Статьи

Спокуса - що це? Спокуси в православ'ї

Спокуси, несподівано з нами трапляються, на розсуд Божу навчають нас бути працьовитими і мимоволі тягнуть до покаяння.

Прп. Марк Подвижник

Кожен день в молитві «Отче наш» ми просимо: І не введи нас у спокусу.

Словом «спокуса» ми називаємо, по крайней мере, дві обставини в нашому житті. Перш за все, ми звикли розуміти спокуса, як якесь зовнішнє явище, що штовхає нас на гріх, і дуже часто списуємо на спокусу то, що належать особисто нам, участі нашої власної волі, серця і розуму. «Знову спокуса», - часто говоримо ми до місця і не до місця. Цей вислів стало свого роду поганим прислів'ям православних християн: усюди суцільні спокуси. Однак не завжди це так. З одного боку, звичайно, біс - наш спокусник.

Як ми знаємо, він тричі спокушав Христа в пустелі, і ці спокуси досі є як би центром нашої духовної боротьби. Але є ще і наше самовільне прагнення жити по своїй волі, для себе, а у всіх оточуючих бачити перешкоди для власного порятунку і знаходити в них такі якості, якими ми свою зіпсованість завжди можемо виправдати. В цьому якраз проявляється глибоке відпадання від Бога, і спокуса тут ні до чого. Це ми самі.

Спокуси, несподівано з нами трапляються, на розсуд Божу навчають нас бути працьовитими і мимоволі тягнуть до покаяння

Спокуси тягнуть до покаяння

Пригадується такий випадок з Патерика. Великим постом ігумен обходив келії братії і через вікно побачив ченця зі свічкою в руках, що стояв в нерухомому молитовному положенні. Довго стояв цей брате, не ворухнувшись. Тоді ігумен тихенько зайшов у келію і побачив, що монах на свічці пече собі яйце. Обернувшись і побачивши ігумена, брат вигукнув: «Отче, прости, мене біс поплутав». А біс виліз з-під ліжка і каже: «Ні, це не я, це він сам придумав».

Або інший випадок з ближчою нам церковної історії, з житія преподобного Амвросія Оптинського. Якось він йшов в скит і побачив, що на паркані сидить біс, ніжками качає. Преподобний питає: «Ти що тут робиш?» А він: «А що мені ще робити, нічого спільного в вашому монастирі немає. Такі ченці, що їх спокушати не треба, без мене все в порядку ».

А спокуси дійсно є. Так сатана спокушає Господа в пустелі після Водохреща. Він спокушає Його, як людини (адже Бога не можна спокусити), і в Е го особі - все людство. І тому все людство досі спокушається цими трьома способами.

Перша спокуса, коли біс говорить Христу, голодному Людині, який сорок днів постив і зголоднів: «Скажи, щоб це каміння стало хлібами, Ти ж можеш» (див. Мт. 4, 3).

Але в силах людства виявилося можливим все мертве зробити необхідним джерелом життя, як хліб. Сучасний прогрес, який нас живить, і є, власне кажучи, ті камені, які стали для нас хлібами. Все матеріальне, безглузде і непотрібне стало для світу цього джерелом постійного споживання. Світ став великим споживачем. Те, що зараз будується в першу чергу, - це не лікарні, не вдома престарілих, які не притулки для сиріт, а гігантські магазини. Божевільне людство нескінченно намагається наповнити свою ненаситну утробу. Ось це спокуса сьогодення, яке стало світовою проблемою. Людина стає споживачем, і все людське стало споживчим. Права споживача зводяться в ранг нової моралі, певних законів: «Я маю право споживати те, що я вважаю за потрібне». Люди споживають один одного і все навколо себе. Людське єство може споживати собі подібних, і суспільство не вважає це ні розпустою, ні гріхом: «Я споживаю, маю право! Хто посміє сказати, що я роблю щось не так, той ворог людства ». Будь-яка мораль, моральність, закон Божий, який визначає норми відносин між людьми, стають ворожими.

Це спокуса в усі віки пропонувалося людству в цілому і кожної людини окремо. Як на нього відповідати, показує нам Господь: Не хлібом самим буде жити людина (Мф. 4, 4). І в Нагірній проповіді Він каже: Шукайте ж найперш Царства Божого й правди Його, а все це вам (6, 33).

Під час другого спокуси диявол ставить Христа на крило храму і каже: кинься додолу, бож написано: Він ангелам Своїм накаже про Тебе, і на руках понесуть Тебе, щоб не спіткнувся об камінь ногою Твоєю (4, 6). Не спокушай Господа Бога твого, - відповідає на це Господь. І це спокуса теж пропонується кожному з нас: «Ось дивись, який світ лежить перед тобою, давай-ка здійнявся! Плюнемо на все і рвонемо в усі тяжкі! Ось вона - свобода! Як птиці будемо літати. Є свобода абсолютна, безмежна! Роблю все що хочу. Можна в безодню рвонутись. Нічого не станеться, тільки спробуй! Адже тебе ж Ангели підхоплять, не бійся. Уяви, яку свободу ти відчуєш в польоті! »

Але от питання: «Куди ти летиш?» Летиш зазвичай вниз. Але яке почуття польоту! Який зачаровує захват! До землі ще так далеко ...

Друге спокуса, яке дається людству, - це спокуса безмежною свободою. Спробуй це, спробуй то. Нічого страшного не трапиться, все буде добре, адже людині все дозволено. Свобода - це і є ідеал. Немає ніякої моральності, є свобода. Немає ніяких кордонів, є свобода. Є свобода, за якої насправді немає нічого, крім смерті.

Третє спокуса: Все це дам Тобі, якщо впадеш і поклонишся передо мною, - каже сатана, показуючи [Христу] все царства світу і славу їх (Мф. 4, 9). Таке просте і банальне: «Вклонися мені, і все тобі буде. Зроби вигляд, що Бога немає, що немає ніякої духовного життя. Зроби вигляд, що є тільки закони мирського буття, що тобі потрібно в цьому світі досягти всього, але без Бога ». Не будемо довго про це говорити, сучасним людям це так добре зрозуміло.

До кожного з нас рано чи пізно ці три спокуси приходять. Як ми їх зустрічаємо і як ми з ними боремося? Нехай буде нам в цьому прикладом наш Спаситель, Який на кожне спокуса відповів від імені людей, випробовуваний, як Син Людський.

Ще один сенс слова «спокуса» - випробування. Саме так його можна перевести з церковно-слов'янської мови, так як воно походить від слова «спокуса». Майстерний - той, хто пройшов випробування, хто по-справжньому володіє ремеслом. Процес, коли переплавляють срібло з нечистою породи в чисту теж по церковно-слов'янськи називають спокусою. Яко спокусив ни єси, Боже, разжегл ни єси, якоже разжізается срібло (Пс. 65, 10 слав.). У цьому сенсі слова нас спокушає, або відчуває, Сам Господь. Тобто, з одного боку, нас спокушає лукавий, а з іншого - випробовує.

Як спокушає Господь, ми знаємо зі Священного Писання. У книзі Буття написано, як Бог випробовував Авраама. У Авраама від Сари народився довгоочікуваний син Ісаак. Він доріс до зрілого віку (хтось із тлумачів вважає, що він був отроком, хтось - що він був у віці Христа), і тоді Господь став спокушати Авраама. Він сказав: Візьми свого сина, свого одинака, що його полюбив ти, Ісака, а і піди в землю Моріа і там принеси його в цілопалення на одній з гір, про яку Я скажу тобі (Бут. 22, 2). Авраам звалив на І Саака в'язанку хмизу, і вони пішли на гору недалеко від Голгофи. І сказав Ісак до Авраама: ... ось вогонь і дрова, а де ж ягня на цілопалення? Авраам відповідав: Бог нагледить ягня Собі на цілопалення, сину мій (Бут. 22, 7, 8).

Авраам, якому було обіцяно від Бога, що саме через Ісаака буде благословенний весь його рід і примножиться, як пісок морський, як зорі на небі, йде, виконуючи волю Божу. На горі він розводить багаття, пов'язує Ісаака по руках і ногах, підняв ножа для заклання, і тут є Ангел Господній і звільняє Ісаака, замінюючи його бараном. Авраам приймає від Бога заповідь принести свого сина в жертву і одночасно вірить в те, що від цього сина відбудеться рід людський. Ось це і є спокуса. З цього моменту Авраам називається батьком віруючих, тому що віра його визначається не тільки знанням про те, що Бог є і Йому треба приносити жертви, не тільки тим, що він виконує Його заповіді, а й тим, що він настільки вірить в Бога, що може в собі, в своєму розумі поєднати абсолютно несумісні речі, які не повагавшись ні в одному з цих двох обітниць.

Це спокуса здається безглуздим і неймовірно жорстоким, якщо ми не бачимо за ним хресної жертви нашого Спасителя. Як під час спокуси від диявола Христос відповідає за все людство і перемагає сатану від імені всього людства, так і Авраам спокушається Богом як все людство. В його особі Господь випробовує всіх нас: чи гідно людство хресної жертви Спасителя. Як співається в євхаристійної молитви літургії Іоанна Златоуста: «Бо світ Твій так возлюбив єси, якоже Сина свого Єдинородного дати, та всяк Хто вірує в Нього, не загине, але мав життя вічне». Авраам приносить в жертву свого єдинородного сина, і Бог, відчуваючи його вірність і любов, жертви не приймає, але у відповідь на цю вірність і любов віддає Свого Єдинородного Сина в жертву за кожного з нас. І тому будь-яке наше спокуса від Бога - це випробування і нашої вірності і любові.

"Таємниця примирення". М., 2007..

Книгу можна придбати за свічним ящиком Троїцького храму.

Преподобний питає: «Ти що тут робиш?
Як ми їх зустрічаємо і як ми з ними боремося?
Ось вогонь і дрова, а де ж ягня на цілопалення?

Новости

Где купить переходник на объектив линк

Давно занимаюсь фотографией, разумеется, в работе требуются разные объективы. Но конструкция постоянно меняется. Для установки объективов на камеры нового поколения, типа EOS 5D markIII и других

Хорошее туристическое агентство

Много интересного можно найти и в своей стране, а не только за рубежом. Стоит только поискать, и вы с удивлением обнаружите очень много мест ничем не хуже разрекламированных мировых чудес, только рядом,

Где купить держатель для телефона в авто

Жизнь нас не ждет и все время увеличивает темпы своего ритма. В таком бешеном круговороте нельзя никуда опаздывать и нельзя ничего пропускать. Мобильный телефон - настоящий друг и помощник при такой

Увлекательные туры по Украине

Когда кто-то спрашивает, что может быть лучше гор? В привычку у людей вошёл ответ только горы. Мне хотелось бы поспорить с этим выражением, ведь есть не менее прекрасные реки! Особенно хорошо всю красоту

Ты одессит мишка
О песне: Одной из самых популярных песен времен Великой Отечественной войны была песня "Одессит Мишка" в исполнении Леонида Утесова. Устами этого Мишки было сказано то, о чем думали все, покидая родные

Фильмы получившие оскар
Так как церемония Оскар — это американская премия Академии кинематографических искусств и наук, то и большинство фильмов, получивших эту почетную награду, американского происхождения. Первое вручение

Новости грузии сегодня видео
Выбор медицинского оборудования на сегодняшний день очень велик. Однако я, когда покупал оборудование для своей небольшой частной клиники, остановил свой выбор на продукции компании Медаппарат стол

Ты одессит мишка а это значит
О песне: Одной из самых популярных песен времен Великой Отечественной войны была песня "Одессит Мишка" в исполнении Леонида Утесова. Устами этого Мишки было сказано то, о чем думали все, покидая родные

Актеры у которых есть оскар
Самыми обсуждаемыми персонами в марте 2014 г. стали актеры, получившие «Оскар». Список открыл Мэттью Макконахи, исполнивший Рона Вудруфа в «Далласском клубе покупателей». Фильм

Последние новости грузии видео
У меня были большие финансовые проблемы, которые могли решиться лишь продажей автомобиля, но расставаться я совсем не хотел с ним. Но мне повезло, что я наткнулся на автоломбард, который предложил мне