15 березня 1917 року знайдена Державна ікона Божої Матері

2 березня за старим стилем або 15 березня за новим - страшна дата 1917 года ... День, коли останній російський імператор Микола II Олександрович під тиском найближчого оточення прийняв тяжке і, на жаль, фатальне рішення - відрікся від престолу Російського. Тоді - на користь молодшого брата, Великого Князя Михайла Олександровича, не уявляючи, як глибоко пустило коріння зрада. 2 березня за старим стилем або 15 березня за новим - страшна дата 1917 года

З 1914 року Росія знаходилася в стані війни. Оточення государя переконувало його в тому, що вся країна вимагає його відставки, що ця жертва приведе Росію до перемоги. Микола Другий був повністю ізольований від країни, і саме другого березня за старим стилем він написав у щоденнику: "Суть та, що в ім'я порятунку Росії, утримання армії на фронті і спокою потрібно зробити цей крок. Я погодився ... О першій годині ночі поїхав із Пскова з важким почуттям пережитого. Навкруги зрада і боягузтво, і обман ".

Але в той же день знайдена була Державна ікона Божої Матері в царській порфіри і короні, зі скіпетром і державою - символами царської влади! - в руках. І це був, без сумніву, знак згори.

У 1917 році, 13 і 26 лютого, селянці Євдокії Андріанова привиділися надзвичайні сни. У перший раз таємничий голос сказав їй: "Є в селі Коломенському велика чорна ікона. Її потрібно взяти, зробити червоною. І нехай моляться". Після цього сновидіння віруюча жінка почала посилено молитися про тлумачення його і Вишньому напоумлення.

26 лютого їй наснилася біла церква з велично сидить в ній царственої Дружиною. Андріанова зрозуміла, що Дружина ця - Пресвята Богородиця ...

Вражена Євдокія другого березня, в той же день, що государ зрікся престолу, вирушила з села Перерви, де жила, до настоятеля церкви в селі Коломенському (в той час село в Московській губернії) - храму Вознесіння Христового. Священик, вислухавши Андріанову, показав їй все ікони, що були в храмі, але тієї, що бачила жінка в сновидінні, серед них не виявилося. Тоді батюшка згадав про великий іконі, що зберігається в церковному підвалі ...

Читайте також: "Одну молитву дивну кажу я напам'ять ..."

Цей образ і справді був чорним - через багаторічну пилу, що осів на ньому, навіть не проглядалося зображення. Його негайно очистили від бруду. І все побачили на іконі Царицю Небесну, що сидить на троні, в короні і червоною царської порфіри. Немовля Христос, на колінах у матері, благословляв поглядають на ікону. Сталося це другого, за новим стилем 15 березня, 1917 року. Скіпетр і державу з рук святого Царя-страстотерпця прийняла Сама Пресвята Владичиця. Так придбана в Коломенському ікона отримала найменування "державний".

Митрополит Тихон (Беллавін) писав в донесенні Священному Синоду: "За відомостями, даними Членом Комісії від Церковно-Археологічного відділу при Московському Товаристві Любителів Духовного Просвітництва - протоієреєм Страховим: ікона не древнє, приблизно кінця XVIII століття (видана не раніше), за формою (вгорі овальна) іконостасний, середня, з третього пояса (пророчого). За образу написання ікона належить до типу Царгородських ікон Божої Матері. ікона, ймовірно, залишилася від іконостасу, колишнього від Вознесенсько [й] церкви раніше нинішнього ".

Незабаром після набуття ікону оновили в майстернях московського Олексіївського монастиря. Вона відразу стала шануватися як чудотворна, з неї робили списки і розсилали по країні. Возили образ на молебні і в інші храми, на фабрики і заводи Москви, в Коломенському вона залишалася тільки по недільних і святкових днях. У Марфо-Маріїнської обителі перед Державної іконою молилася преподобномучениці Велика Княгиня Єлизавета Федорівна. Служба і акафіст Державному образу Божої Матері були складені за участю Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Тихона.

Читайте також: Катерина II - православна імператриця

Чудовий російський поет Сергій Бехтеев, пронизливо оплакати в віршах розриваємо смутою Росію (його перу належить, наприклад, знаменитий вірш, знайдене в паперах старшої дочки Государя Миколи Другого, Ольги, помилково приписують їй самій), писав: "В годину смути і боягузтва Безславні, / Зради, брехні, зневіри і зла, / Ти нам явила Образ Твій Державний ... "

Опинившись у вигнанні за кордоном, як безліч і безліч російських людей, Бехтеев один час работалцерковнимстаростой в храмі Державної ікони Божої Матері в Ніцці. Він висловлював загальну тоді надію і почуття православних до втрачену батьківщину, звертаючись до Росії в присвяченому Державної ікони вірші: "Твоя Заступниця, Небесна Цариця, / Тебе і грішну шкодує і зберігає".

Можна багато розмірковувати про значення Державного способу для Росії, про прихований сенсі його явища в гіркий і страшний для Імперії день, коли Імперії практично не стало, можна робити висновки, сперечатися і не погоджуватися. Суть залишається - це диво було. Чудо явища Державної ікони Божої Матері в селі Коломенському. Пройшли десятиліття, і вже в наші дні люди, задающиеся питаннями: куди йде зараз Росія, в чому її загибель, а в чому порятунок? - люди, які мріють, щоб їхні співвітчизники на своєму життєвому шляху згадали про Бога і духовному заступництво Пресвятої Богородиці, зробили Державную ікону Цариці Небесної своїм духовним прапором.

Читайте також: Матір Божа - Спасительница тих, хто гине

Коли почалося відновлення Православної Росії, в яке вірили багато і багато хто з нас, - погляди віруючих звернулися до Державної. Чи не час і не місце говорити зараз, що було зроблено, що ні, чи виправдалися наші надії, але щось прекрасне духовне єднання, яке відчували російські люди, молячись перед образом Цариці Неба і землі, покровительки нашої Батьківщини, саме по собі було духовним відродженням.

Ми прекрасно пам'ятаємо час, коли йшли суперечки про відновлення храму Христа Спасителя. Думки висловлювалися різні, але для багатьох віруючих відродження цього величезного храму в центрі столиці, знищеного з приголомшливим варварством і божевіллям, було символом народження нової духовної Росії. До кого звернулися ці люди з проханнями про допомогу, зі своїми надіями, зі своїм сподіванням? Знову ж таки - до Пресвятої Богородиці, до Державної її іконі.

Так виник храм-каплиця Державної ікони Божої Матері на Пречистенською набережній - біля місця, де стояв колись грандіозний Храм Христа Спасителя. Ще в 1990 році було встановлено перший камінь з написом "Закладний камінь в ім'я Державної Божої Матері - предтечі Храму Христа Спасителя, який буде відроджено на цьому святому місці". П'ять років будувався дерев'яний шатровий храм за проектом архітектора Андрія Оболенського. З року в рік читали віруючі акафіст перед Державної іконою на Пречистенською набережній.

Пам'ятаю, я вперше відвідала цей храм в один з березневих днів. Весняне сонце, тільки недавно в цей день вирвалося з сірої пелени, молоде і з незвички яскраве, проливало ясне світло на відбудовувати Храм Христа Спасителя ... У цей час підйомний кран піднімав барельєф із зображенням Господа Ісуса Христа благословляє. Зображення це повільно поверталося навколо своєї осі - і створювалося дивовижне враження, що Христос з висоти благословляє всю Москву, всіх людей ...

Читайте також: Вгамувавши печалі, зцілює тіло

Дерев'яний шатровий храм-каплиця біля величезного споруджуваного білокам'яного собору виробляв дивне враження - частинки старої Русі, дивом які перенесли на це будівництво, щоб благословити її, стати її духовною основою. Усередині невеликих дерев'яних храмів - відчуття завжди хвилюючі: умиротворення, затишок, враження, ніби від дерева виходить тепло ... І тут люди молилися перед шанованим списком Державної ікони Владичиці, дійсно залишаючи суєту за порогом.

І, звичайно ж, Коломенське ... У цьому прекрасному, нині заповідному куточку Москви підноситься дуже красивий храм Казанської ікони Божої Матері. Тут і знаходиться зараз вона - та сама Державна ікона, знайдена в 1917 році. У 1990 році прототип був переданий з Державного Історичного музею знову в Коломенське, але вже не в храм Вознесіння Христового, а в Казанську церкву.

Після об'єднання Російської Православної Церкви і Російської Зарубіжної Церкви, в серпні 2007 року Державну ікону Божої Матері провезли по російських парафіях Європи, Америки та Австралії. Знову цей чудовий Богородичний образ з'явився символом згуртування, духовного єднання і надії на відродження всього найсвятішого і світлого, що дає нам всім православна віра.

Читайте найцікавіше в рубриці "Релігія"

Пройшли десятиліття, і вже в наші дні люди, задающиеся питаннями: куди йде зараз Росія, в чому її загибель, а в чому порятунок?
До кого звернулися ці люди з проханнями про допомогу, зі своїми надіями, зі своїм сподіванням?