пристойності і не боялися, що їх назвуть неврастеніком. Тому ми і бачимо тут злість, як вона є.

Здавалося б, після цього я повинен був звернути погляд у власне серце. Дійсно, дуже корисні для душі робити такий висновок з «злісних псалмів». Правда, ми і в найстрашнішій образі не мріємо про таких помсти. Життя наше спокійніше (вірніше, в деяких країнах вона поки ще спокійніше). Псалмоспівці жили серед найжахливіших страт, насильства, кривавих заклання, іноді - людських жертв. Крім того, повторю, ми краще приховуємо наші почуття навіть від самих себе.

«Що ж, - говоримо ми, - він ще пошкодує ...», і нам здається, що ми просто передбачаємо, нітрохи при цьому не зловтішаючись. Однак, читаючи про те, як псалмоспівець плекає свою образу, дізнатися себе ми можемо. Що не кажи, цей озлоблений, дикий, шкодує себе людина дуже близький нам.

Так, корисні для душі про це подумати. Але я подумав про інше. Я побачив, що буває, коли скривдиш людини. Ось він, природний результат жорстокості. Слово «природний» я пишу з умислом: благодать може змити його, розум - придушити, самозакоханість - приховати від нас (це найгірше).

Але суть не в тому. Якщо кинути сірник в тирсу, вони спалахнуть, хоча вогонь можна відразу залити водою або затоптати. Так і тут - якщо ви грубі з людиною, або зарозумілі, або зневажливе, він образиться. Ви введете його в спокусу - він стане через вас таким, яким був автор псалмів, коли писав ті вірші.

Може він і придушити спокуса, але ж може і не придушити. Якщо не придушить, якщо загине від ненависті до мене, як же врятуюся я сам? Я не тільки образив його, я ввів в його серці новий гріх. Якщо цей гріх його зруйнує, це я спокусив його, я - спокусник.

Нема чого говорити про те, що прощати легко. Всі ми пам'ятаємо старий жарт: «Кинув палити? Це що! Я сто разів кидав ». Прощати важко. Ми сотні разів змушені прощати одне і те ж. Ми прощаємо, умертвляємо досаду - а вона оживає як ні в чому не бувало.

Аж до семидесяти треба прощати немає 490 образ, але одну-єдину. А я ввів в чиєсь серце зайву образу! У мене прекрасні до того можливості, мені дуже легко принизити людину. Якщо ви не викладач, що не старша медсестра, не суддя, дякуйте за це Бога.

Зустрічаючи в псалмах прокляття, не можна просто жахатися. Так, прокльони жахливі. Але подумаємо не про те, як злісний псалмопевец, а про те, що його до цього довело. Саме таку злобу, згідно природному закону, народжують жорстокість і несправедливість.

Відніміть у людини майно, честь чи свободу, і ви заберете у нього чистоту, а може - через вас він перестане бути людиною. Не всі жертви накладають на себе руки; багато хто живе, і живуть вони злістю.

Тут мені прийшла в голову інша думка і повела мене зовсім не туди, куди я думав. Псалмоспівець реагує на образу природно, але невірно. Здавалося б, можна сказати, що він - не християнин і кращого не знає. Однак пояснення це поверхнево, і з двох причин.

Перша причина. Судячи за Писанням, іудеї «краще» знали. «Не будеш ненавидіти брата свого в серці своєму ... Не будеш мститися, і не будеш ненавидіти синів твого народу, але люби ближнього твого, як самого себе », - каже їм Господь в Книзі Левіт (19: 17-18).

А в Результаті: «Якщо знайдеш вола ворога твого чи осла його, що заблукав, - приведи його до нього. Якщо побачиш осла свого ворога, який впав під тягарем своїм, то ти не сховаєшся від його: развьючь разом з ним »(23: 4-5).

«Не тішся, як ворог твій, - читали вони в Книзі Притч Соломонових, - і нехай не веселиться серце твоє, коли він спіткнеться» (24:17).

Ніколи не забуду, як я був вражений, коли відкрив, що слова апостола Павла - пряма цитата з тієї ж книги: «Якщо голодує твій ворог нагодуй його хлібом; і якщо він прагне, напій його водою. Бо, роблячи це, ти жар на голову його »(25:21).

Це - одна з нагород тим, хто часто читає Старий Завіт. Все більше і більше бачиш, як багато цитат з нього - в Завіті Новому, як невпинно наш Господь повторює, продовжує, підсилює юдейську етику, як рідко Він вводить нове.

Поки Біблію читали багато, це прекрасно знали мільйони невчених християн. Тепер про це забули, і людям здається, що вони чимось применшити Христа, якщо доведуть, що в дохристиянські тексті є що-небудь «предвосхищающее» Його слова. Невже вони думають, що Він фокусник, на кшталт Ніцше, вигадані «нову етику»?

Будь-який хороший вчитель - і в іудаїзмі, і в язичництві - передбачав Його. Все, що було кращого в релігійній історії світу, передбачала Його. Інакше і не може бути. Світло, просвіщає людей від початку, може розгорітися, але не змінитися.

Друга причина складніше і дивовижніше. Якщо псалмоспівці так зляться тому, що вони не християни, резонно подумати, що у язичників ми знайдемо таку ж або гіршу злобу. Бути може, знай я краще язичницьку словесність, я б і знайшов. Але в тому, що я знаю, - у декількох римлян, у лічених скандинавів - нічого подібного немає.

Там є хіть, там багато грубої бездушності, там приймають як належне холодну жорстокість, але немає лютою, або, якщо хочете, захватом, ненависті. Звичайно, я говорю про авторській мові, у розгніваних персонажів вона буває. Спочатку здається, що стародавні євреї були мстивість і зліше язичників.

Якби ми не були християнами, ми б махнули рукою, подивившись, з чого це Бог вибрав такий неприємний народ. Але ми не можемо, ми знаємо, що борг наш Ізраїлю непомірно, неоплатімо великий. Коли зустрічаєш труднощі, сподівайся на відкриття. Ця трудність варто того, щоб над нею подумати.

Мабуть, в світі моральному є правило: чим вище, тим небезпечніше. «Звичайна людина», потихеньку змінює дружині, іноді шахраї, не порушуючи законів, безсумнівно «нижче», ніж той, хто служить ідеї, підпорядковуючи їй бажання, вигоду і навіть саме життя. Але саме з цих, «вищих», виходять страшні, бісівські люди - інквізитори, члени Комітету Громадського Порятунку.

Безжальним фанатиком стає обиватель, а потенційний святий. Той, хто готовий померти за ідею, готовий за неї вбивати. Чим більше ставка, тим більше спокуса. Однак це не означає, що праві і праведні дрібні, плотські, суєтні люди. Вони не вище спокуси, а нижче.

Нездатність до гніву прекрасна, але вона буває і дуже поганим симптомом. Я зрозумів це, коли на початку війни їхав разом з молодими солдатами. Судячи з їхньої розмови, вони абсолютно не вірили в газетні повідомлення про німецьких звірства. Вони й не сумнівалися, що це вигадки, пропаганда, покликана «розворушити» війська.

Але вони не обурювалися. Їм здавалося абсолютно нормальним, що якісь люди приписують ворогові жахливі злочини просто для того, щоб краще нацькувати на нього своїх підлеглих. Їх навіть не особливо це зворушувало, вони не бачили тут нічого поганого.

І я подумав, що самий лютий псалмопевец ближче до порятунку, ніж вони. Якби вони жахнулися сатанинської підлості, в якій запідозрили наших правителів, а потім би цих правителів пошкодували і пробачили, вони були б святими. Але вони не жахнулися, вони взагалі тут підлості не бачили, вони вважали, що так і слід, - і це знак найстрашнішої бездушності. Ясно, що у них не було і віддаленого уявлення про добро і зло.

Отже, нездатність до гніву, особливо до того гніву, який звуть обуренням, може бути тривожним симптомом, а обурення - хорошим. Навіть якщо воно переходить в гірку жалість до себе, воно може бути непоганим симптомом. Це гріх, але він показує хоча б, що людина не опустився нижче рівня, на якому така спокуса можливо.

Євреї проклинали жесточе, ніж язичники, бо серйозніше ставилися до злу. Подивіться, вони обурюються не тільки через себе, але і тому, що ображати взагалі погано, не угодно Богові. Завжди, хоча б на задньому плані, є це почуття, а іноді воно переходить і на передній: «Возрадується праведник, коли побачить помсту ... І скаже людина:« справді ... є Бог, суддя на землі! »(57: 11-12) .

Це не схоже на гнів без обурення - на тваринну злість людини, якій ворог зробив те ж саме, що він зробив би ворогові, будь він посильніше і спритніший.

Не схоже, краще, вище - але і до гріха веде гіршого. Адже саме воно, обурення, дає нам можливість освячувати гіршу з наших пристрастей. Саме воно дозволяє нам додати «Так говорить Господь» до наших думок і почуттів (напевно, саме це і означає «вимовляти ім'я Господа даремно»).

Але і тут вірний закон «чим вище, тим небезпечнішою». Іудеї грішили проти Бога більше, ніж язичники, саме тому, що були до Нього ближче. Коли надприродне входить в людську душу, воно дає їй нові можливості і добра і зла. Звідси йдуть дві дороги: до святості, любові, смирення - і до нетерпимості, гордині, самовдоволення. Однією дороги немає - тому, до вульгарним грішкам і чеснот нерозбуджені душі.

Якщо Божий поклик зробить нас краще, він зробить нас набагато гірше. З усіх поганих людей найгірше - погані релігійні люди. З усіх тварин найгірше - той, хто бачив Бога лицем до лиця. Виходу немає. Доводиться прийняти цю ціну.

Навіть в найстрашніших з проклять ми бачимо, як псалмоспівці близькі до Бога. Більш того, ми чуємо Божий голос, жахливо спотворений поганим інструментом, людиною.

Ні, Бог не дивиться так на Своїх ворогів, Він «не хоче смерті грішника»; Бог не дивиться так на грішника; Він невблаганний, як псалмоспівець, - але не до грішника, а до гріха. Він не потерпить його, Борони, не ввійде з ним у змову. Він вирве очей, відрубає руку, якщо інакше Йому не врятувати Своє творіння.

У цьому лють псалмопевца набагато ближче до однієї сторони істини, ніж багато нинішніх погляди, які тим, хто їх сповідує, здаються християнським милосердям. Вона краще, ніж псевдонаукова терпимість, що зводить жорстокість до неврозу (хоча буває, звичайно, і породжена хворобою жорстокість). Вона краще, ніж доброта жінки-судді, яка - я сам це чув - вмовляла цілком свідомих початківців бандитів «кинути дурниці».

Коли після цього читаєш псалми, згадуєш, що на світі є моральне зло і Бог його ненавидить. Ось чому я сказав, що голос Його звучить в тих рядках, як би не спотворював його інструмент.

Чи можемо ми не тільки вчитися у цих страшних рядків, але і витягти з них користь? Мені здається, можемо; але про це я буду говорити в іншій главі.

Глава «Прокльони» з книги « Роздуми про псалмах »

аудіофайли надані «Бібліотекою Переказ»

Яку ж?
Якщо не придушить, якщо загине від ненависті до мене, як же врятуюся я сам?
Всі ми пам'ятаємо старий жарт: «Кинув палити?
Невже вони думають, що Він фокусник, на кшталт Ніцше, вигадані «нову етику»?
Чи можемо ми не тільки вчитися у цих страшних рядків, але і витягти з них користь?