5 думок афонських святих для тих, хто хоче кинути курити

Про гріх куріння прямо в Святому Письмі не говориться. Тютюн з'явився через багато століть після написання Біблії. Куріння - пристрасть духовна: за природою курити людині властиво. Це пристрасть, погана звичка, від якої людина болісно залежимо.

Святе Письмо дає нам заповідь не дозволяти нічому "завойовувати" наше тіло. У Першому посланні до Коринтян сказано: "Все мені можна, та не все на пожиток Усе мені можна, але ніщо не повинно володіти мною ".

На Афоні ніколи не курили і не курять. Таке ж принципове неприйняття куріння є нормою і для всього Православ'я.

Преподобний Силуан Афонський

Старець Софроній Сахаров у своїй праці про святого Силуанов Афонському згадує один випадок ...

1. "У 1905 році Силуан Афонський провів кілька місяців у Росії. Коли один з купців запропонував йому сигару, святий сказав:" Пане, перш ніж закурити сигарету, помоліться, скажіть одне "Отче наш". Але купець відповів: "Молитися, перед тим як палити, якось не йде". Преподобний Силуан зауважив: "Отже, будь-яка справа, перед яким не йде несмущенная молитва, краще не робити".

Преподобний Паїсій Святогорець

2. Одного разу відвідав старця батько, у якого була дуже хвора дочка, і просив його молитов. Батько Паїсій сказав: «Добре, помолюся, але і ти що-небудь зроби для здоров'я дитини, якщо вже молитися як має не можеш. Принаймні залиш куріння, зроби хоч це собі примушування ». І той з готовністю залишив сигарети і запальничку прямо на стасидії в церкви у Старшого.

3. "... Прийшла людина, задихається від пішого шляху. Я зрозумів, що він багато курить, і сказав йому:" Дивак-людина, що ж ти стільки куриш? Адже ти захворієш ". Трохи віддихавшись, він сказав:" Моя дружина дуже хвора, і вона може померти. Прошу тебе, помолись, щоб сталося диво. Лікарі в безсиллі опустили руки ". -" А чи любиш ти свою дружину? "- запитав я його." Люблю ". -" Тоді чому сам ти не хочеш їй допомогти? Сама вона зробила те, що могла, лікарі теж зробили все можливе. Ти зараз прийшов сюди і просиш мене, щоб я теж зробив те, що я можу: тобто щоб я помолився про те, щоб їй допоміг Бог. Однак що зробив ти сам, для того щоб твоя дружина отримала допомогу? "-" А що можу зробити я, Геронде? "- здивувався він." Якщо, - сказав я йому, - ти кинеш курити, то твоя дружина видужає ". Я подумав про те, що якщо Бог побачить, що одужання духовно не допоможе його дружині, то, кинувши палити, ця людина, по крайней мере, сам позбудеться від того зла, яке приносить куріння. Пройшов місяць, і він радісний прийшов, щоб мене подякувати . "Геронде, - сказав він мені, - я кинув палити і моя дружина одужала". Через деякий час він знову прийшов до мене, був дуже рас трійнят і розповів про те, що потихеньку знову почав покурювати і його дружина знову тяжко захворіла. "Ну, - сказав я йому, - тепер ліки ти знаєш сам. Кидай палити".

Никодим Святогорець

Святий Никодим Святогорець говорить про куріння в працях "Духовні вправи" і "Увещевательная керівництво", називаючи цю звичку "кадилом диявола". Він говорив, що "При службах Божих кадили ж ладаном, як і рабам гріха не винайти свого роду куріння? Перше приємно Богу, а друге має бути приємно ворогові Божу - дияволові".

4. "Якщо ж деякі і вважають куріння тютюну не порушує норм пристойності і вихованості, то нехай послухають хоча б сучасних етичних філософів, які дуже сильно засуджують подібні думки, справедливо питаючи, в чому ж тут проявляється ввічливість і вихованість? Чи бачив хтось розумне жива істота, яке курило б трубку, наповнену запаленою і погано пахне травою, і випускали б цілі хмари смердючого тютюнового диму, як якщо б це була палаюча піч? У такому вигляді людина уподібнюється дракону, а цей м іфіческій звір алегорично зображує диявола ".

5. "Куріння - пристрасть духовна: за природою курити людині властиво так, як, скажімо, їсти, пити, мати сім'ю. Напевно можна сказати, що куріння - якийсь антипод молитви. Молитва називається у святих отців диханням душі. Зосереджуючи розум людини в собі і в Бога, вона приносить йому справжнє заспокоєння, очищення розуму і серця, відчуття духовної сили і бадьорості. куріння, пов'язане з диханням тіла, викликає сурогати цих почуттів. і сам символ молитви - куріння запашного фіміаму, вельми наочно виражає протилежність пахощів лад на - вживання смердючого диавольского зілля ".

фонд «Православне спадщина України на Святій Горі Афон»

Я зрозумів, що він багато курить, і сказав йому:" Дивак-людина, що ж ти стільки куриш?
Quot; А чи любиш ти свою дружину?
Quot; Тоді чому сам ти не хочеш їй допомогти?
Однак що зробив ти сам, для того щоб твоя дружина отримала допомогу?
Quot;-" А що можу зробити я, Геронде?
Він говорив, що "При службах Божих кадили ж ладаном, як і рабам гріха не винайти свого роду куріння?
Чи бачив хтось розумне жива істота, яке курило б трубку, наповнену запаленою і погано пахне травою, і випускали б цілі хмари смердючого тютюнового диму, як якщо б це була палаюча піч?