Схиархимандрит Іоанн (Маслов). Проповідь в день святих апостолів Петра і Павла

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа
В ім'я Отця і Сина і Святого Духа.

«Апостолів первопрестольніци і вселенної вчителі, Владику всіх моліть світ всесвіту дарував і душам нашим велику милість».

Так молитовно звертаємося ми, батьки, брати і сестри, до святих великим апостолам Христовим Петру і Павлу. З усіх апостолів Свята Церква особливо прославляє цих двох, називаючи їх славними і первоверховними. Така висока честь відплачується їм за ті великі труди і подвиги в справі Євангельського благовістя, які вони на себе підняв. Навіть святитель Іоанн Златоуст мав труднощі віддати кому-небудь з них більш переваги, неодноразово називаючи обох їх стовпами Церкви. Господь наш Ісус Христос обрав їх для того, щоб вони пронесли Його вчення в усі кінці всесвіту, яка в той час була занурена в темряву язичницьку, потопала в розпусті, сластолюбство і лукавстві. Ось цю темряву і належало учнів Христових прогнати і осяяти землю світлом слова Божого.

Скільки віри, любові до Бога і ближніх, відданості волі Божій жило в душах цих апостолів! Вони пронесли слово святого благовістя в усі кінці всесвіту, хрестячи всі народи, терплячи спеку, холод, спрагу, гоніння, муки заради того тільки, щоб послужити великій справі порятунку роду людського.

Незліченні ті лиха, які зазнали ці апостоли. Все їхнє життя було невпинним подвигом заради слави Христового імені. Так, святий апостол Петро за вчення Христове не раз укладаємо був в темницю (Діян. 5, 18; 12,4), зазнавав побої і наруги (Діян. 5, 18-33) і був потім розп'ятий на хресті вниз головою. А святий апостол Павло говорить про себе, що він багато разів «був в ранах, ... у в'язницях, часто при смерті ...» (2 Кор. 11, 23). І заради чого стільки страждань, стільки мук? - Все заради Христа, заради Його слави і спасіння своєї душі і ближніх.

Заради Христа, говорить той же Апостол, «я від усього відмовився, і все за сміття, щоб набути Христа» (Флп. 3, 8). «Для мене життя - Христос, - говорить апостол Павло, - і смерть - придбання» (Флп. 1, 21). Він закінчив своє життя мученицькою смертю: був обезголовлений мечем у Римі.

Ось за ці праці і страждання Свята Церква і вшанувала апостолів Петра і Павла назвою «Первоверховні».

Який же урок і яке повчання ізвлечём ми з життя святих апостолів Петра і Павла, цих великих трудівників на ниві Христовій?

Батьки, брати і сестри! Кожен з нас, народжуючись в життя земне, отримує від Господа спадщина - ту ниву, обробляти яку він покликаний. Нива - душа наша; життя земне - термін для її обробки. Господар нашої душі і життя - Господь, Якому ми і повинні будемо дати відповідь в своїй діяльності. Звідси наша перша і неодмінна обов'язок - піклуватися про свою ниві, про душу, про її порятунок.

У кого ж ми повинні вчитися цьому, як не у тих же святих апостолів, найбільших трудівників, які все своє земне життя присвятили на обробіток ниви Христової? Життя цих святих апостолів дає нам не тільки рятівний приклад, але і вказує сам шлях порятунку.

Святі апостоли в своїх серцях мали тверду віру і любов до Того, Хто послав їх на цю велику справу. Наслідуючи їх життю, християнин також повинен мати міцну віру і любов до Того, Чиє ім'я проповідували святі апостоли. Віра повинна бути у нас непохитною, розумної і свідомої, щоб її не могли збентежити ніякі марнослів'я лжеіменного розуму (1 Тим. 6, 20).

Маючи таку віру, серце справжнього християнина повинно горіти щирою любов'ю до Бога і людей, тією любов'ю апостола Петра, яку він засвідчив перед Христом: «Господи, Ти вся села: Ти знаєш, яко люблю Тебе» - на триразове запитування: «Симоне Йонин, любиш чи Мене? »(Ін. 21, 15-17). І тією любов'ю до людей, про яку говорить апостол Павло: «Ходіть в любові, якоже і Христос полюбив є нас і віддав Себе за нас» (Еф. 5, 2). Плодами цієї любові, за вченням апостола Павла, є досконале незлобие, правдивість (Кол. 3, 8-9), безкорисливість, цнотливість в слові і справі (Еф. 5, 3) і особливо всепрощення. Терпите один одному, говорить Апостол, і прощайте, коли б мав хто на кого оскарження; як Христос простив нас, так і ви (Кол. 3, 13).

Такий, отці, брати і сестри, шлях, яким можна, за вченням святих апостолів, виконати закон Христов і врятувати душу свою. Важкий цей шлях! Але для того, щоб придбати Христа, щоб на ниві нашої душі зросли всі чесноти, зазначені святими апостолами, кожному з нас потрібно багато боротися з самим собою, зі своїми злими нахилами, звичками і з спокусами, які зустрічаються на кожному кроці нашого життя і приходять то від людей, то від ворога нашого спасіння - диявола. Але цим Христовий воїн не повинен бентежитися. Згадаймо, що перенесли за ім'я Христове прославлені нині святі первоверховних апостолів. І ми нічим не можемо краще вшанувати їх, як тим, якщо дамо тверде обіцянку виконувати те, чого вони вчили, і в міру своїх сил наслідувати їхній приклад. Виконуючи все це, ми з вами будемо мати в їх особі теплих прохачів і заступників за нас перед Богом. Амінь.

І заради чого стільки страждань, стільки мук?
Який же урок і яке повчання ізвлечём ми з життя святих апостолів Петра і Павла, цих великих трудівників на ниві Христовій?
У кого ж ми повинні вчитися цьому, як не у тих же святих апостолів, найбільших трудівників, які все своє земне життя присвятили на обробіток ниви Христової?