Статьи

Віктор Пєлєвін «Empire V», рецензія: вічна молодість

У мережі з'явилася нова книга «Empire V» Віктора Пелевіна. Ходять чутки, що сталося це за згодою автора.

Більшість людей прекрасно знає, що красти недобре Більшість людей прекрасно знає, що красти недобре. Однак навіть самому високоморальному людині нелегко слідувати своїм принципам, якщо звичка чекати нової книжки Пелевіна як ялинки під різдво виробилася ще в далекому дитинстві. Натикаючись в мережі на вкрадений з видавництва чернетка роману «Empire V», високоморальні люди не витримують, псуючи очі, читають з екрану, або безсоромно використовують казенний принтер в особистих цілях. Сам письменник, якщо задуматися, такий перегляд моралі не міг не схвалити. Що значить якийсь закон про авторське право в порівнянні з правом на знання, тим більше, якщо мова йде про походження людства.

Людство, за версією Пелевіна, вивела древня раса вампірів, і з тих пір використовує в якості дійних тварин Людство, за версією Пелевіна, вивела древня раса вампірів, і з тих пір використовує в якості дійних тварин. Головна господарська цінність людської породи - здатність до абстрактного мислення. З його допомогою гомо сапієнс відрізняє «Ролекс» від китайської підробки, а заодно, через недогляд селекціонерів, створює справжнього Бога. Вампіри харчуються «червоною рідиною», щирими надіями і поривами, що зрідка виділяються в умах населення, затиснутого між дискурсом (то, що можна думати) і гламуром (то, чого потрібно хотіти). Сучасна Росія - Empire V, п'ята Імперія; її влади служать прихованої в підземеллі богині Іштар, Великої летючої Миші, чиї жіночі голови змінюються в залежності від історичної обстановки.

Сумніватися в авторстві знайденого в Інтернеті тексту уважний читач не стане: стиль Пелевіна впізнається з перших сторінок. Легкий літературний вінегрет рясніє цитатами з популярних фільмів, східної філософії, плюс не зовсім охайний гра словами і публіцистична злободенність. Пєлєвін віртуозно ходить по краю, за яким починається Сергій Доренко та інша політична сатира. Його герої завжди потрапляють туди, де поволі визначається життя суспільства. Їх оточують сильні світу цього - банкіри, піарники, нафтові магнати, вища ланка державних управлінців. Виходить у світ вампіра знайомлять з персонажами книги «Generation П». Правлячий клас, який вибрав «пепсі» в кінці дев'яностих, виявляється лише сектою посередників між вампірами і народом. Карикатурні риси чиновників невловимо знайомі, правда, кого конкретно має автор на увазі, вдасться зрозуміти хіба що по виходу в світ комментированного зібрання творів. Голова, проте, паморочиться, а від рими «Татарський - Павловський» і зовсім починає смоктати під ложечкою. При цьому дотепні припущення про устрій суспільства несподівано наповнюються ніжністю до співгромадян майже чеховської глибини: «Все глушить крик великої миші, і у людини залишається неясний спогад, що в голову приходила дуже важлива думка, але відразу забулася, і тепер її вже не повернути .. . »

Насторожує в вічнозеленої пелевінской прозі наступне: головний герой анітрохи не змінився, і навіть трохи помолодшав з часів повісті «Омон Ра». У новому романі його дитинство доводиться на перебудову, він пише вірші на мові «падонкофф», веде живий журнал, але відкриває колишні таємниці всесвіту. Ми ростемо, і, напевно, псуємося, а він - ні. З останньою сторінкою роману виникає сумне відчуття, що Віктор Олегович перетворюється в підліткового автора і йде від нас кудись в чуже дитинство. Може бути, це маркетингова стратегія, прагнення якомога довше залишатися актуальним і продаваним. А може, туга по уважною і вдячної аудиторії, яка ще не розучилася чогось вірити, і по-хорошому дивиться письменникові в рот.

Софія Сапожникова

Читайте так же на BE-IN:
Мультимедійний фестиваль «Осінь #» в ЦСМ
«ДНІ СИНЕ ФАНТОМ У ПЕТЕРБУРЗІ: паралельне кіно СРСР і незалежне російське кіно»

Новости

Где купить переходник на объектив линк

Давно занимаюсь фотографией, разумеется, в работе требуются разные объективы. Но конструкция постоянно меняется. Для установки объективов на камеры нового поколения, типа EOS 5D markIII и других

Хорошее туристическое агентство

Много интересного можно найти и в своей стране, а не только за рубежом. Стоит только поискать, и вы с удивлением обнаружите очень много мест ничем не хуже разрекламированных мировых чудес, только рядом,

Где купить держатель для телефона в авто

Жизнь нас не ждет и все время увеличивает темпы своего ритма. В таком бешеном круговороте нельзя никуда опаздывать и нельзя ничего пропускать. Мобильный телефон - настоящий друг и помощник при такой

Увлекательные туры по Украине

Когда кто-то спрашивает, что может быть лучше гор? В привычку у людей вошёл ответ только горы. Мне хотелось бы поспорить с этим выражением, ведь есть не менее прекрасные реки! Особенно хорошо всю красоту

Новости грузии сегодня видео
Выбор медицинского оборудования на сегодняшний день очень велик. Однако я, когда покупал оборудование для своей небольшой частной клиники, остановил свой выбор на продукции компании Медаппарат стол