10 серпня - святкування Смоленської ікони Божої Матері «Одигітрія»

Смоленська ікона Пресвятої Богородиці, іменована «Одигітрія», написана, за переказами, святим євангелістом Лукою.Називається вона Одигітрією, тобтоДороговказницею, тому, що Пресвята Богородиця з'явилася в Константинополі двом сліпим і повеліла їм йти в Свій храм, і коли вони були приведені туди, дарувала їм зцілення, і ще тому, що ікона супроводжувала імператорам в їх походах на ворогів.

З Єрусалиму вона була перенесена в Константинополь. В XI столітті син Всеволода і Анни, Володимир Мономах, переніс цю ікону до Смоленська. З того часу ікона стала називатися Смоленською. У 1213 році, коли Батий підступив до Смоленська, і громадяни вдалися з полум'яною молитвою до Пресвятої Богородиці, то вночі в кафедральному соборі, де стояла ікона, церковний паламар отримав від Неї веління сказати Меркурію, жителю Смоленська, щоб він у військовій броні йшов до храму . У храмі Меркурій почув від ікони голос: «Угодник Мій Меркурій! Володар ординський хоче цієї ночі напасти на місто Мій з усією своєю раттю і з велетнем але Я благала Сина і Бога Мого про Моїм, щоб не зрадив його в рабство ворожі. Вийди таємно від усіх назустріч ворогу, і силою Христа ти переможеш велетня. Я Сама буду з тобою. Але разом з перемогою очікує тебе вінець мученицький ». Меркурій так і зробив - вразив велетня і вразив рать Батия, за допомогою зійшли понад блискавичних чоловіків і в присутності Світлої Дружини, лик Якої охопив жахом ворогів, а сам упав убитим.

Меркурій так і зробив - вразив велетня і вразив рать Батия, за допомогою зійшли понад блискавичних чоловіків і в присутності Світлої Дружини, лик Якої охопив жахом ворогів, а сам упав убитим

У XIV столітті ікона була перенесена в Москву, в XV ж столітті жителі Смоленська прохали великого князя Василя Темного відпустити ікону назад до Смоленська. Святу ікону супроводжували з Хресним ходом за дві версти за місто, і тут, на місці прощання жителів Москви з іконою, в 1524 році було побудовано Новодівочий монастир, в пам'ять повернення Смоленська під владу російських государів. У монастирі поставлений був список з Смоленської ікони і встановлено свято з Хресним ходом в монастир.
У 1812 році, під час війни з Наполеоном, ікону спішно евакуювали в Москву, і французька армія безперешкодно рушила по Смоленській дорозі до серця Росії. У Москві Смоленську ікону, разом з Володимирської та Іверської, Хресним ходом обнесли навколо Білого міста, Китай-міста і Кремлівських стін. Перед здачею міста образ перевезли в Ярославль, де він перебував до кінця війни.

Зараз давня святиня зберігається в Смоленськом Кафедральному Успенському соборі і шанується як живий невичерпної джерело благодаті, як наставниця на шляху порятунку.

Читаючи євангельську історію і церковні перекази, які зберегли для нас деякі риси життя і характеру Божої Матері, можна бачити, що Пресвята Богородиця сповнена була християнських чеснот. Вона відрізнялася безприкладним благочестям, так само ангельським цнотливістю, надзвичайною скромністю, найбільшим смиренням, їх страшною відданістю волі Отця небесного, покірливо покірності Його розпорядженням, непохитним великодушністю в нещастях, і потрібна любов до всіх людей, а особливо до Її Сина і Господа.

Нині ту діву і дружину вважають вже цнотливою, яка поводиться обережно, не порушує правил скромності і благопрілічія, хоча, може бути, і живить в серці своєму не зовсім невинні думки і думки. Чи не такою була цнотливість Пресвятої Діви Марії. Вона була чиста не по тілу тільки, а й за духом вона була невинна не по виду тільки, а й за внутрішнім станом Її серця. Нині, мабуть, найбільш безневинні дівчата люблять співтовариство чоловіків, охоче розмовляють з ними і не соромляться слухати їх улесливі промови. Але Пресвята Діва прийшла в велике збентеження, коли з'явився перед Нею в чоловічому вигляді не людина, а безтілесний ангел, і не з улесливими промовами, а з святим привітанням (Лк. 1, 28, 29). Тому, безприкладна по цнотливості, Пречиста і після заручення з праведним Йосипом не захотіла бути його дружиною, але дала Богу обітницю завжди зберігати дівоцтво і зберегла його до кінця Свого життя. А Господь, з благоволінням прийнявши цей обітницю, чудодійно вчинив те, що Вона і по народженні Боголюдини залишилася їх страшною дівою, чому Церква і говорить про Неї: в різдво дівоцтво зберегла єси.

З таким чудовим розвагою Матір Божа з'єднувала найбільшу в усьому скромність і смиренність, перша ознака справжньої невинності.

Смирення Діви Марії було так щиро і велике, що Вона не усумнился сповідати його перед Самим Богом у вдячній Своєю молитві. «Величає душа моя Господа, - волала Вона, - і возрадовася дух мій у Бозі, Спасі моїм, яко зглянься на смирення раби Своєї» (Лк. 1, 46-48). Вона була царського роду, юна і прекрасна, і проте не вважали приниженням для себе бути обручніцей старого древоделей. Вона була улюблена дочко Господа, мала спілкування з ангелами, удостоїлася бути Матір'ю Божого Сина, і при всьому цьому жила в невідомості, покірно терпіла бідність, харчуючись працями рук Своїх. Вона знала про божественне гідність Її Сина, - була свідком тієї слави, яку віддали Йому при народженні волхви - земні мудреці, і війська небесні, помічала в Ньому дивну премудрість, бачила численні досліди чудодійною Його сили, і все це Матір Божа дотримувалася в серці своїм (Лк. 2, 19, 51), і як би приховувала від Самою Себе, щоб мимоволі не запишався Своєю величчю. Такою була Її смиренність!

Це смирення Божої Матері супроводжувалося щирою відданістю волі Отця небесного, їх страшною покорою Його розпорядженням і великодушним перенесенням посилаються від Нього скорбот і нещасть. Ось, благочестиві батьки Її присвячують Її За обітницею своєю на служіння Богу: Вона не тільки не опирається цьому, але охоче залишає батьківський будинок і полягає в храмі Божому. Архангел Гавриїл благовістить Їй про Бессеменов зачатті від Неї Сина Божого: Вона дивується, як це може бути, але не сумнівається в істині небесного благовістя і з покорою відповідає архангелу: се раба Господня, нехай буде мені згідно з словом твоїм (Лк. 1, 38). По смерті обручника Йосифа Пресвята Діва не мала з Сином Своїм притулку, де б могла главу прихилити (Лк. 9, 58) проте не сумувала духом, але покірно зносила злидні Свою. Нарешті, коли вороги Ісуса Христа досягли своєї мети: Невинний засуджений, як кривдник, і розп'ятий, як злодій ... О, яку скорботу повинна була відчувати тоді Матір Божа! Але Вона не впала духом, не знемогла під тягарем нещастя, не прийшла у відчай. Такою була сила душі Її, а паче твердість віри і надії на Бога.

Але наскільки тверда була душа Божої Матері в терпінні і відданості Богу, настільки ж ніжно було серце Її для дружби і святої любові. Вона щиро любила ближніх, була товариська з ними і по можливості чинити їм добро, як це видно з того, наприклад, що ні відреклася бути на весіллі в Кані Галілейській і допомогла в нужді нареченим (Ін. 2, 1-5). Вона була добра і вірна обручніца: беззаперечно корилася Йосипу, спокою його старість, охоче ділила з ним всі потреби і праці його. Вона була ніжна Матір, бо, незважаючи на юність Свою, Сама виховувала коханого Свого Сина, що не довіряючи Його чужим сосків і піклуванням, як це роблять інші нерозсудливі матері з дітьми своїми, і, для збереження життя Його, бігла з Ним з рідної землі в країв, пильно стежила за всіма Його діями, була уважна до всіх обставин Його життя (Лк. 2, 19, 51 8, 20), і зберегла сильну любов до Нього не тільки до смерті, але навіть і по смерті Його.

Ось яку любов мала Матір Божа до Свого Сина і Господа! Так як свята любов, за висловом апостола, вона союз досконалости (Кол. 3, 14), то слід зробити висновок, що Пресвята Діва, крім згаданих нами чеснот, мала і безліч інших, перерахувати які не дістане часу. І справді, мали щастя бачити Її і звертатися з Нею свідчать, що Вона виконана була благодаті і всіх чеснот, що в Неї з людським єством поєднувалося ангельське, що це було небесне чудо, дивовижна святість.

Якщо ж така була Матір Господа нашого, то ми, браття, повинні всіляко шанувати Її - пресвяту, немолчно величати Її - благословенну, старанно молити Її - благодатний, нехай береже нас під Своїм покровом від всякого зла і допоможе нам досягати успіху в чеснотах по Її приклад .

© При використанні інформації посилання на ЗМІ
"Інформаційне агентство Екатеринбургской Єпархії"
(Свідоцтво про реєстрацію ІА №11-1492 від 29.05.2003) ОБОВ'ЯЗКОВА.

Джерело: Православна газета


пожертвувати

08 августа 2012г.