10 цитат митрополита Онуфрія: про сучасний світ, долі, людині і патріотизм

Митрополит Онуфрій. Фото: УПЦ

Центр інформації УПЦ опублікував деякі настанови митрополита Онуфрія з проповідей та інтерв'ю другого року його служіння предстоятелем УПЦ.

Про віру розуму і серця

Є віра розуму, а є віра серця. Віра розуму - коли людина визнає Бога, але робить, що він хоче. А віра серця, коли людина вірить в Бога, визнає Бога і підпорядковує своє життя, свої вчинки божественним законам. Якщо людина є таким християнином, який не тільки вірить в Бога, але довіряє себе Богу, то ця людина силою благодаті Духа Святого перетворюється в гарне, шляхетне, духовна істота, через яке славиться Бог, і яке Бог прославляє ще в цьому світі.

Про сім'ю

Сім'я - це спільний шлях і спільна праця. Запряжуть, наприклад, в плуг двох коней: один ледачий, а другий працьовитий, то працьовитий тягне і за ледачого. такий закон існує і в подружньому житті. Якщо один з подружжя має неміч, другий повинен цю неміч на себе взяти. І тільки взаємодопомога і взаімотерпеніе можуть дати позитивний результат. Якщо їх не буде, якщо чоловік і дружина не бажають допомагати один одному, то родина не відбудеться.

Про терпіння до ближнього

Земне життя людини - короткий період часу, який має початок і кінець. І він даний людині не для того, щоб під час цього життя ми повеселилися, Посвяткували і відійшли у вічність, а щоб ми показали свою вірність Творцю, любов до Нього і ближнього як носія образу Божого. Прояв такої любові до Господа буває найрізноманітнішим. Іноді вона вимагає від нас невеликих жертв, а часом любов до Бога потрібно засвідчити своїм життям. Преподобні отці були готові до того, щоб віддати своє життя, але не змінити Христу. Від нас Господь не вимагає цієї жертви. Батько бажає, щоб ми хоча б зазнали свого ближнього - таким, яким він є.

Про сучасному світі

У сучасному світі модно бути наполегливим, гордовитим, гордим, високо про себе думати, високо про себе говорити, віднімати один у одного, зраджувати один одного. Але ці категорії не приваблюють Святий Дух до людини. Людина, яка живе таким чином, не здатний прийняти в себе благодать Святого Духа. Нам слід не виставляти свої чесноти, а заховати їх від людського погляду, тому що, отримавши нагороду від людей, ми втрачаємо нагороду від Бога. Синодальний інформаційно-просвітницький відділ

Про патріотизм

Патріотизм виражається в тому, що якщо я - патріот, то я хочу блага своєї землі, я хочу блага свого народу. Як отримати ці блага? Хто подавець цих благ? Це - Господь! Господь подає блага, не ми! І так виходить з кожним: якщо я служу вірно Богу, виконую Божі статути, правила, закони, то я і є патріот, найкращий, тому що через мене, грішника, який намагається виконати ці закони, йде благословення Боже на всю нашу землю, на наш народ.

Про боротьбу за людську душу

Кожен з нас має Ангела Хоронителя, який піклується про те, щоб людина досягла тієї мети, заради якої він створений Богом - вічного спасіння і вічного життя з Христом. Але існують і темні духи - грішні ангели, які намагаються людини ввести в область брехні. Сила диявола не в тому, що він має якусь фортецю, в буквальному сенсі, а в тому, що він людину весь час ловить на вудку. Коли людина починає вірити брехні, яку диявол йому пропонує, тоді він сам йде до нього в мережі. У владі людини приймати одну або іншу сторону.

Про свободу волі

Свобода волі - це і є властивість подоби Божої, що є в людині. Що таке нести в собі подобу? Це означає бути здатним насолоджуватися щастям, миром, радістю. Якщо цього образу не буде в людині, то він цього не буде відчувати, він буде, як тварина - поїла, поспала, знову поїло, через пару років пішло в землю, та й кінець на тому. А образ Божий дає людині можливість насолодитися благами, які Господь має в Собі, і дає через образ цей людям можливість залишатися тут і мати продовження цієї насолоди в вічності. Тому Бог і не забирає у людини це властивість.

Про добрі справи

Стало модним, наприклад, щось зробити на п'ять гривень, а реклами з цього - на п'ять тисяч. Це не правильно. Ласкаво потрібно робити так, щоб ліва рука не знала, що робить права.

Про людину

Людина як картина, яку написав художник. Картина не може сама собі належати, бо і фарби і полотно і рамка і краса, яка зображена на картині - все належить художнику. Людина є неповторною картиною і художник, який написав цю картину - Господь. Ми належимо Богу і всі наші сили духовні і тілесні, таланти це власність Бога.

Про долю

Ми самі творимо свою долю. Якщо ми захочемо бути з Богом, якщо ми будемо весь час протистояти гріху, то ніхто нас не зможе перемогти. Але якщо ми цього робити не захочемо, то Бог насильно нікого не утримує.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Як отримати ці блага?
Хто подавець цих благ?
Що таке нести в собі подобу?