Спокуса - що це? Спокуси в православ'ї

Спокуси, несподівано з нами трапляються, на розсуд Божу навчають нас бути працьовитими і мимоволі тягнуть до покаяння.

Прп. Марк Подвижник

Кожен день в молитві «Отче наш» ми просимо: І не введи нас у спокусу.

Словом «спокуса» ми називаємо, по крайней мере, дві обставини в нашому житті. Перш за все, ми звикли розуміти спокуса, як якесь зовнішнє явище, що штовхає нас на гріх, і дуже часто списуємо на спокусу то, що належать особисто нам, участі нашої власної волі, серця і розуму. «Знову спокуса», - часто говоримо ми до місця і не до місця. Цей вислів стало свого роду поганим прислів'ям православних християн: усюди суцільні спокуси. Однак не завжди це так. З одного боку, звичайно, біс - наш спокусник.

Як ми знаємо, він тричі спокушав Христа в пустелі, і ці спокуси досі є як би центром нашої духовної боротьби. Але є ще і наше самовільне прагнення жити по своїй волі, для себе, а у всіх оточуючих бачити перешкоди для власного порятунку і знаходити в них такі якості, якими ми свою зіпсованість завжди можемо виправдати. В цьому якраз проявляється глибоке відпадання від Бога, і спокуса тут ні до чого. Це ми самі.

Спокуси, несподівано з нами трапляються, на розсуд Божу навчають нас бути працьовитими і мимоволі тягнуть до покаяння

Спокуси тягнуть до покаяння

Пригадується такий випадок з Патерика. Великим постом ігумен обходив келії братії і через вікно побачив ченця зі свічкою в руках, що стояв в нерухомому молитовному положенні. Довго стояв цей брате, не ворухнувшись. Тоді ігумен тихенько зайшов у келію і побачив, що монах на свічці пече собі яйце. Обернувшись і побачивши ігумена, брат вигукнув: «Отче, прости, мене біс поплутав». А біс виліз з-під ліжка і каже: «Ні, це не я, це він сам придумав».

Або інший випадок з ближчою нам церковної історії, з житія преподобного Амвросія Оптинського. Якось він йшов в скит і побачив, що на паркані сидить біс, ніжками качає. Преподобний питає: «Ти що тут робиш?» А він: «А що мені ще робити, нічого спільного в вашому монастирі немає. Такі ченці, що їх спокушати не треба, без мене все в порядку ».

А спокуси дійсно є. Так сатана спокушає Господа в пустелі після Водохреща. Він спокушає Його, як людини (адже Бога не можна спокусити), і в Е го особі - все людство. І тому все людство досі спокушається цими трьома способами.

Перша спокуса, коли біс говорить Христу, голодному Людині, який сорок днів постив і зголоднів: «Скажи, щоб це каміння стало хлібами, Ти ж можеш» (див. Мт. 4, 3).

Але в силах людства виявилося можливим все мертве зробити необхідним джерелом життя, як хліб. Сучасний прогрес, який нас живить, і є, власне кажучи, ті камені, які стали для нас хлібами. Все матеріальне, безглузде і непотрібне стало для світу цього джерелом постійного споживання. Світ став великим споживачем. Те, що зараз будується в першу чергу, - це не лікарні, не вдома престарілих, які не притулки для сиріт, а гігантські магазини. Божевільне людство нескінченно намагається наповнити свою ненаситну утробу. Ось це спокуса сьогодення, яке стало світовою проблемою. Людина стає споживачем, і все людське стало споживчим. Права споживача зводяться в ранг нової моралі, певних законів: «Я маю право споживати те, що я вважаю за потрібне». Люди споживають один одного і все навколо себе. Людське єство може споживати собі подібних, і суспільство не вважає це ні розпустою, ні гріхом: «Я споживаю, маю право! Хто посміє сказати, що я роблю щось не так, той ворог людства ». Будь-яка мораль, моральність, закон Божий, який визначає норми відносин між людьми, стають ворожими.

Це спокуса в усі віки пропонувалося людству в цілому і кожної людини окремо. Як на нього відповідати, показує нам Господь: Не хлібом самим буде жити людина (Мф. 4, 4). І в Нагірній проповіді Він каже: Шукайте ж найперш Царства Божого й правди Його, а все це вам (6, 33).

Під час другого спокуси диявол ставить Христа на крило храму і каже: кинься додолу, бож написано: Він ангелам Своїм накаже про Тебе, і на руках понесуть Тебе, щоб не спіткнувся об камінь ногою Твоєю (4, 6). Не спокушай Господа Бога твого, - відповідає на це Господь. І це спокуса теж пропонується кожному з нас: «Ось дивись, який світ лежить перед тобою, давай-ка здійнявся! Плюнемо на все і рвонемо в усі тяжкі! Ось вона - свобода! Як птиці будемо літати. Є свобода абсолютна, безмежна! Роблю все що хочу. Можна в безодню рвонутись. Нічого не станеться, тільки спробуй! Адже тебе ж Ангели підхоплять, не бійся. Уяви, яку свободу ти відчуєш в польоті! »

Але от питання: «Куди ти летиш?» Летиш зазвичай вниз. Але яке почуття польоту! Який зачаровує захват! До землі ще так далеко ...

Друге спокуса, яке дається людству, - це спокуса безмежною свободою. Спробуй це, спробуй то. Нічого страшного не трапиться, все буде добре, адже людині все дозволено. Свобода - це і є ідеал. Немає ніякої моральності, є свобода. Немає ніяких кордонів, є свобода. Є свобода, за якої насправді немає нічого, крім смерті.

Третє спокуса: Все це дам Тобі, якщо впадеш і поклонишся передо мною, - каже сатана, показуючи [Христу] все царства світу і славу їх (Мф. 4, 9). Таке просте і банальне: «Вклонися мені, і все тобі буде. Зроби вигляд, що Бога немає, що немає ніякої духовного життя. Зроби вигляд, що є тільки закони мирського буття, що тобі потрібно в цьому світі досягти всього, але без Бога ». Не будемо довго про це говорити, сучасним людям це так добре зрозуміло.

До кожного з нас рано чи пізно ці три спокуси приходять. Як ми їх зустрічаємо і як ми з ними боремося? Нехай буде нам в цьому прикладом наш Спаситель, Який на кожне спокуса відповів від імені людей, випробовуваний, як Син Людський.

Ще один сенс слова «спокуса» - випробування. Саме так його можна перевести з церковно-слов'янської мови, так як воно походить від слова «спокуса». Майстерний - той, хто пройшов випробування, хто по-справжньому володіє ремеслом. Процес, коли переплавляють срібло з нечистою породи в чисту теж по церковно-слов'янськи називають спокусою. Яко спокусив ни єси, Боже, разжегл ни єси, якоже разжізается срібло (Пс. 65, 10 слав.). У цьому сенсі слова нас спокушає, або відчуває, Сам Господь. Тобто, з одного боку, нас спокушає лукавий, а з іншого - випробовує.

Як спокушає Господь, ми знаємо зі Священного Писання. У книзі Буття написано, як Бог випробовував Авраама. У Авраама від Сари народився довгоочікуваний син Ісаак. Він доріс до зрілого віку (хтось із тлумачів вважає, що він був отроком, хтось - що він був у віці Христа), і тоді Господь став спокушати Авраама. Він сказав: Візьми свого сина, свого одинака, що його полюбив ти, Ісака, а і піди в землю Моріа і там принеси його в цілопалення на одній з гір, про яку Я скажу тобі (Бут. 22, 2). Авраам звалив на І Саака в'язанку хмизу, і вони пішли на гору недалеко від Голгофи. І сказав Ісак до Авраама: ... ось вогонь і дрова, а де ж ягня на цілопалення? Авраам відповідав: Бог нагледить ягня Собі на цілопалення, сину мій (Бут. 22, 7, 8).

Авраам, якому було обіцяно від Бога, що саме через Ісаака буде благословенний весь його рід і примножиться, як пісок морський, як зорі на небі, йде, виконуючи волю Божу. На горі він розводить багаття, пов'язує Ісаака по руках і ногах, підняв ножа для заклання, і тут є Ангел Господній і звільняє Ісаака, замінюючи його бараном. Авраам приймає від Бога заповідь принести свого сина в жертву і одночасно вірить в те, що від цього сина відбудеться рід людський. Ось це і є спокуса. З цього моменту Авраам називається батьком віруючих, тому що віра його визначається не тільки знанням про те, що Бог є і Йому треба приносити жертви, не тільки тим, що він виконує Його заповіді, а й тим, що він настільки вірить в Бога, що може в собі, в своєму розумі поєднати абсолютно несумісні речі, які не повагавшись ні в одному з цих двох обітниць.

Це спокуса здається безглуздим і неймовірно жорстоким, якщо ми не бачимо за ним хресної жертви нашого Спасителя. Як під час спокуси від диявола Христос відповідає за все людство і перемагає сатану від імені всього людства, так і Авраам спокушається Богом як все людство. В його особі Господь випробовує всіх нас: чи гідно людство хресної жертви Спасителя. Як співається в євхаристійної молитви літургії Іоанна Златоуста: «Бо світ Твій так возлюбив єси, якоже Сина свого Єдинородного дати, та всяк Хто вірує в Нього, не загине, але мав життя вічне». Авраам приносить в жертву свого єдинородного сина, і Бог, відчуваючи його вірність і любов, жертви не приймає, але у відповідь на цю вірність і любов віддає Свого Єдинородного Сина в жертву за кожного з нас. І тому будь-яке наше спокуса від Бога - це випробування і нашої вірності і любові.

"Таємниця примирення". М., 2007..

Книгу можна придбати за свічним ящиком Троїцького храму.

Преподобний питає: «Ти що тут робиш?
Як ми їх зустрічаємо і як ми з ними боремося?
Ось вогонь і дрова, а де ж ягня на цілопалення?