Святі Віра, Надія, Любов та матір їх Софія

Йдуть з глибини століть
І шануються в Росії
Надія, Віра і Любов
З премудрій матір'ю Софією. Йдуть з глибини століть   І шануються в Росії   Надія, Віра і Любов   З премудрій матір'ю Софією

Святі Віра, Надія, Любов та матір їх Софія

Імена святих мучениць, дівчаток Віри, Надії і Любові та матері їх Софії нерозривно пов'язані один з одним в народній свідомості. Дні їх поминання - з 30 вересня - відзначалися на Русі як всесвітня Бабині іменини , Що відповідає сучасному свята Жіночий День (8 березня). Тривали вони цілих три дні в шанування материнської Мудрості і жіночих чеснот.

У другому столітті, в Римі, жила тихою, самітницької життям одна дуже благочестива жінка-християнка, вдова з трьома юними дочками, звали її Софія - що в перекладі означає - Мудрість. Дітей своїх вона назвала на честь головних християнських чеснот - Пістіс, Ельпіс, Агапе, що в перекладі з грецького означає Віра, Надія, Любов. У ті часи в язичницької Італії були суворі гоніння на християн. Проповідування Сина Божого загрожувало жорстоким покаранням, а часто тортурами і смертю. Незважаючи на це, гаряче вірував жінка не побоялася не тільки сама прийняти хрещення, а й виховати в любові до Ісуса Христа своїх дочок. Тієї дівчини росли у праці і слухняності, багато часу приділяли молитві і читанню духовних книг.

Вірі було 12, Надії 10, а Любові всього 9 років, коли слух про дивовижною праведної сім'ї дійшов і до імператора Адріана. Деспот розгнівався - такий чудовий приклад світлої християнського життя не повинен був викликати захоплення підвладних йому людей! Він наказав привести християнок до нього в палац на суд і змусити відректися від своєї віри. Софія знала, що за непокору їх чекає там тільки одне - смерть ...

І ось мужня мати починає готувати своїх улюблених дочок до мученицьку кончину. Впавши на коліна, Софія і дочки душею звернулися до Бога. Але не було в їх словах прохання пронести повз цю страшну чашу! У палкій молитві просили вони того, що ледь може зрозуміти проста людина: щоб Господь дав їм твердості встояти у вірі, мужності постраждати за Нього, не дав злякатися майбутніх мук і послав сил гідно зустріти смерть.

Хитрий імператор спочатку віддав матір і дівчаток під піклування одній дуже розумній і красномовною жінці, щоб та, своїми промовами, змогла переконати їх в вірі в Ісуса Христа і вмовила поклонитися поганським божествам. Наскільки важко матері було зробити вибір ?! Її переконували піти на хитрість, принісши богині Артеміді жертвопринесення - кинувши щіпку ладану до ніг мертвої статуї. І ось - вона з дочками на волі! І можна вже тихо, не привертаючи до себе уваги, продовжувати молитися своєму Богові ... Але Софія вирішується на смерть - нема на зраду.

Нарешті, тверді в вірі мати і дочки постають перед імператором. Поки ще не пізно одуматися, зберегти життя собі і дітям. Але Софія жене від себе ці привабливі думки і обіймає своїх дочок, яких ось-ось вирвуть з її рук і відправлять на тортури.

- Любі мої! Настав час нашої радості - незабаром ми будемо поруч з Ісусом. Не шкодуйте про земне життя - вас чекає життя небесна. Не вірте умовлянням імператора, покажіть себе моїми гідними дочками!

І ось, Адріан забирає Віру, Надію і Любов від матері і починає ласкаво розмовляти з ними:

- Діти мої, я всією душею полюбив вас і не хочу вашої смерті! Вклоніться нашим божествам і будьте моїми дочками!

Чи очікував імператор легкої перемоги над слабкими дівчатками? Безсумнівно! З одного боку - страшні муки, з іншого - щасливе життя в палаці і мама буде жива ... Як же розгнівав його їх відповідь!

- Наш батько - Господь, і ми його діти. Не потрібна нам інша любов, за нього ми готові померти!

Імператор впав в лють - його милості був би радий будь-, а тут його відкинули, і хто - немічні діви! І він приймає рішення тортурами змусити непокірну сім'ю відректися від своєї віри. Для Софії ж він придумав ще більш страшне випробування - бачити, як мучать її рідних дочок ...

Першою схопили дванадцятирічну Віру. На очах у матері і сестер її катували, відриваючи шматки від юного тіла, кидали на розпечену решітку, опускали в киплячу смолу ...

Але Софія не крикнув:

- Стійте! Не треба! Я відмовляюся від Ісуса! Тільки залиште моє чадо ...

Її серце розривалося від страждань, але вона молилася Господу, щоб той послабив біль і забрав до себе її старшу дочку. Здавалося, Ангел зберігав її від мук - дівчинка не промовила ні слова до того моменту, коли безсилий імператор наказав відрубати їй голову.

- Я буду молитися за вас перед Господом!

І Віра радісно прийняла свою смерть.

Настала черга Надії. Адріан знову дав їй шанс одуматися, сподіваючись на жах, який охопить ще зовсім юну християнку побачивши мук Віри.

- Відречися від Христа і будь мені улюбленою дочкою!

- Але хіба я не сестра тієї, яку ти вбив? У нас з нею один батько - Господь.

Після цих слів пощади вже не було. Але, жорстоко били, вона не видала жодного звуку. І, навіть кинута в розпечену піч, залишалася неушкодженою: Ангел Божий зберігав відважну дівчинку.

- перетерпить борошна, сестричка! Скоро ти разом з нами будеш стояти перед Господом!

Крикнула Надія своєї молодшої Любові. Зрозумівши, що і цього, відважного нелюдською силою дитину, не зламати, імператор дав знак:

- Відрубати їй голову!

Бачачи кару старших сестер, зовсім ще маленька, дев'ятирічна християнка люто відкинула імператора. Прив'язана до колеса Любов була знівечена до невпізнання, але продовжувала молитися, з молитвою ж вона сама увійшла в розпечену піч, куди її збиралися кинути кати. Вогонь не посмів торкнутися святої мучениці, але знавіснілий від безсилля імператор вже не бачив чудес ...

Софія залишилася одна живий над трупами трьох своїх понівечених дочок. Імператор Адріан прекрасно розумів, що збожеволіла від душевних страждань мати з радістю зустріне свою смерть, і тоді ... він помилував її. Але не по доброті своїй - а по немислимою жорстокості, вручивши їй тіла і голови маленьких мучениць для поховання. Високо на пагорбі, за містом, з почестями поховала Софія своїх дітей, а сама так і залишилася сидіти у їх могил. На третій день вона тихо померла. Віруючі люди поховали її поруч з могилами її святих дівчаток.

Софія, зазнавши за Христа великі душевні муки, разом з дочками зарахована Церквою до лику святих. Немічні тілом, своєю мученицькою смертю вони показали величезну силу духу і нескінченне мужність, укрепляемое благодаттю Святого Духа. Тепер святі мучениці Віра, Надія, Любов та матір їх Софія своїми молитвами підтримують нас в християнській вірі і доброчесного життя. Їм моляться про збереження підлітків від спокус світу і про любов між батьками і дітьми.

Святі останки матері і дочок зберігалися в Ельзасі, в бенедиктинському абатстві на острові Ешо, а місцевий монастир став називатися абатством Святої Софії. Мощі святих мучениць залучали до себе безліч паломників, навколо абатства розрослася ціле село, а для приїжджих була побудована велика готель. Але після французької Революції монастирські будівлі були продані, в самому монастирі був влаштований трактир з винним погребом. Куди зникли мощі, залишилося невідомим ...

Наскільки важко матері було зробити вибір ?
Чи очікував імператор легкої перемоги над слабкими дівчатками?
Але хіба я не сестра тієї, яку ти вбив?