Вербна неділя - дитяче свято

Євхаристія наша відбувається «за всіх і за вся», а свята, подібно їй - «для всіх». Але є свята, характером події, які виділяють мимоволі ту чи іншу групу людей.

так, Стрітення є частково свято благочестивої старості. Тому підтвердження - посивілий Симеон і не відлучатися від Храму Анна. Церква шанує сивину і святу старість цих людей, які дізналися в Сина Марії - Месію.

день жон-мироносиць по праву називається Жіночим православним днем. І це тому, що вірність і мужність, супутні істинної любові, в це день гідно шанують, як краще жіноча прикраса.

У день Стрітення молодь не виганяється з храму, оскільки і їм належить постаріти. У день жінок-мироносиць чоловіки моляться разом з жінками, оскільки чесноти дружини є головний скарб і чоловіка, і дітей. Точно так же дитячим святом можемо ми назвати і день Входу Господнього в Єрусалим, не виганяючи при цьому з храму дорослих прихожан.

Ми можемо назвати це свято дитячим, тому що посеред здійснюються подій збулося сказане пророком: «З уст дітей і немовлят учинив Ти хвалу» (Пс. 8: 3).

Господь лагідно входив в Єрусалим. А немовлята, які не читали Писання, виявилися здатні реагувати на діла Божі в ситуації, коли розумні і начитані дорослі люди зеленіли від злості і не тільки самі не вигукували нічого урочистого, а й учням Христовим забороняли. «Учителю, Заборони Своїм учням! »(Лк. 19:39), - говорили одні. Інші обурювалися на дитячі вигуки і вимагали, щоб Ісус наказав замовкнути і немовлятам (Див. Мт. 21: 15-16)

Але заборони від Христа не було. Більш того, Він сказав, що «якщо вони замовкнуть, то каміння кричатиме» (Лк. 19:40).

Якщо веліти тоді мовчати цим дітям, то спочатку потрібно було б заборонити Ангелам співати в Ніч Різдва «Слава в вишніх Богу». Потрібно було б заборонити і Симеону вимовити свою молитву «Нині відпускаєш». Нехай мовчали б тоді і все зцілені і помилувані, все отримали із воскресіння своїх померлих родичів, все звільнилися від бісів. А що толку мовчати тепер, коли весь всесвіт наповнилася чутками про Ісуса і про справи Його? Тепер вже пізно мовчати так само, як пізно затикати верхнім одягом греблю, що прорвалася.
*
Тепер запитаємо себе: чому діти волають, а дорослі мовчать? І чому, якщо б мовчали діти, то кликали б камені?

Виявляється, світ людей - необрізановустий за визначенням. Все найважливіше в світі людей має бути проговорено, найменовано, сповіщено. Якщо людина нічого не зрозуміє, а значить, нічого і не скаже, тоді ослиця заговорить замість людини, як колись Валаама, або камінь заговорить замість живого істоти.

Землетрус чи не є розмова каменів? Коли камені тріскаються, ховаючи людини землетрусом, то, може, це грізна мова каменів, що настала після довгого і злочинного мовчання чоловіків?

Так чи інакше, людина повинна говорити слова важливі і потрібні, слова життя. Якщо людина їх не скаже, то світ дітей Адама перестане бути звичним світом людським. І якщо розумні збожеволіють від своїх знань, то потрібні слова пролепечут діти. Якщо ж і діти замовкнуть, під ногами людей заговорить земля, і тріснуть камені, щоб, несподівану, пожерти людину, що стала марним.
*
Мені шкода тих дітей, які кричали Господу «Осанна». У більшості з них попереду була гірка чаша покарань за відкидання Месії. Їх потрібно жаліти, оскільки було шкода їх і Самому Ісусу Христу.

Він, «коли наблизився до міста, то дивлячись на нього, заплакав над ним і сказав:" ... прийдуть на тебе ті дні, коли вороги обкладуть тебе окопами і зберуться навколо тебе, і стиснуть тебе звідусюди, і розорять тебе, і поб'ють твої діти в тобі , і не залишать у тобі каменя на камені за те, що ти не впізнав часу відвідин твоїх "» (Лк. 19:43)

19:43)

І вже йдучи на борошно, Христос говорив жінкам, які плакали про Нього: «Дочки єрусалимські, я Чи не родили, але плачте про себе і про дітей ваших. Бо якщо з таке роблять зеленому дереву, то що буде сухому? »(Лк. 23:28 - 31) Бачили Христові очі ті страждання, які повинні лягти на Ізраїль незабаром; бачили і не могли не плакати.

Так виходить, що і Різдво Христове ознаменувалося побиттям немовлят, плачем в Віфлеємі та його околицях, а обіг Його на Голгофу - пророцтвом про зруйнування Єрусалима і скорботою про дітей єрусалимських. І чому все так, а не інакше?

Та тому що відповідальність за мир і за життя світу лежить на дорослих. Діти пророкують про Христа, але дорослі Христа розпинають.

Дорослі часто-густо не дослухаються до голосу пророцтв, будь вони висловлені дітьми або дорослими. Голос пророцтв дорослі звикли заглушати або грубим насильством, або шумом суєти. І тоді, коли слово вже сказано, а висновків не зроблено, приходить, в залежності від сказаного, відплата або нагорода. Приходить невблаганно і на всіх - і на малих, і на старих; на книжкових, і на безграмотних.
*
Страждання дітей нібито пом'якшують серця дорослих. Логіка проста. «Ми, мовляв, уже краще не станемо і гідні кари, бо - грішники, але діти-то за що страждають?»

Ця карамазовская думка багатьом до вподоби. Цією думка не один виправдовується, гріхом насолоджуючись. Немов йдучи на війну з Богом, намагається сховатися закоренілий грішник за живий щит з дітей і вагітних жінок. «У них, мовляв, Господь стріляти не буде. За їх спиною і я безбідно спираючись ». Зла думка і самим бісом народжена.

Саме час сказати, що при дорослих гріхолюбців діти неминуче будуть страждати. Страждатимуть, навіть якщо будуть здатні пророкувати. Тому що життя не від них, а від нас залежить, а ми нічого воістину доброго досі робити не навчилися.
*
У нинішній час, в день свята, справа дітей - проспівати Господу Осанну, а справа дорослих - поклонятися Богу в дусі та в правді. Якщо дорослі цим справою не займуться, то і Вифлеємський плач не змовкне, і все Осанни будуть проспівати даром.

Читайте також:

А що толку мовчати тепер, коли весь всесвіт наповнилася чутками про Ісуса і про справи Його?
Тепер запитаємо себе: чому діти волають, а дорослі мовчать?
І чому, якщо б мовчали діти, то кликали б камені?
Землетрус чи не є розмова каменів?
Коли камені тріскаються, ховаючи людини землетрусом, то, може, це грізна мова каменів, що настала після довгого і злочинного мовчання чоловіків?
Бо якщо з таке роблять зеленому дереву, то що буде сухому?
І чому все так, а не інакше?
«Ми, мовляв, уже краще не станемо і гідні кари, бо - грішники, але діти-то за що страждають?