Рецензія на фільм «Агора»

В обмежений прокат виходить «Агора» Алехандро Аменабара. Антихристиянська і антігопніческая агітка про жінку-філософа наводить на гопницький роздуми.

Антихристиянська і антігопніческая агітка про жінку-філософа наводить на гопницький роздуми

Олександрія, п'яте століття. Імперія розвалюється, влада Риму слабшає, християнство стає основною релігією. Красива молода жінка - філософ Гипатия ( Рейчел Вайс ) - вчить молодих аристократів і розумних рабів фізики і філософії - що, власне, на той момент один і той же. Ілюструє всесвітнє тяжіння за допомогою падаючого хусточки, бентежить закоханих в неї чоловіків за допомогою менструальної крові. У Бога не вірить, в істинах сумнівається, фраппірует оточуючих наукової прямотою і вільним поводженням. А часи, в загальному, не ті, щоб кого-небудь фраппировать. Влада в місті поступово захоплюють християнські фанатики. Вони штурмують і знищують Велику бібліотеку - чудо світу, знайоме нам по грі в «Цивілізацію» (чути красивий фирчала звук, з яким під куполом літають сувої стародавньої мудрості). Вони побивають камінням євреїв під час концерту World music, влаштовують повноцінний pogrom і в кінці кінців вбивають Гіпатію. Все це не по-людськи красиво і супроводжується пафосною музикою.

Все це не по-людськи красиво і супроводжується пафосною музикою

Стверджується, що коли Алехандро Аменабар писав сценарій, він хотів, щоб у фільмі знявся Саша Барон Коен . Коен, за чутками, злякався складної теми і майбутнього скандалу. Коен. Злякався скандалу. Дуже характерна для тематики цього фільму історія - Аменабар зняв дико тривожне кіно про світ, який розвалюється. Тверда рука Римської імперії дозволяла уживатися тисячам культів і племен, будувала акведуки та підтримувала знання - і всього цього більше не буде, тому що гопники в змозі знищити все, до чого доторкнуться, тому що префектом великого міста призначений безвольний конформіст, який плутає боягузтво з реалполітік , тому що атеїзму, рівноправності жінок, розуму і красі Рейчел Вайс немає місця в світі, який розвалюється на очах. Дивно не те, що Гіпатію забили камінням - дивно, що вони не зробили це чотирма бунтами раніше.

Дивно не те, що Гіпатію забили камінням - дивно, що вони не зробили це чотирма бунтами раніше

А з іншого боку, творець «Відкрий очі» / Abre los ojos / (1997) (Перезняті Голлівудом як «Ванільне небо» / Vanilla Sky / (2001) ) і «Моря всередині» / Mar adentro / (2004) створив упирскі серйозне кіно про одну божевільну бабу - великого вченого, від якого не збереглося жодної письмової роботи. Гіпатія, за версією Аменабара, придумала закон всесвітнього тяжіння до Ньютона і припустила еліптичності орбіт планет до Кепплера. Займалася вона цим замість того, щоб вийти заміж. Коли за нею доглядає Орест, слабовільний префект олександрійський, в найвідповідальніший момент вона схоплюється з ложа, кричить «Як я могла подумати, що орбіта кругла? Я повинна обдумати все заново »і біжить до своєї пісочниці, в якій вона креслить системи небесних тіл. Абсолютно достовірна сцена, вчені жінки завжди так роблять - але чому це так істерично смішно?

Ну і загальна атмосфера в цьому фільмі дещо нагадує навіть не мексиканський серіал, а середньовічний роман. Один з героїв, раб Гіпатії, закоханий в неї з дитинства, намагається під час бунту її згвалтувати - але не може, тому що починає плакати. Префект Олександрії намагається втягнути її в простеньку інтригу, щоб позбавити місто від християнських гопників - і теж починає плакати. Той же самий колишній раб позбавляє її від страждань - і великі прозорі сльози котяться по його щоках, а глядач зітхає і думає: треба було їй народити ще десять років тому. Грандіозний антімещанскій і антігопніческій пафос наводить на самі що ні на є міщанські і гопницький думки, але це нормально.

Дивно при цьому те, що прокатна доля фільму дуже хороша. Стрічка стала найуспішнішою в Іспанії, зібрала в перші вихідні прокату більше десяти мільйонів євро і в цілому більше двадцяти мільйонів в розпал кризи, а в сусідній Італії не знайшла прокатника і фактично була заборонена, як антихристиянський памфлет. Для дорогою європейської кінопідробкою з державною участю - гранично гідний результат. Для розвалюється світу, що піднімає голову релігійного фанатизму і навали гопників на всіх рівнях - тим більше.

Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Коли за нею доглядає Орест, слабовільний префект олександрійський, в найвідповідальніший момент вона схоплюється з ложа, кричить «Як я могла подумати, що орбіта кругла?
Абсолютно достовірна сцена, вчені жінки завжди так роблять - але чому це так істерично смішно?