Рецензія на фільм «Вікінг»

Вільне поводження з фактами дозволило зробити з Володимира Святославовича героя позитивного, але бляклого, герої другого плану в «Вікінг» і яскравіше, і цілей, і логічніше в своїх діях.

70-ті роки X століття. Після смерті князя Святослава три його сина ведуть криваву міжусобну війну, і поки Олег і Ярополк ділять землі Русі, молодший з братів Володимир Святославович відбуває до Скандинавії набратися вміння воювати у варягів. Смерть Олега, в якій обвинувачений Ярополк, змушує Володимира повернутися на рідні землі, разом з ним є армія, якій не страшні будь-які фортеці і по плечу будь-які облоги. Ставши одноосібним правителем Новгорода, Полоцька та Києва, Володимир стає одним з наймогутніших правителів Європи, над яким владний тільки Бог. У пошуках Бога Володимир з дружиною вирушає в Священну Корсунь, де язичництво Русі стикається з грецьким православ'ям ...

Продюсери картини задумали «Вікінга» ще в 2008 році. За минулі з тих пір вісім років у виробництві стрічки було зайнято понад три тисячі чоловік, збудовані колосальні декорації і виготовлені тисячі предметів побуту і військової амуніції десятого століття

Кілька недавніх вітчизняних повнометражних кінопроектів і телевізійних серіалів на історичну тематику в черговий раз проілюстрували знаменитий вислів про те, що «Росія - це країна з непередбачуваним минулим». І якби ж то історичні полотно пропонувалися глядачеві як розвага або як максимум з розрахунком на те, що подивилися «опус» спробують самостійно розібратися в свідченнях, документах і спогадах очевидців. Але немає, що полотна про Другу світову війну, що серіали про Рюриковичах демонструються з метою встановити «політично вірне» уявлення про історію країни. Немов минуле це настільки жахливо, що вимагає обов'язкового «милиці» з прикрасами, перекручуваннями і відвертою брехнею.

Декорації стрічки після зйомок були зібрані в Криму, де відкрився перший в Росії Кінопарк «Вікінг», і там за кріпосними воротами і частоколом відтворені будинок конунга, драккар, автентичний ринок, будинки ремісників, сторожові вежі, кузня, збройова, стрільбище і навіть площа для навчання військовій справі

Втім, автори «Вікінга» (на відміну від ...) на єдино можливою інтерпретації подій тисячолітньої давності не наполягають, вони просто кроять історію, як хочуть, роблять з реальних персонажів зручні типажі з передбачуваними мотивами і характерами. Під ніж йдуть історичні факти, що не укладаються в логіку розповіді фільму, домислів і легенд надається тверда форма, а міфи перетворюються в «бувальщина»: відметені криваві роки язичництва, за які Володимир «нажив» півдюжини дружин, наплодили хмару нащадків, «зачесана» романтичним гребінцем легенда про причини вибору православ'я новою релігією для Русі, сором'язливо присипані фінальними титрами багатотисячні жертви хрещення Русі «вогнем і мечем» ...

Ну та й бог суддя авторам за їх інтерпретацію небагатьох нам історичних документів, фільм адже часом буває всього лише фільмом. А з точки зору видовищного кіно «Вікінг» дуже навіть вдався. Звичайно, на байопік, навіть «бульварний», він не тягне - занадто мало розказано в картині про юнацькому становленні Володимира, десять років від повернення з варягів до хрещення в Корсуні мнуть в годину екранного часу, а наступні майже три десятка років і зовсім проігноровані, але в рамках відведеного періоду історія має добротний ритм і чітку конструкцію.

Навіть не вдаючись у бухгалтерію, легко відзначити: фільм вийшов багатим. Дія «Вікінга» розгортається в декількох досить великих декораціях, масовка фільму вселяє трепет, батальні сцени зачаровують, хоча і поступаються в жорстокості деяким аналогам в « грі престолів »Або телевізійних« вікінгів ». Помітно старання гримерів і костюмерів, які створили кілька унікальних і досить правдоподібних ратних і побутових костюмів, не можна не захопитися роботою художників, з усією брудом продемонстрували невлаштований побут русичів.

Достойно виглядають і зайняті у фільмі актори. Значні образи, створені Максимом Сухановим і Андрієм Смоляковим , Невпізнанні в густих бородах Кирило Плетньов і Ігор Петренко , Своєрідна дружина скандинавів, які відіграли найманців Володимира, відчувається в них кров Берсерк. Данило Козловський на цьому пишному тлі навіть дещо програє, оскільки залишається собою, зриваючись на дійсно живі емоції тільки в сцені сповіді в грецькому храмі.

Але навіть прекрасно розіграний фільм залишає масу питань. Чи так важливо було для Володимира православ'я або він просто шукав від нової релігії вигідних партнерств? Що рухало ним у відносинах з Іриною і Рогнідою? Яка була мета всіх проведених загарбницьких походів Володимира? Власне, нітрохи не дивно, що деякі лінії залишилися незавершеними, а питання невирішеними, так завжди буває, якщо намагатися вибудувати зручну теорію, спираючись на «зручні» факти і відкидаючи «негідні». Сьогодні вигідно спиратися на державність Володимира Хрестителя, завтра ця мода пройде, і масовий глядач дізнається іншого великого князя київського, насильника і вбивцю. Історія в Росії - предмет гнучкий, гнучкіше її тільки кінематограф. Гарний, але далекий від реальності.

З 29 грудня в кіно.

Вільне поводження з фактами дозволило зробити з Володимира Святославовича героя позитивного, але бляклого, герої другого плану в «Вікінг» і яскравіше, і цілей, і логічніше в своїх діях Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Чи так важливо було для Володимира православ'я або він просто шукав від нової релігії вигідних партнерств?
Що рухало ним у відносинах з Іриною і Рогнідою?
Яка була мета всіх проведених загарбницьких походів Володимира?