Святитель Ігнатій Брянчанінов: афоризми

  1. порятунок:
  2. Промисел Божий, надія і надія, простота і лукавство:
  3. 8 головних пристрастей за вченням святителя Ігнатія Брянчанінова
  4. Життя за Євангелієм:
  5. намір:
  6. Духовна лайка:
  7. Гріх і покаяння, гординя і смиренність:
  8. Любов до ближнього, турботи про спасіння інших, засудження, образи, прощення:
  9. послух:
  10. Свобода:
  11. молитва:
  12. пост:
  13. Церква:
  14. єресь:
  15. Ставлення до іновірців:
  16. Багатство і бідність:
  17. знання:
  18. чудеса:
  19. Життєві справи:
  20. Біографія святителя Ігнатія (Брянчанінова)

У цій рубриці ми публікуємо афоризми відомих людей, які внесли унікальний внесок в світову культуру - про християнство, історії, любові, свободи, праці, вірі, культурі і про багато іншого. Продовжує проект "Думки великих" вислови святителя Ігнатія (Брянчанінова) - одного з найвідоміших і улюблених в Росії святих.

порятунок:

... порятунок полягає в поверненні спілкування з Богом.

Нещасливий той, хто задоволений власною людською правдою: йому не потрібен Христос, який сповістив про Себе: «Не прийшов Я покликати праведники, але грішники на покаяння» (Мф.9: 13).

Промисел Божий, надія і надія, простота і лукавство:

Матеріал по темі

Матеріал по темі

8 головних пристрастей за вченням святителя Ігнатія Брянчанінова

У XIX столітті відомий православний богослов і проповідник святитель Ігнатій Брянчанінов склав список «Вісім головних пристрастей з їх підрозділами та галузями», заснований на вивченні праць отців Церкви. Цей список, змістовно повторюючи класифікацію Григорія Великого, включає в себе також і перерахування конкретних проявів гріха

Немає сліпого випадку! Бог керує світом, і все, що відбувається на небі і в піднебесній, відбувається через суд премудрого і всемогутнього Бога, незбагненного в премудрості і всемогутність Своєму, незбагненного в управлінні своїм.

Якщо немає жодного випадку, який би сховався від Бога, то за все, що трапляється треба славословити Бога.

Необхідно переконати себе, що Бог керує участі світу і участі кожної людини. Досліди життя не забаряться підтвердити і затвердити це вчення Євангелія.

Все мимо йде - і хороше, і погане, - а ні люди, ні біси не можуть зробити того, чого Бог не попустить.

Чому обурюється дух наш проти доль і попущенія Божих? Тому, що ми не вшанували Бога як Бога ...

Від живої віри в Бога народжується повна покірність Богу, а від покірності Богу - світ помислів і спокій серця.

Від зору промислу Божого утворюються в душі глибока лагідність і незмінна любов до ближнього, яких ніякі вітри схвилювати, обурити не можуть.

... над часом, суспільними подіями і приватними садибами зрите Бог.

Зір промислу Божого зберігає, ростить віру в Бога.

Християнин, що дивиться неухильно на промисел Божий, зберігає серед насильників пригод постійне мужність і непохитну твердість.

Перед баченням Божественного промислу влаштовують не тільки тимчасові скорботи, а й ті, які очікують людини при вступі його в вічність, за кордоном труни.

Християнин ніколи і нічим не повинен бентежитися, бо Промисел Божий носить його на руках своїх. Наше піклування має полягати в тому, щоб ми перебували вірними Господу.

Поразка одного воїна не є вже переможені всього війська.

... Господь в прямому образі поведінки - Помічник; а лукавий політик - помічник сам собі, - Господь до нього, як до преумному, на допомогу не приходить.

Життя за Євангелієм:

Чи не задовольняйся одним безплідним читанням Євангелія; старайся виконувати його заповіді, читай його справами. Це - книга життя, і треба читати її життям.

За Євангельським заповідям ми будемо судимі на суді, встановленому від Бога для нас, християн православних ... ми будемо судимі за Євангелієм, що нехтування про виконання Євангельських заповідей є діяльну відкидання Самого Господа.

Євангеліє є зображення властивостей нової людини, який - Господь з неба (1Кор.15: 48). Ця нова людина - Бог за природою. Святе плем'я Своє чоловіків, в Нього віруючих і за Ним преображених, Він чинить богами по благодаті.

Престолом і спокоєм, так би мовити, для Святого Духа служать смиренність, любов, лагідність і, послідовно, всі святі заповіді Христові.

Як про своїх помислах, так і про помисли ближнього, про його радах, радься з Євангелієм.

... євангельські блаженства суть духовні стану, що відкриваються в християнина від виконання євангельських заповідей; що блаженства відкриваються одне за одним, народжуючись одне від іншого ...

Очищення робить Святий Дух в людині, що виражає життям произволение до очищення.

... сповідування Бога устами без сповідання деятельностию і сокровенною життям серця при одному виконанні деяких зовнішніх обрядів і постанов церковних визнається порожнім, душепагубним лицемірство.

... заповіді повинні бути душею і кожного християнина, і християнського суспільства.

Духовне міркування купується читанням Святого Письма, переважно ж Нового Завіту, і читанням святих Отців, яких писання відповідають роду життя, що проводиться християнином.

Необхідно, щоб читання сприяло проживання: Бувайте ж творці слова, а не точию слухачами, прельщающі собі самих (Як. 1: 22).

Перебування в усиновленні Богу, доставляється через святе хрещення, підтримується життям за євангельськими заповідями. Втрачається перебування в усиновленні відступом від проживання за євангельськими заповідями.

Для порятунку необхідно, щоб хрещений в Христа Жити по законодавству Христа.

... людське пошкодження складається в змішуванні добра зі злом: зцілення полягає в поступовому видаленні зла, коли починає в нас діяти більш добро.

намір:

Що душа в тілі, то мета і намір у будь-якому суспільстві занятті.

Людина ... водиться своїм напрямом думок ...

Думка подібна керма корабельному ...

Розум - ... цар ... в людині.

Наперсник Закону Божого в усіх вправах, у всіх справах своїх має на меті Богоугожденіе. Світ звертається для нього в книгу заповідей Господніх. Прочитує він цю книгу справами, поведінкою, життям.

Розрізняти добро від зла належить серцю - це його справа. Але знову потрібен час, потрібно укосненіе в заповідях євангельських, щоб серце зажило тонкість смаку до відзначення вина цільного від вина підробленого.

... все, що супроводжується збентеженням, має початком своїм гріх, хоча б по зовнішності і здавалося вищим добром.

Божественне добро не повинно бути отвергаема, якщо деякі або багато, вжили його в зло.

Духовна лайка:

Скорбота по тій причині і називається спокусою, що вона відкриває таємний стан серця.

Набагато маловажно біснування, ніж прийняття будь-якого вражескаго помислу, могущаго на повіки погубити душу.

Гріх і покаяння, гординя і смиренність:

У покаянні - вся таємниця порятунку.

... покаяння є свідомість падіння, свідомість необхідності в Искупителе ...

... покаяння не може бути поєднане з довільним гріховною життям.

Неспорідненою почуття покаяння того, хто цілком задоволений собою, а кругом себе бачить тільки спокуса і недоліки всіх родів.

Головні ознаки гордості суть охолодження до ближніх і залишення сповіді.

Смиренний зраджує себе цілком волі Божої ... Смирення сподівається на Бога - не на себе і не на чоловіків :. і тому воно в поведінці своєму просто, прямо, твердо, велично.

Смирення не бачить себе смиренним.

Хибне смирення - завжди з творів зовнішністю: нею воно себе публікує.

Хибне смирення любить сцени: ними воно обманює і обманюється.

Найбільша краса - визнавати себе вільним від принади.

Всі види бісівської принади, яким піддається подвижник молитви, виникають з того, що в основу молитви не положено покаяння, що покаяння бува джерелом, душею, ціллю молитви.

Фарисей, залишаючи виконання заповідей Божих, що становлять сутність Закону, прагне до витонченому виконанню зовнішніх дрібниць ...

Усвідомлювати себе грішним необхідно для порятунку, а засуджують себе і кидатися на всі боки від гріховності дуже шкідливо. «Все непомірне - від бісів», - сказав преподобний Пімен Великий.

Непадательность невластива людині на землі - нижче жителю глибокої пустелі і усамітнення.

Не бажайте від себе невозможнаго, не вимагайте від душі вашої того, чого вона не може дати. Лікарі ваші захоплення покаянням, а недолік діяння вашого заповнюйте знищенням духу.

Багато і часто ми шкодимо собі, вимагаючи від себе невластивого нам.

Нерозважливо шукати неможливого.

Не повинно з душі своєї, з свого серця вимагати більше, ніж скільки вони можуть дати.

Будьте поблажливі до душі Вашої в ея немочах; зайва строгість відволікає від покаяння, викликає сум і відчай.

Вивчення чеснот, які не відповідають способу життя, виробляє мрійливість, приводить людину в помилкове стан. Вправа в чеснотах, які не відповідають способу життя, робить життя беcплодною.

Любов до ближнього, турботи про спасіння інших, засудження, образи, прощення:

Любов же до брата полягає у виконанні щодо нього заповідей Господа (2 Ін.1: 6).

Правильна любов до ближнього полягає у виконанні щодо його євангельських заповідей ...

Розум твій, наставлений Євангелієм, тоді змириться перед кожним ближнім, коли побачить у кожному ближньому Христа.

І святі отці не велять шукати від ближнього виконання заповіді, тому що це тільки порушує мир.

Любові до ближнього передує і супроводжує смиренність перед ним. Ненависті до ближнього передує засудження його, приниження, лихослів'я, презирство до нього, інакше - гордість.

Роби, що можеш корисного і що дозволяє закон, твоїм улюбленим; але завжди доручають їх Богу, і сліпа, плотська, безотчетлівая любов твоя звернеться мало-помалу в духовну, розумну, святу.

Треба віддати всіх людей Богу. Цьому навчає нас і Церква; вона каже: «Самі себе, і один одного і все життя наше Христу Богові віддаймо».

Чи не доповісти тягар на ближнього - не біда; перекласти - і ближній зручно може пошкодитися бити, на все життя стати ні до чого нездатним.

Про що не підкоряється і не дослухаються слову порятунку, не треба дуже засмучуватися; але сказавши їм належне, зраджувати їх волі Божої, яка може їх звернути на правий шлях через інша знаряддя і засоби, яких в правиці Його безліч.

На ближніх сильніше діє молитва про них, ніж слово до них: тому що молитва вводить в дію Самого всесільнаго Бога, і Бог творить зі створенням Своїм все, що добре в очах Його.

Згадай, що Спаситель велів Петру йти за Собою, а коли Петро запитав і подбав про інше, то почув: до іншого що тобі за справу, ти за Мною йди. Піклуючись передчасно і неправильно про інших, ми часто забуваємо або послаблюємо турботу про себе.

Щоб не засуджувати ближнього, має відмовитися від судження про ближнього ...

Повинно з насильством відволікати себе від осудження ближніх, захищаючись від нього страхом Божим і смиренністю.

Раб Христов не може бути ворогом чиїмось.

послух:

Істинне послух - послух Богові, єдиному Богові.

Віра в людину призводить до несамовитості фанатизму.

... душепагубное акторство і сумно комедія - старці, які приймають на себе роль древніх святих старців, не маючи їх духовних дарів ...

Свобода:

Будьте вільні! не зв'язує себе ніякою скрупульозно. Правила для людини, а не людина для правил.

... в жительстве твоєму зберігай розсудливу відповідність, не зв'язуючи себе кількістю.

Сказане Господом про суботу, що вона для людини, а не людина для неї (Мк. 2: 27), можна і треба віднести до всіх подвигів благочестивим, а між ними і до молитовного правила.

Зверни вся увага на Євангельські заповіді, ними неси себе в жертву живу, приємну Богові. У зовнішніх діях, які не мають ніякого впливу на душу, як наприклад, в зміні сукні і тому подібних, будь рішуче вільний.

молитва:

Шлях до Бога - молитва.

Душа молитви - увага.

Невпинне проголошення молитов розсіює розум.

... батьки беруть верх, щоб правило для християнина було якомога простіше і малосложнее.

Сутність виконання молитовного правила полягає в тому, щоб виконувалося воно з увагою. Від уваги дух наш приходить в смиренність; від смирення народжується покаяння. Щоб можна було здійснювати правило не поспіхом, треба правилу бути помірним.

пост:

Скільки шкідливо непомірність, стільки шкідливий, або ще більше, непомірний пост.

... хворі й старі повинні остерігатися від зайвого тілесного подвигу ...

Церква:

Без послуху Церкви немає смирення; без смирення немає порятунку: змиритися, і спасе мене, сказав Пророк (Пс. 114: 5).

... як людина складається з душі і тіла, то виявилися потрібними зовнішні обряди і постанови.

... неміч священика, як людини, аж ніяк не перешкоджає здійсненню Таїнств, що відбуваються з причини благодаті священства, якою наділений людина, а не через власні його достоїнств, хоча і приємно бачити в одній особі з'єднання достоїнств власних з дарами благодаті.

єресь:

Єресь - помилкове вчення про християнство ... Єресь - гріх розуму. Сутність цього гріха - богохульство.

... все давні єресі, під різними змінюються личинами, прагнули до однієї мети: оне відкидали Божество Слова і спотворювали догмат втілення. Новейшія найбільш прагнуть відкинути дії Святого Духа ...

Ставлення до іновірців:

Позбавлені слави християнства не позбавлені інший слави, отриманої при створенні: вони - образ Божий.

Багатство і бідність:

Тимчасове багатство названо неправедним, тому що воно - наслідок падіння.

знання:

Краще зізнатися в невіданні, ніж виказати ведення душевредним.

чудеса:

Бажання бачити знамення служить ознакою невіри, і знамення дані були невірству, щоб звернути його до віри

Життєві справи:

Заняття по дому і господарству дуже корисні: видаляють від неробства і полегшують розуму невидиму його боротьбу.

Біографія святителя Ігнатія (Брянчанінова)

Святитель Ігнатій (Брянчанінов) (1807-1867) - російський духовний письменник XIX століття, єпископ, богослов і проповідник.

Народився в старовинній дворянській родині 5 (17) лютого 1807, в селі Покровському Вологодської області.

У світі майбутнього святителя звали Дмитро Олександрович Брянчанінов.

Ще в дитинстві він відчув схильність до молитовних трудів і самоти. У 1822 році за наполяганням батька Димитрій вступив в Військове інженерне училище, яке закінчив у 1826 році. Перед юнаків відкривалася блискуча світська кар'єра, але він ще до остаточного іспиту подає прохання про відставку, бажаючи прийняти чернецтво.

Це прохання не було задоволене, і Димитрій Олександрович попрямував на службу в Дінабургской фортеця, де важко захворів. 6 листопада 1827 року одержав жадану відставку і відразу став послушником в монастир.

28 червня 1831 єпископом Вологодським Стефаном Д. А. Брянчанінов був пострижений в чернецтво з ім'ям Ігнатій в честь священномученика Ігнатія Богоносця; 5 липня був висвячений в сан ієродиякона, а 20 липня - в сан ієромонаха. Потім в 1833 році він був зведений в сан ігумена, а в 1834 - в сан архімандрита.

27 жовтня 1857 року в петербурзькому Казанському соборі був відбулася архієрейська хіротонія. Батько Ігнатій стає єпископом Кавказьким і Чорноморським.

У 1861 році єпископ Ігнатій пішов на спокій і оселився в Ніколо-Бабаївському монастирі Костромської єпархії, де вів усамітнене молитовне життя до самої смерті 30 квітня (12 травня) 1867 року.

Святитель Ігнатій був зарахований до лику святих 6 червня 1988 року. Перед канонізацією, 26 травня 1988 року, його мощі були урочисто перенесені до Свято-Введенського Толгский монастир (Ярославль), де вони знаходяться до сих пір.

Перед канонізацією, 26 травня 1988 року, його мощі були урочисто перенесені до Свято-Введенського Толгский монастир (Ярославль), де вони знаходяться до сих пір

Дивіться також:

На заставці фрагмент фото José Manuel Ríos Valiente / www.flickr.com

Чому обурюється дух наш проти доль і попущенія Божих?