Сьогодні Києво-Печерська лавра святкує "Всіх скорботних радість" - в чому суть свята

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

6 листопада 2015 року, 8:30 Переглядів: 6 листопада 2015 року, 8:30 Переглядів:   Києво-Печерська Лавра

Києво-Печерська Лавра. Храм & laquo; Всіх скорботних Радість & raquo; має Г-подібну форму .. Фото: Олександр Яремчук

Сьогодні Києво-Печерська лавра святкує храмове свято "Всіх скорботних радість". Історія храму, як правило, починається з ікони і пов'язаних з нею чудових знамень. Так і з храмом "Всіх скорботних радість".

ІСТОРІЯ. Ми писали про князя чернігівському Святославе, внука Ярослава Мудрого, який став ченцем під ім'ям Микола (Святоша). Вважають, що древній образ Божої Матері "Всіх скорботних радість" був принесений з храму Святого Миколи в Больницькому монастирі, побудованому в ХІІ столітті на гроші князя Святослава. Є переказ, що в цій обителі неодноразово бачили жінку, після відвідин якої хтось із хворих видужував. Але ніхто не бачив, як вона приходила. Зустрівши її вже поруч з собою, люди питали: "Хто ви? І як сюди потрапили?", І отримували відповідь: "Я - скорботних радість". Одного разу вночі сторож побачив, як повз нього, немов тінь, пройшла таємнича відвідувачка і попрямувала в лікарню, де тоді лежав смертельно хворий монах. Охоронець поспішив за нею, і раптом на стіні над помираючим в відблиску місячного сяйва побачив зображення Богоматері. Кинувшись на коліна, сторож почав гаряче молитися Цариці Небесній. Хворий інок теж удостоївся побачити Матір Божу і отримати зцілення від смертельної недуги. Оригінал давньої ікони "Всіх скорботних радість" не зберігся, але слава про чудеса, скоєних від лаврського образу, спонукала православних художників написати копії з шанованої ікони, які поширилися в найвіддаленіші куточки землі.

Шлях до вівтаря. Храмове свято - 6 листопада.

"Ікона Божої Матері" Всіх скорботних радість "особливо улюблена нами, вона перебувала і в інших церквах Києво-Печерської лаври, - каже намісник обителі, митрополит Павло. - І кожен її святий образ був глибоко шануємо віруючими. Є переказ кінця XVIII століття. Сестра патріарха Іоакима Євфимія сильно захворіла. Вона почула голос: "Прийди до Мене, Я тебе вилікую". голос повідомив, куди потрібно прийти. Євфимія з останніх сил змогла дійти до зазначеного місця і попросила священика там відслужити молебень з водосвяттям. Вона отримала зцілення! Саме тому в день браженіі ікони біля ніг Божої Матері всі наші недуги. Який сенс ікони "Всіх скорботних радість"? На перший погляд, як можна сумувати і радіти? Так, всі ми перебуваємо в скорботі, печалі, недужих, яке обтяжує душу. Але коли піднімаєш очі, бачиш покрив Божої Матері, отримуєш радість, як та нещасна хвора Євфимія, яка тужила, а потім зраділа - бо зцілилася. Чому ми відчуваємо таке почуття? Тому що в цей момент особливо відчуваємо, що не залишені милосердя Божого ".

ДВА ХРАМУ. "У Лаврі було два храми" Всіх скорботних радість ", - згадує владика Павло. - У першому (58 корпусі) за радянських часів була підпільна ювелірна майстерня від музею, де підробляли різного роду раритети. Колишній монастирський корпус перетворили в ливарний цех з верстатами. ремонт ніхто не робив. Будівля руйнувалося. Коли ми стали клопотати про те, щоб повернути його Лаврі, чиновники стали писати злісні листи. якось Блаженніший викликав мене, показав їх, а я відповідав: "нехай буде воля Божа, нехай навіть вона буде похмурої і злий ". Воля ис олнілась - сьогодні красується храм "Всіх скорботних радість", а ті, хто писав кляузи, де вони? Канули в небуття. Другий храм "Всіх скорботних радість" ми перейменували в честь прп Агапіта, лікаря Печерського. Зараз ми його реставруємо. Це була інфекційна лікарня і морг. там зруйновано все: текла каналізація, згнило все що тільки можна. Коли ми почали демонтувати морг, там три дні стояв задушливий запах! Ще страшно те, що мазепинська стіна не має фундаменту, вона практично зруйнована, а зміцнення фундаменту - одна з найскладніших завдань в будівництві. Але все це йде. Залишається тільки радість від того, що тепер люди можуть приходити в храм як до джерела життя - Богу і Божої Матері. Ми молимося перед іконою Спасителя і Божої Матері, вмивалися свяченою водою, ми беремо участь і отримуємо радість зцілення. Зараз ми сумували, але в нашій скорботі Господь показав милість і радість, і ми зцілилися. Це і є глибинний сенс ікони і храму "Всіх скорботних радість".

Реставрація. За допомогою молитов віруючих.

СЕКРЕТ РІДКІСНОЇ ІКОНИ "Носіть тягарі один одного"

Хочемо ми того чи не хочемо, але наше життя циклічна. Щасливі періоди чергуються з важкими - радості врівноважуються скорботами. І, якщо щасливі моменти легкі й приємні, то смутні вже дуже важко нами переживаються. У важкі періоди життя нас з усіх боків долають неприємності і труднощі. Здається, що немає виходу, повне самотність і чекати допомоги нізвідки. Опинившись в такому положенні, згадайте стару християнську притчу "Сліди на піску". Можливо, після цього ви подивіться на ситуацію вже "іншими очима", побачите допомогу і вихід.

"СЛІДИ НА ПІСКУ". "Одного разу одній людині приснився сон. Снилося, що він йде піщаним берегом, а поряд з ним - Господь. На небі миготіли картини з його життя, і після кожної з них він помічав на піску два ланцюжки слідів: одну - від своїх ніг, іншу - від ніг Господа. Коли перед людиною промайнула остання картина з його життя, він озирнувся на сліди. і побачив, що часто уздовж його життєвого шляху тяглася лише один ланцюжок слідів. Помітив також, що це були найважчі і нещасні часи його життя. Людина сильно засмутився і став питати Господа: "Не Чи ти говорив мені: якщо піду Твоїм шляхом, Ти не залишиш мене. Але я помітив, що в найважчі часи мого життя лише один ланцюжок слідів тяглася по піску. Чому ж Ти залишав мене, коли я найбільше потребував Тебе? ". Господь відповідав:" Моє миле дитя. Я люблю тебе і ніколи тебе не залишу. Коли були у твоєму житті горе і випробування, лише один ланцюжок слідів тяглася по дорозі, тому що в ті часи Я ніс тебе на руках ".

Щоденна праця. Христос ніколи нас не залишає, завжди з нами, особливо у важкі життєві періоди. Навпаки, це ми забуваємо про Нього, не хочемо бачити Його в нашому житті. Ми самі своїми вчинками, почуттями, думками закриваємо своє серце і розум від тихого Божого голосу, напоумлень і підказок ...

Люди рідко замислюються над тим, що вони створені "за образом і подобою Божою", і що нам потрібно брати приклад з Христа, діяти так, як Він. Не дарма ж були залишені нам у науку слова Апостола Павла: "Носіть тягарі один одного й тим робом виконаєте закон Христов ". А ще, щоб не забували про це, була написана однойменна ікона" Носіть тягарі один одного ". Уподібнюючись Христу, ми повинні допомагати ближнім, розділяти їх горе і радість. Особливо важливо пам'ятати про це зараз, в непростий час, не бути байдужими, злими з оточуючими нас людьми і пам'ятати про те, що ми люди, які вміють любити і готові допомагати ближнім.

Особливо важливо пам'ятати про це зараз, в непростий час, не бути байдужими, злими з оточуючими нас людьми і пам'ятати про те, що ми люди, які вміють любити і готові допомагати ближнім

Рідкісна ікона. Нагадує нам про слова Апостола Павла.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Сьогодні Києво-Печерська лавра святкує" Всіх скорботних радість "- в чому суть свята". інші Недільна школа дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Олександра Бичковська, Людмила Лисак, Анна Власенко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Зустрівши її вже поруч з собою, люди питали: "Хто ви?
І як сюди потрапили?
Який сенс ікони "Всіх скорботних радість"?
На перший погляд, як можна сумувати і радіти?
Чому ми відчуваємо таке почуття?
Воля ис олнілась - сьогодні красується храм "Всіх скорботних радість", а ті, хто писав кляузи, де вони?
Чому ж Ти залишав мене, коли я найбільше потребував Тебе?