Страждання в творчості преподобного Максима Грека

М ногімі в нашій країні почитаємо преподобний Максим Грек. З житія ми знаємо, який багатостраждальної була його земне життя. Але чому святий не намагався піти від багатьох труднощів, яких цілком міг би уникнути? Автор даної статті викладає підхід преподобного до ідеї претерпевания страждань і підкреслює значення цього досвіду для людської душі. М ногімі в нашій країні почитаємо преподобний Максим Грек

Преподобний Максим Грек

Однією з найбільш яскраво виражених ідей преподобного Максима Грека є ідея про порятунок шляхом терпіння страждань.

Під час експерименту особистому житті, так і в суспільній свідомості страждання чи сприймаються як позитивний фактор. Швидше навпаки, вони викликають відторгнення у будь-якої людини, що прагне до приємного життя. Страждань, як правило, намагаються уникнути і зменшити їх поширення і вплив. Для преподобного Максима, якому до певної міри не вдалося уникнути великих утисків і страждань, стала очевидна інша істина. Наявність страждань - великий дар Божий, роль їх полягає в пробудженні душі до прагнення врятуватися. Без них неминуче зникло б всяке прагнення до кращого. І життя, можливо, перетворилася б в задоволений хаос. Для людини надзвичайно важливо наступне: перш ніж отримати звільнення від страждань, необхідно виховати себе, і земне життя - найкращий час і місце для здійснення цієї справи. Тому в цьому житті преподобний Максим закликає радіти скорботі та страждань, зазнаючи їх заради Господа. Варто зазначити, що практичне більшість святих отців Церкви не тільки не закликають до уникнення страждань, а й стверджують, що чеснота, придбана без зусиль, не досконала. Така чеснота може бути легко втрачено [1] .

Відразу ж варто звернути увагу на те, що преподобний Максим сприймає страждання не як неминучу реальність, і тим більше не як покарання, а скоріше як засіб, що був даний Богом для припинення зла і творення сили душі людини.

Виникненню цього погляду преподобного Максима сприяли і сама доля преподобного, і ті умови, в яких протікала його життя. У перший період його життя, під час навчання в Європі, на нього і його морально-етичну позицію найбільший вплив зробило знамените флорентійський проповідник Савонарола. Його трагічна смерть з усією очевидністю відкрила для преподобного Максима реальність конфлікту християнської моралі і життя світу. Результатом цього стало формування ідеї про неминучість страждань для досягнення порятунку.

Пізніше, вже будучи в Росії і проживши тут чимало часу, преподобний Максим виявився перед дилемою - відстоювати моральні вимоги християнства і неминуче вступити в конфлікт з князем Василем III і митрополитом Данилом або обійти стороною конфліктне питання заради збереження миру. Його моральний вибір на користь активного вимоги виконання заповідей Христових привів до випробувань, пов'язаних з терпінням багатьох і тяжких страждань. Як оповідає житіє преподобного Максима Грека, в певний момент найбільшого душевного напруги йому з'явився ангел і сказав: «Калагере! Сімі муками ізбудеші вічних мук » [2] . Можливо, саме це бачення і слова ангела стали рішучим етапом формування ідеї про рятівний значенні впливу страждань на життя людини.

Варто відзначити той факт, що виконання заповідей, не дивлячись на їх абсолютну досконалість, неминуче призводить до виникнення страждань у земному житті. Причина цього криється зовсім не в самих заповідях, а в безлічі інших чинників мають безпосереднє відношення до самої людини.

По-перше, свою роль тут відіграє наявність пристрастей душі. Її прагнення задовольнити їх породжує певні бажання, невиконання яких призводить до внутрішніх душевним мукам. Не меншою борошном є обмеження або викорінювання їх.

По-друге, не варто забувати і про той стан світу, в якому проходить земне життя. Наявність великої кількості приводів до гріха навіть для людини з чистою совістю не залишають можливість спокійної християнського життя.

По-третє, ворожнеча нечистих духів, постійна і перевершує навіть самі людські сили, є найголовнішою причиною страждань Божому живуть християн.

Одним з головних підстав ідеї рятівного впливу страждань на душу людини є факт Хрещених страждань і смерті Господа Ісуса Христа. Преподобний Максим пише: «Завдяки Його рятівним страждань, Воскресіння і Вознесіння на небеса, вилите на учнів благодать і надання дару Святого Духа, а через них на всі народи, так що остаточно зникла краса богомерзкого ідолослужіння, і всюди засяяло світло істинного богопізнання» [3] .

Сам Бог для того, щоб позбавити людство від вічного пекельного спадщини, обрав шлях Власного втілення і страждань. Якби можливий був інший шлях подолання засудження на смерть для людства, позбавленого за злочин раю, то неодмінно прохання Христа: «Авва Отче! Тобі все можливе: пронеси мимо Мене цю чашу (Мк. 14:36) »була б виконана. Причини, заради яких Сам Бог обрав засобом порятунку жертовні страждання, залишаються в глибині своєї не підвладні людському розумінню. Преподобний Максим з цього приводу каже: «Справжня причина настільки великого людинолюбства Божого, за яким Він зволив перетерпіти страждання, смерть і поховання, відома тільки Самому Богу» [4] . Бо хто розум Господній (1 Кор. 2:16), говорить апостол Павло.

Можливо, що одним з найбільш істотних факторів необхідності шляхом страждань зцілити від пристрастей людську природу і смертю перемогти смерть є дана Богом людині свобода. Якби не був людина вільна, він був би позбавлений богоподібного досконалості, до якого покликаний, так як тільки подібне до Бога істота може сприймати Його божественну любов. Свобода ж прирікає людини на відповідальність згідно із законом справедливості, тобто за злочин - смерть. Такий закон, даний Богом. За словами святого апостола Павла, в озмездіе за гріх - смерть (Рим. 6:23). Так як саме життя, джерелом якої є Бог, може бути сприймаються людиною тільки в зв'язку з Богом, відчуження від Нього неминуче тягне за собою смерть через позбавлення джерела життя.

Ненаситність злоби диявола спонукала його зазіхнути на право володіти душею Христа, так як до Нього всі люди, через свою особисту гріховності, підпадали осуду смерті. Господь Ісус Христос, будучи безгрішний, ні володіємо смертю, але добровільним переказом Себе на розп'яття, «душею Всесвятості Своєю» [5] зійшов у пекло, який і поламав Своєю Божественною силою.

Варто акцентувати увагу на таких аспектах.

На думку преподобного Максима, ще однією з важливих причин терпіння страждань Господа стало «бажання явити невимовну любов Божу до людей» [6] , Що важливо в світлі наслідування Христу. Так як для християнина важливо вчинення особистого подвигу саме заради любові, що вона союз досконалости (Кол. 3:14), вчинення всіляких подвигів подолання себе, будь то фізичне утримання і аскеза або ж морально-етичний подвиг, можуть не принести зовсім ніякої користі людині, не маючи переваги з точки зору християнських цінностей. Апостол Павло стверджує: Якщо маю [дар] пророцтва, і знаю всі таємниці, і маю всяке пізнання і всю віру, так що [можу] і гори переставляти, та любови не маю, - то я ніщо. І якщо я роздам усі маєтки свої і віддам своє тіло на спалення, та любові не маю, немає мені в тому ніякої користі (1 Кор. 13: 2,3).

Крім того, Владика всьому створінню бажав дати нам образ глибокого смирення, що полягає в готовності в будь-який момент пожертвувати всім заради любові до Бога і досягнення Царства Небесного [7] . Хоча людині, вже придбала ці благодатні дари, ні смиренність, ні жертовність не приносять страждання, а, навпаки, радість і душевний світ. Таким чином, через короткочасне страждання людина набуває неминущі благодатні властивості душі.

В думки преподобного Максима варто відзначити ще один надзвичайно важливий момент. Він говорить про прагнення Господа Своїм терпінням показати людям, що тільки за допомогою найбільших праць і скорботи вони можуть увійти в обителі Отця Небесного [8] . Царство Небесне здобувається силою, і ті, хто вживає зусилля, хапають його (Мф. 11:12). У земному житті досягнення Царства Небесного не інакше відбувається, як через гідне подолання труднощів, неодмінно пов'язаних з терпінням страждань.

Таким чином, на даному етапі можна зробити наступний висновок. Наше спасіння в значній мірі залежить від подолання зла, з яким людство стало причетне через гріхопадіння. Боротьба людини зі злом неминуче пов'язана зі стражданням. Саме з цієї причини земне життя більш виконана страждань, ніж блаженства і насолоди. Тому в цьому житті, говорить преподобний, звертаючись до душі, «на страждання і на подвиги призначена ти Вишнім, щоб боротися проти невидимих ​​ворогів, і тобі уготовані честь або покарання, залежно від того, чи будеш мужньо боротися або терпіти поразки» [9] . В даному світлі, відхід від страждань стає справою не тільки безглуздим, а й згубним для душі. Воно рівносильно добровільної здачі себе на досхочу ворога через страх битви.

Християнське осмислення страждань дає нову точку опори для людини не тільки в їх сприйнятті, але і в подоланні. Крізь призму християнського сприйняття страждання не є безглуздим позбавленням можливості жити в блаженстві, швидше за набувають статусу певного стимулу, здатного порушити душу до невпинного прагнення до досконалості.

Людські зусилля в подоланні страждань, що заподіюються в першу чергу самим станом смертності, - недостатні. Головним і основним етапом цього подолання є хресні страждання і смерть Господа Ісуса Христа.

Преподобний Максим Грек особливу увагу приділяє плодам страждань. Головний їх зміст бачить він у впливі на стан духовної кріпості людини. Преподобний завжди і в усьому робить головний акцент на факті вже вчиненого Господом справи нашого спасіння. Від людини ж потрібно сприйняття Його благодатних дарів. Чим сумлінніше людина виконує заповіді Христові, тим повніше він засвоює даровані Богом дари спокути. Саме тому головною ідеєю преподобного Максима в питанні досягнення порятунку людиною є думка про діяльному виконанні заповідей Христових. «Міцно завжди тримайся божественних заповідей, старанно спрямовуючи по ним своє житіє. Бо інакше врятуватися неможливо » [10] , - говорить преподобний.

По відношенню до плодів страждань преподобний Максим традиційно перше місце відводить розкриття плодів страждань Господніх. Завдяки подоланню Ісусом Христом хресних мук і смерті знищена перешкода між Богом і людиною. І тим більше можливість стати частиною народу Божого поширилася на все людство. Більш того, Своїми стражданнями Господь скасував найголовнішу причину страждань - гріх. Скасувавши гріх, Спаситель Хрестом позбавив людей від влади диявола, давши людині силу «сміливо воюватимуть проти невидимими ворогами» [11] . У той же час в якості дороговказною зірки порятунку людині дана надія на те, що Христос, воскреснувши з мертвих, вже не вмирає: смерть уже не має над Ним влади (Рим. 6: 9).

У ставленні до самої людини страждання народжуються не тільки від впливу зовнішніх несприятливих обставин і поневірянь, але навіть більшою мірою в боротьбі з самим собою, зі своїми бажаннями і прагненнями.

Якщо взяти до уваги твердження преподобного Максима Грека: «Міцно завжди тримайся божественних заповідей, старанно спрямовуючи по ним своє житіє. Бо інакше врятуватися неможливо » [12] , - то навіть самий життєвий орієнтир може стати джерелом страждання. Оскільки подолання власних бажань заради виконання заповіді не тільки вимагає рішучості і сил, але пов'язано з терпінням скорботи від утиску свавілля. Варто відзначити, що саме свавілля є найбільш суттєвою причиною страждань людини.

Стародавній мислитель Піррон прийшов до думки, що відчуженість від бажань позбавить його від страждань, страхів, помилок - всього, чого намагається уникнути людина в житті. Одна з головних ідей буддизму - звільнення від страждань шляхом розчинення в нірвані - також спрямована на уникнення страждань. Люди взагалі при зіткненні зі стражданнями схильні шукати порятунку від них, для чого винайшли безліч різних способів. Християнське розуміння страждань спрямовує думку до іншого сприйняття цього явища. Страждання не сприймаються як зло через результатів їх впливу. Безліч християнських мучеників з радістю приймали не тільки страждання, але і саму смерть заради Христа. Страждання і мучеництво стали засобом досягнення вчених благ. Навіть якщо розділити мучеництво за Христа і повсякденні скорботи і невдачі, то все одно терпіння в подоланні повсякденних спокус заради виконання заповіді Христової може бути прирівняне до вільному мучеництва, хоч і здійснюваного в іншій мірі.

Повернемося до того, що говорить преподобний Максим Грек в контексті християнського, православного розуміння цього питання: «... на страждання і на подвиги призначена ти Вишнім, щоб боротися проти невидимих ​​ворогів» [13] . Зовсім не варто вважати, що преподобний надає страждань позитивне забарвлення або зводить їх в ранг аксиологически цінного явища, швидше за бачить в них стимул, збудливий душу на подвиг. Скорботи і пригоди повинні радувати і веселити душу, оскільки вони наближають її до богоуподобление у Христі, стверджує преподобний.

Варто розглянути дане питання з іншого боку. Яку роль і який результат приносять людині задоволення? Насолода в житті людини має дуже глибокий сенс. Радість і блаженство цьому житті є тінню майбутніх благ. Хіба не можна визнати насолодою почуття пасхальної радості або заслуженого відпочинку після довгих праць. Навіть самий працю, заняття улюбленою творчою справою приносить чимало насолод виконав свій задум людині. Але все ж Спаситель говорить: Горе вам, що радіють нині, - в той же час називаючи блаженними плачуть, голодних, вигнаних і ін.

На думку преподобного Максима той, хто заради насолод перемагається силою пристрастей, той не «одухотворений образ Небесного владики, а тільки людиноподібна подобу безсловесного єства» [14] . Тобто через нестриманості в насолодах земного життя людина втрачає свою гідність, а разом з тим і втрачає спадщину майбутніх благ.

Таким чином, перед нами ясно виникає картина причин страждань людини. Підкоряючись загальному закону духовного життя, між тимчасовими і вічними цінностями неодмінно виникає конфлікт пріоритету. Тимчасові земні блага лише частково і на миті втамовують страждання і дають насолоду і радість душі. Ця тимчасова радість приносить чималу користь людині, підтримуючи його у всіх труднощах життя. Саме завдяки наявності тимчасових благ ми уникаємо важких наслідків заступають розпач і зневіра. У той же час насолоду земними благами всупереч божественним заповідям або в надмірному пересичення, або розрахунок на них як на саму суть життя неодмінно приносять страждання і спустошення.

Вічних божественних благ необхідно досягати шляхом довгих і сумних зусиль самозречення і подвигу. І досягти їх можливо лише пройшовши вузькі ворота Небесного Царства.

Страждання в усіх своїх проявах виступає як баланс рівноваги між духовною і фізичною стороною життя. Народжувані пороками, вони явно вказують людині на факт порушення гармонії душі. Всякий раз страждання земного життя викривають або той, або інший недолік людини. Навіть страждання, заподіяні дією «бездоганним пристрастей», і ті збуджують в людині прагнення до досягнення кращого.

bogoslov.ru

[1] Див: прп. Антоній Великий. Про життя у Христі. Добротолюбіє.
[2] Синицина Н. В. Сказання про преподобного Максима Греку. М., 2006. С. 95.
[3] Максим Грек, прп. Твори. Ч. I. Казань 1862. С. 166. Пор .: Ч. III. С. 124.
[4] Там же. С. 45.
[5] Максим Грек, прп. Твори. Ч. I. С. 60.
[6] Там же. С. 71.
[7] Цит по: Шарапов В., иер. Богословські погляди преподобного Максима Грека. СПб., 2007. С.71.
[8] Максим Грек, прп. Твори. Ч. I. Казань 1862. С. 46-47.
[9] Там же. С. 5.
[10] Там же. С. 14.
[11] Там же. С. 67.
[12] Там же. С. 14.
[13] Там же. С. 5.
[14] Там же. С. 100.

Але чому святий не намагався піти від багатьох труднощів, яких цілком міг би уникнути?
Яку роль і який результат приносять людині задоволення?