Сенс свята Благовіщення свідчить, що душа приходить в світ в момент зачаття

Рівне за дев'ять місяців до православного Різдва, 7 квітня, Церква святкує Благовіщення святій Діві Марії. У цей день юної мешканки галілейського Назарета явився архангел Гавриїл і сповістив благу звістку: від неї народиться Спаситель світу, Христос, Син Божий. Саме чудо Благовіщення пояснює, чому християни категорично не визнають аборти. Рівне за дев'ять місяців до православного Різдва, 7 квітня, Церква святкує Благовіщення святій Діві Марії

Благовіщення: кожна дитина повинна жити

"А шостого місяця був посланий Ангол Гавриїл від Бога в місто Галілейській, званий Назарет, до діви, що заручена з мужем, на ім'я Йосиф, з дому Давидового, а ім'я діві Марія. Ангел, увійшовши до Неї, сказав: Радій, Благодатна! Господь з Тобою; благословенна Ти між жонами. Вона ж, побачивши його, зніяковіла від слів його і міркувала, що б то значило це привітання.

І сказав до неї: Не бійся, Маріє, бо ти знайшла благодать у Бога; І ось ти в утробі, і народиш Сина, і даси Йому ймення Ісус. Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престол Давида, його батька, І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця.

Марія ж сказала Ангелу: як буде це, коли мужа не знаю?

Ангел сказав Їй у відповідь: Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього осінить Тебе; тому й Святе, що народиться, буде Син Божий! ... ".

Благовіщення - одне з найбільш зворушливих і світлих сюжетів, до якого, слідом за євангелістом Лукою, століття за століттям поверталися художники і поети. Найніжніші фарби, найглибші рядки віддавали вони історії про те, як до юній діві в Назарет з'явився ангел Господній, щоб сповістити їй найбільшу звістку: саме вона, непорочна, завагітніє, не знаючи чоловіка, і народить Спасителя світу, Сина Божого.

Смиренне і сором'язливо-скромне згоду діви Марії на ангельську звістку - "се раба Господня, нехай буде мені згідно з словом твоїм" - змінило весь Всесвіт. В ту саму мить Бог став плоттю, хоча до Різдва ще дуже багато часу.

Довгих дев'ять місяців Марія буде носити Богом даного Сина. І лише вона одна з цього дня, задовго до Різдва, знає, що Господь вже увійшов в світ. День Благовіщення пресвятої Діви Марії - найніжніший, жіноче свято, своєрідна противага спочатку політизованому і емансипована, досить жорсткого 8 березня.

Читайте також: Ave, Maria! Благовіщення Пресвятій Діві

Колір цього торжества, втім, як і всіх Богородичних свят, - небесно-блакитний. У Благовіщення свідок того сама квітнева природа - золото сонця сяє на блакитному топазі небес. А в небеса, що відпускаються з клітин, летять білі голуби - як нагадування про Святого Духа, восени Пречисту Діву.

Це дійсно свято великої таємниці і разом з тим - великого одкровення. Але вміщує одкровення поки що лише одна Богородиця, і до пори до часу не ділиться своїм знанням ні з однією людиною. Господь прийшов в наш світ саме сьогодні - саме сьогодні Він одягнувся в плоть, ставши крихітним зародком в лоні Марії.

І в перший день Її вагітності Він вже був з нами - був в тих кількох клітинах, які складають будь-якого дитинку в перші дні буття, але при цьому - у всій повноті Свого Божества. Саме в день Благовіщення Господь прийшов у світ - перекривання, в таємниці від всіх, крім осіянної благодаттю юної мами.

Саме це раз і назавжди перекреслює для християн навіть думку про аборти. Неможливо засумніватися, що дитина в утробі матері - людина, тому що неможливо засумніватися, що Христос вже в утробі Марії був довгоочікуваним Месією, Христом, а не грудкою клітин, яким Вона могла б розпорядитися "на свій розсуд".

Але ж скільки б "доброзичливців" в наш час вмовляли б Пречисту "позбутися" від зачатого поза шлюбом дитини! Мовляв, і занадто молода, і шлюб з Йосипом через це розпастися може (і адже дійсно, мало не розпався: коли наречений Марії дізнався, що та вагітна, він хотів таємно відпустити її і не робити своєю дружиною). І навіть улюблений аргумент про "злидні", яку "не слід плодити", швидше за все, пролунав би - адже незважаючи на те, що Марія була з царського роду Давида, забезпеченої її назвати було не можна.

Читайте також: Йосип Обручник - названий чоловік Діви Марії

І взагалі, стільки проблем! А адже жінка - "господиня свого тіла", зачата дитина ж до пори, до часу - всього лише незрозуміле утворення всередині, від якого можна позбутися без докорів сумління і спокійнісінько жити далі ... Тим більше, 14-річній дівчинці - адже саме стільки років було Пречистої, коли вона, по церковним переданням, понесла Христа. Коротше кажучи, вердикт сучасного суспільства, швидше за все, був би однозначний. Але Діва Марія з самого першого дня вагітності відчувала себе не "господинею", а посудиною, в якому мерехтить нове життя, безцінна для Всесвіту.

Ісус у всій Своїй Божество прийшов в світ сьогодні, коли на Марію зійшов Святий Дух. Так і будь-який малюк приходить у світ тоді, коли він зачатий, а не коли народжений. У цьому сенсі немає ніякої різниці між непорочно зачатим Христом і будь-яким іншим дитиною, який вийшов звичайним шляхом.

Саме так вірять християни, саме тому для віруючої людини неприпустима сама думка про аборт, і немає різниці між тим, щоб вбити народженого немовляти (тобто, повторити "подвиг" царя Ірода), і тим, щоб позбутися від ненародженого небажаного "плоду".

Свято Благовіщення свідчить, що дитина стає окремим від мами істотою задовго до пологів, навіть в той час, коли він ще зовсім від неї залежимо і невіддільний. Причому свідчить м'яко, не загрожуючи пеклом і не залякуючи карами, а просто показуючи, як воно було з найбільшою Матір'ю в історії людства.

Читайте найцікавіше в рубриці "Релігія"

Марія ж сказала Ангелу: як буде це, коли мужа не знаю?