«Сама вища ступінь служіння Богу - це молитва подяки»

03 вересня 2017 року, в Неділю 13-ту після П'ятидесятниці і день пам'яті апостола від 70-ти Тадея, Преосвященніший Єфрем, єпископ Бердянський і Приморський звершив Божественну Літургію, а напередодні - всеношна, в Христо-Різдвяному кафедральному соборі Бердянська 03 вересня 2017 року, в Неділю 13-ту після П'ятидесятниці і день пам'яті апостола від 70-ти Тадея, Преосвященніший Єфрем, єпископ Бердянський і Приморський звершив Божественну Літургію, а напередодні - всеношна, в Христо-Різдвяному кафедральному соборі Бердянська.

Преосвященному Владиці співслужили священнослужителі собору.

Після сугубою єктенії єпископ Єфрем підніс молитву про мир на Україні.

За запрічастном вірші проповідь виголосив клірик собору ієрей Михайло Гречило.

Після Літургії було звершено славлення свята Успіння Богоматері, після чого Владика звернувся до всіх з архіпастирським словом, роз'яснивши зміст Євангельського читання про злих виноградарів:

«Ця притча, яку розповів Господь, відкриває історію взаємин Бога і людини і відкриває нам страшну невдячність, якої людство відплатити за любов Божу ... Святі Отці кажуть, що огорожа виноградника символізує закон Мойсея. Господь дав заповіді, щоб людина зберігала себе і перебував в цих межах, щоб не розчинився в язичницькому світі, не загруз в гріхах і не загинув, але залишався вірним Богу ... Але людина відплатив невдячністю. Бог створив світ благим, щоб в ньому царювала Божа любов, а ми що зробили з цим світом, з цим «виноградником»? Чому він не приносить плід? Війни, завидки ... Дуже часто Господь веде нас правими шляхами, входить в наше життя, а ми не пускаємо Його, не хочемо змиритися під Його міцну руку, але хочемо самі бути господарями свого життя.

Кожна людина має високу мету і покликаний досягати її в цьому житті, а Господь нам все для цього дає - і розум, і сили. Тому потрібно піднести подяку Богові, побачити в нашому житті слід Його Всеблагого промислу і віддати Йому за ті великі дари і любов, якими Він огородив нас, виливаючи на нас Свої благодатні дари ... Сама вища ступінь служіння Богу - це молитва подяки, коли ми не тільки словами, а й усім нашим життям свідчимо про те, що Господь присутній в нашому житті. Будемо докладати зусиль, щоб ставати на рятівний шлях і знайти радість у Господа, і бути гідним виноградником, який буде охороняємо Богом, ще більш плекаємо духовними дарами. А якщо дерево не приносить плоду, воно буває срубаемо і в вогонь метаемо. Добрим плодом та прикраситься життя наше, щоб у вічному житті ми придбали радість у Господа ».

Після проповіді Його Преосвященство викладав всім Святий Хрест для цілування, а в цей час для всіх учнів в храмі було звершено молебень «на початок навчання отроків», який очолив ключар собору ієрей Олег Зотов.

В той же день ввечері Преосвященніший єпископ Єфрем, у співслужінні духовенства міста та собору, звершив вечірнє богослужіння з співом акафісту перед чудотворним образом Божої Матері «Троєручиця - Бердянська».

03.09.2017

Бог створив світ благим, щоб в ньому царювала Божа любов, а ми що зробили з цим світом, з цим «виноградником»?
Чому він не приносить плід?