Старий та малий. Вербна неділя

Вісімдесяті роки

Вісімдесяті роки ... Гоніння різко пішли на спад, але дуже багато, навіть ті, хто не дивлячись ні на що зберіг віру, нерідко побоюються заходити в храм, соромляться навіть у родині відзначати церковні свята. Про те, як гілочки верби стали приводом розповісти про Христа, - художня розповідь Наталії Лістіковой.

Після поїздки в Коломенське бабусі Ганні стала снитися святкове церква з синіми маківками. Високі ступені біля входу і світлий лик Казанської Божої Матері ... Тоді, проходячи з Ванею біля церкви, бабуся дозволила собі лише поклонитися та перехрестити лоб. Тепер вона мучилася тим, що не ввійшла, що не засвітила свічку, засумнівалася, чи вести туди внука.

Давно, давно не була вона в Божому храмі. Від маленької церкви, де вінчалася, де синів хрестила, не залишилося і камінчика. Ходити ж в село за двадцять кілометрів було не під силу.

Бабуся Ганна була проста душа. Віра була для неї не обрядом, а станом всього її істоти. Вона ніколи не мучилася сумнівами в Божої справедливості і вірила, що початкове призначення людини - це жити по совісті і робити добро. Бабуся вечорами молилася перед маленькими іконками Спасителя і Пресвятої Богородиці, але намагалася творити молитву не на виду. Молоді про Бога не часто згадували, навіщо ж в чужий монастир зі своїм статутом лізти? Добре вже, що люди тепер дітей без побоювання хрестити стали. Ось і Ванюшу охрестили, слава Богу.

Дзвін над Коломенський, натовп парафіян перед церквою вразили бабусю і розчулили її мало не до сліз. Як багато, виявляється, віруючих людей, і не таяться вони, відкрито йдуть до Господа свого в Його храм, приносять Йому молитви свої, свої прикрощі та радості. А вона?

І ось не витримала бабуся. Рано вранці, коли з нагоди неділі все ще спали, вона непомітно вислизнула з дому. Чи не пам'ятала, як добиралася, що думала, з ким говорила ... Не рахувала щасливих хвилин. Душа її розкрилася назустріч світлу, голос її злився з голосами, що славлять Господа. Про все забула бабуся. В думках не тримала, що вдома всполошатся. І дуже здивувалася, немов прокинулася від світлого свого блаженства, побачивши стурбовані обличчя рідних.

Не встигла бабуся підійти до дверей, як та розчинилися, і з неї вивалився розпатланий Ваня.

- Бабуся! - радісно закричав він. - Ти де пропадала?

- Нарешті! - з полегшенням зітхнули дорослі.

Стурбовані особи, звернені до неї, збентежили бабусю. Закутана в накинуту поверх пальто шаль, вона незграбно тупцював в передпокої і, здавалося, не знаходила слів.

- Ох, вибачте, - забурмотіла, нарешті, - будити не хотіла, ось і не запитав. - І вона винувато похитала головою.

Всім стало ніяково, що бабуся виправдовується, немов маленька. І тут Ваня побачив у неї в руках тоненькі гілочки з ніжними пухнастими шишечками.

- Чого це в тебе, а?

Він хотів взяти гілки, але бабуся не дала і раптом стала тихенько шмагати цими гілками Ваню, примовляючи:

- Верба, верба, верба - хлест! Верба синя б'є несильно, верба красна - б'є даремно, верба біла - б'є за справу ...

- Ой ой ой! - удавано зойкнув Ваня. - Ти чого це, ба?

- На щастя, душа моя, на щастя! - Бабуся перехрестила онука і поцілувала його в маківку. Потім обернулася до його батьків і їх пустотливо огладіл гілками.

- Ось і вам Вербної каші, будьте здорові! - вклонилася вона і стала неквапливо розмотувати свою величезну ошатну шаль.

- Все зрозуміло, - сказала мама, допомагаючи бабусі роздягнутися, - Вербна неділя сьогодні.

- Вербне, - підтвердила бабуся. - Через седмицю - Великдень.

- А що це - седмиця? - тут же встряв у розмову Ваня.

- Сім днів, тиждень, стало бути, - пояснила бабуся.

Але тут мама покликала до столу, і бабуся пообіцяла:

- Потім розповім. - І зніяковіло додала, - Це треба ж, до сих пір без сніданку! Невже мене чекали?

Загальне занепокоєння через її відсутність зворушило бабусю до глибини душі. Сніданок в той день був самим буденним, але баба Ганна сиділа за столом з таким просвітленим обличчям, з такими, що помолодшали очима, що її стан мимоволі передався усім.

- Так що сьогодні за свято таке? - знову причепився до бабусі Ваня, ніяково чіпляючи виделкою велику макаронину, посипану сиром.

- Ой, - зітхнула бабуся. Відсунула від себе чашку з недопитим чаєм. В останні дні вона зовсім мало їла, от і зараз відмовилася від усього, крім чаю з сухарями. - Не всі тепер такі свята шанують. А день святий. У Вербну неділю Ісус Христос прийшов до Єрусалиму, щоб розповісти про віру істинну.

- А що таке справжня віра? - питає Ваня.

- Віра, що Господь прийшов на землю, щоб спокутувати гріхи людей і всіх врятувати.

- Як стверджує Біблія, - уточнив тато.

- Так, - погодилася бабуся. - Так написано в Святому Письмі.

Настав незручне мовчання, і перервала його мама:

- Ну ось, - сказала вона, розливаючи каву, - скоро Великдень, треба б паску купити ... Що не кажіть, а Великдень всі справляють.

Бабуся стрепенулася.

- Навіщо купити? З магазину - це хіба ж паску? Сама спечу. І паску сирну зготую ... Яєчка пофарбую ...

-Ух, наїмся тоді, - пожартував тато, - а то картопля та макарони, макарони та картопля.

Мама посміхнулася:

- Все наїмося. А тобі, бабулечка, спасибі. Клопотуха моя! Дивись тільки не втомлюйся, а то знаю я тебе.

- Не турбуйся, мила, все зроблю, як треба. І сальця засолити ...

Ваня засовався на стільці. Ох, вже ці дорослі, знайшли про що говорити!

- Знаєш, Бабанов, пішли звідси. Ти ж обіцяла мені все розповісти, про Великдень цю ... і взагалі.

Бабуся подивилася на маму, мама на тата. Той знизав плечима:

- Ідіть, ділиться секретом. Потім сам розберешся, що до чого. Не маленький.

На довгі роки запам'ятався Вані цей день. Він не міг пояснити цього, але відчував, що перед ним виникає щось нове і таємниче, ніж він буде потім довго і болісно думати. Світило сонце, але Ваню не тягнуло на вулицю. Він сидів на дивані поряд з бабусею перед стареньким дерев'яним скринькою. В цьому темному, оббитому залізом скриньці баба Ганна зберігала найдорожчі для неї речі. Ось і зараз вона схилилася над ним і дбайливо діставала для Вані старі пожовклі листівки із зображенням церков і людей в довгих шатах зі світлими колами навколо голови. Ваня знав, що це намальовані Бог і Святі. У них на етажерці вже давно стояли дві маленькі ікони. До того ж мама водила його в музей, де ікон було багато-багато. І вони вважалися творами мистецтва.

Про Бога іноді говорила і бабуся, але Ваня ніколи не думав, що Він може так багато значить для неї.

- Баба Ганна, а ти правда у все це віриш? - запитав Ваня, задумливо роздивляючись листівки. Незважаючи на ветхість і тріщинки, вони світилися яскравими фарбами, вражали красою осіб і рухів. На деяких зображення були укладені в овали, що нагадують яйце, а в куточках були намальовані гілочки верби, і старовинними літерами було написано: «Христос Воскрес!»

- Вірую, Ваня, - просто відповіла бабуся. - Ось дивись, - це Ісус Христос і його Пресвята Божа Мати. Знав би ти, яких мук зазнав Господь, як постраждав за людей, щоб спокутувати гріхи їх! Врятувати від вічних мук. Адже про все відав Він, і все ж йшов прийняти смерть ... Тому і називають його Спасителем.

- А за що його мучили? - запитав Ваня.

- За праведність, за те, що всім однаково бажав він добра і хорошого життя. Багато хто вірив Йому і йшли за Ним. Але не всім це було до вподоби. За те і замучили Спасителя нашого.

- А як це було, розкажи! - зажадав Ваня. Але бабуся і не думала нічого приховувати.

- У Вербну неділю прийшов Господь в Єрусалим. Він вчив людей Своєю вірі і творив чудеса, і всі раділи. А потім настала Його пристрасна Тиждень. Видав Його Юда, оббрехав і за тридцять срібняків продав. І віддав в руки ворогів. І був Господь мучений і розп'ятий на хресті.

- Але чому?! Чому Він дозволив себе вбити ?! - обурився Ваня. - Адже якщо Він Бог, він не повинен був допустити цього ?!

- Ех. Ваня, як розповісти тобі, - захвилювалася бабуся. - Хресної Своєю борошном Ісус відкрив людям, що стражданням Своїм Він спокутує їх гріхи. Помер Він лютою смертю. А на третій день воскрес із мертвих. І все побачили, що Він є Бог, і поклонилися Йому ... І стала Великдень великим святом - святом Воскресіння Христового.

- Так ось чому? .. - Ваня не договорив. - Бабуся, а звідки ти так все добре знаєш про Ісуса Христа? Може, цього й не було, а придумано?

- Було! - впевнено заперечила бабуся. - Скільки століть люди в Нього увірували і вірують. І не тільки темні, як я, але і вчені. І Святе Письмо шанують першою з книг. В Писанні все життя людське показана. Від створення світу до Вознесіння Господнього.

- Це ти про Біблію? - запитав Ваня.

- Так, про Біблію. - Бабуся нахилилася, дістала зі скриньки товсту книгу в темно-коричневій палітурці, і дбайливо розкрила її. - Тут і Новий Завіт Господа нашого Ісуса Христа.

Ваня побачив жовті сторінки, поцятковані незрозумілими, витіюватими буквами.

- Може, коли і тебе відвідає Господь, і буде твоя віра міцна. Дивись, тут про все сказано. Як Бог полюбить людей, як шкодував їх, хотів, щоб не грішили вони, а жили б по справедливості. Тільки люди погано слухали Бога. Тому й всі біди в усі віки. Господь Бог заповідав нам: «Возлюби ближнього свого, як себе самого, не вбий, не вкради, шануй батька свого і матір свою ...» Якщо б слухали Бога ...

І бабуся раптом заплакала. Вона плакала беззвучно, закривши очі. Сльози текли по її щоках і заповнювали глибокі зморшки на обличчі.

- Бабуся, не треба! Не плач! - Ваня обійняв бабусю, притулився до неї і став гладити долонями її білі, як сніг, волосся, мокрі щоки, і теж заплакав.

- Ах, душа моя, Ванечка! - бабуся вивільнилася з Ваніно обіймів і поправила рукою розпатлане волосся. - Ну, що це ми, онучок? Ти правду сказав, не можна так ... Видно, втомилася я маленько, ось сльози самі і течуть ... А ти, Ваня, не плач, день-то сьогодні будь світлий, свято великий. Ішов би ти гуляти. Подивися, сонце-то як світить!

-Добре, - погодився Ваня. Він радий, що бабуся більше не плаче. - Я піду, а ти відпочинь. Сама говорила, що збираєшся паски пекти.

Бабуся засміялася:

- Паски піч ще час не настав. А завтра з ранку буду будинок прибирати. Ми, бувало, до Великодня і хату вимиємо, і речі все провітрити, почистимо, повитряхіваем, посуд до блиску натерти, а потім лише паски печемо та яйця фарбуємо.

- Бабуся, а можна, я тобі допомагати буду?

- Ясне діло...

- Я тобі тепер завжди допомагати буду, - переконано повторив Ваня. - Чесне слово!

Бабуся пильно подивилася на Ваню і сказала:

- Хай береже тебе Бог, голубчику ти мій ... Та будуть тобі довгі літа ...

Наталя ЛІСТІКОВА

Розповідь опублікований на сайті «Проза.ру»

Код для вставки на блог або сайт (розгорнути / згорнути)

Молоді про Бога не часто згадували, навіщо ж в чужий монастир зі своїм статутом лізти?
А вона?
Ти де пропадала?
Чого це в тебе, а?
Ти чого це, ба?
А що це - седмиця?
Невже мене чекали?
Так що сьогодні за свято таке?
А що таке справжня віра?
Навіщо купити?