Пророк Ібрагім. Коран Пророка Ібрагіма

Коран Пророка Ібрагіма   З усіх коранічних оповідань про пророків, історії життя Пророка Ібрагіма і його пророчою діяльності присвячена значна частина Коран Пророка Ібрагіма

З усіх коранічних оповідань про пророків, історії життя Пророка Ібрагіма і його пророчою діяльності присвячена значна частина. Розповіді про нього зустрічаються як в мекканских, так і в мединських сурах. І крім окремих коранических оповідань, зустрічається багато згадок імені Ібрахіма як основоположника істинної віри і прародителя цілого покоління пророків.

Риси характеру Ібрахіма, що згадуються в Корані.

Ібрахім (біблійний Авраам) - один із самих найбільших пророків Аллаха:

«Чия релігія може бути прекрасніше релігії того, хто підкорив свій лик Аллаху, будучи творить добро, і пішов за вірою Ібрахіма, сповідуючи єдинобожжя? Аллах зробив Ібрахіма Своїм коханим (другом) »(Жінки, 125)

У Коранических аятах він характеризується наступним чином:

«... Воістину, Ібрагім був смиренним, витриманим» (Покаяння, 114)

«Воістину, Ібрагім був витриманим, смиренним і упокореним» (Худ, 75)

«Він був вдячний Аллаху за те добро, і Він обрав його і повів прямим шляхом. Ми дарували йому добро в мирському житті, а в Останньому житті він буде в числі праведників »(Бджоли, 121-122)

«Пом'яни в Писанні Ібрахіма. Він був найправдивішу людиною і пророком »(Мapйaм, 41)

«Воістину, так Ми віддаємо творить добро. Воістину, він - один з Наших віруючих рабів »
(Ті, хто стоїть в ряди, 110-111)

«Пом'яни Наших рабів Ібрахіма, Исхака і Йакуб, могутніх і прозорливих. Ми обрали їх за те, що вони щиро поминали Останню обитель. Воістину, вони у Нас - в числі обраних, кращих »(Сад, 45-47)

Місце народження і походження пророка Ібрахіма.

Питання про місце народження пророка Ібрахіма завжди був спірним для істориків і богословів. Деякі мусульманські вчені місцем народження пророка Ібрахіма називають р Ур (на південний схід від від м Вавилон), в межиріччі Тигру і Євфрату (південь Месопотамії).
Тора повідомляє, що Пророк Ібрагім народився і виріс в місті Ур, розташованому на півдні Месопотамської рівнини, в одному з найбільших центрів економічного і політичного життя того часу, але пізніше покинув його і відправився в Єгипет. Його шлях проходив через місто Урфу (Харан), де він жив деякий час, а потім добрався до Єгипту. (Буття, 11: 28, 11:31).

Опис народу Ібрахіма.

На час народження пророка Ібрахіма народи Месопотамії давно забули про своє Творця, забули про віру в Єдиного і Істинного Бога.
Забувши про Бога, вони обожнювали різні явища природи. Рухомі страхом, вони поклонялися природним стихіям, бачачи в них вищу силу: вони поклонялися неба, зірок, місяця і т.д. У місті, в якому жив Пророк Ібрагім, головним божеством вважався бог Місяця - Сін, який вважався також і покровителем Ура. Крім того, були поширені образи інших божків, яких люди майстрували з цінних порід дерева. Взагалі, язичницька ієрархія була настільки заплутаною, що жерці не могли вирішити, хто з богів для них важливіше, а тому в кожному конкретному місті жерці самі вирішували для себе, якого з богів вважати головним покровителем, а будь божків менш впливовими. У Месопотамії і донині збереглися культові будівлі - ступінчасті башти, які використовувалися як в якості храмів, так і в якості обсерваторій. Вони планувалися і будувалися так, щоб наочно продемонструвати могутність місцевого божка і його служителів. У головному залі храму поміщали ідола, який виготовлявся з цінних порід дерева і покривався золотими пластинами, його вбирали в дорогий одяг, вінчали коронами і дорогоцінними намистом і браслетами. Ідоли мали людську подобу і звичайні людські пропорції. Жерці здійснювали обряди жертвоприношення: самий добірний худобу та найкращі продукти посилалися в храм для «годування» божків.

Ібрахім в пошуках істинного Бога.

Пророк Ібрагім ще до отримання Пророчою місії сильно виділявся з середовища свого народу. Він на підсвідомому рівні не сприймав ідолів як богів і не вклонявся їм. З юнацьких років його сильно відрізняло від інших людей те, що він багато розмірковував про вірування свого народу, і прийшов до висновку, що ідоли, яким поклонялися його одноплемінники - всього лише предмети, виготовлені самими ж людьми. Вони створені людиною і не можуть вплинути на їхнє життя ні з хорошою, ні з поганої сторони. Скільки б людина не намагався прикрасити ідола, він все одно не оживе і не стане богом. Хіба може неживий предмет одушевити когось ?! Що не має розуму напоумити іншого ?! Чи може річ, яку можна знищити, захистити кого-то ?! Ставити подібні питання юний Ібрахім рано усвідомив, що його одноплемінники помиляються у виборі божества. Після того як стало ясно, що ідоли не можуть бути богами, Ібрахім став звертатися до небесних тіл, також шанованим його народом. Коли нічна темрява покриває землю, на небі виступають яскраві зірки. Вони мерехтять в далекій нескінченності, зачаровуючи людини своєю загадковістю. Чи не стежать вони за всім, що відбувається на землі? Можливо, недарма плем'я Ібрахіма поклоняється їм? Тому, може, варто серйозно подумати про божественності зірок? Можливо, одне з них і є Творець всього сущого? Однак, зійшовши вночі, вони зникають з настанням зорі. Будь зірка божеством, хіба вона закотилася б? Не личить Богу показуватися в певний час і зникати в призначену годину. Тоді хто ж Бог? Треба пошукати ... Оглянути небо ще раз ...

Ібрахім і раніше дивився на місяць, але на цей раз він вдивляється по-особливому. Вона яскравіше і крупніше зірок. Бути може вона і є божество? Можливо, вона світить постійно? Але ... і вона зникла з небосхилу. Ні, місяць - НЕ божество. Якщо сам Творець не допоможе йому, то він, як і його одноплемінники, виявиться помиляється.

Небо нескінченно. Може бути, ще раз подивитися? Але ж на небі є ще сонце, найбільше світило. Чи не визнати його за бога? Але і воно закочується в свій час, підкоряючись чиїйсь волі. Ні, воно не може бути Творцем. Отже, все те, що шанує його плем'я, не годиться в якості Творця. Від них треба відмовитися. Так він зрозумів, що ні сонце, ні місяць, ні інші природні явища не можуть бути Богом.

У Корані говориться про це:
«Так Ми показали Ибрахиму Царство Небесне і землі, щоб він став одним з переконаних: Коли ніч покрила його своїм мороком, він побачив зірку і сказав:« Ось мій Господь! »Коли ж вона закотилася, він сказав:« Я не люблю тих, хто закочується ». Коли він побачив висхідну місяць, то сказав: «Ось мій Господь!» Коли ж вона закотилася, він сказав: «Якщо мій Господь не наведе мене на прямий шлях, то я стану одним з тих, що заблукали людей». Коли він побачив сонце, що сходить, то сказав: «Ось мій Господь! Воно більше за інших ». Коли ж воно зайшло, він сказав: «О мій народе! Я не причетний до того, що ви долучаєте в співтовариші. Я щиро звернув свій лик до Того, Хто створив небеса і землю, і Я не належу до многобожникам! »(Худоба, 75-79)

Ібрахім усвідомив, що існує тільки Один Бог, якого неможливо зобразити, бо Він вищий від усякого образу і наказує всім. Аллах обдарував Ібрахіма від народження зрілістю розуму і прагненням до істини. І до моменту першого одкровення від Аллаха Ібрахім був духовно готовий до сприйняття Істини. Аллах відкрив Своє слово Ибрахиму, як людині, яка сама шукав Всевишнього і йшов до Нього.

«Ось він прийшов до свого Господа з непорочним серцем» (Ті, хто стоїть в ряд, 84)
Тобто його серце було очищено від багатобожжя, сумнівів і порочне бажань, які заважають людині сприймати істину і робити правильні дії. Тільки та людина, чиє серце беспорочно, зуміє врятуватися від всього поганого і неприємного і знайти все благе і бажане. Свідченням непорочності Ібрахіма була його щирість у взаєминах з людьми. В його серце не було місця обману, заздрості і іншим поганим якостям. Саме тому він щиро намагався наставити людей на прямий шлях.

Іман Наталія Магомедова

Хіба може неживий предмет одушевити когось ?
Що не має розуму напоумити іншого ?
Чи може річ, яку можна знищити, захистити кого-то ?
Чи не стежать вони за всім, що відбувається на землі?
Можливо, недарма плем'я Ібрахіма поклоняється їм?
Тому, може, варто серйозно подумати про божественності зірок?
Можливо, одне з них і є Творець всього сущого?
Будь зірка божеством, хіба вона закотилася б?
Тоді хто ж Бог?
Бути може вона і є божество?