Афон і Фавор

Протягом століть напередодні Преображення багато ченців залишають Велику Лавру з тваринами, навантаженими провізією, одяганнями, священними судинами, і піднімаються до вершини Афону на висоту 2033 метрів, вище хмар, де знаходиться маленька каплиця Преображення Господнього. Увечері наступного дня тут будуть служити всенічне бдіння за статутом, подібного статутам інших монастирів Святої Гори. Поступово піднімаючись в гору, як колись апостоли "на гору високу" (Мф. 17: 1), вони співають передсвяткові піснеспіви в ритм побрязкує на мулах дзвіночків: "Прийдіть совзойдем з Ісусом, що піднімається на гору святую".

17: 1), вони співають передсвяткові піснеспіви в ритм побрязкує на мулах дзвіночків: Прийдіть совзойдем з Ісусом, що піднімається на гору святую

По дорозі з інших частин Афона до них приєднуються і паломники різних національностей. Новоутворена процесія нагадує євреїв, які зібралися з усіх куточків Палестини разом з новонаверненими, щоб святкувати в домі на Сіоні (2 Хр. 30:25), "куди сходять племена, племена Господні, щоб свідчити ізраїлеві, щоб славити ім'я Господнє" (Пс. 121 : 4).

Цією "святий вершині", часто покритої найчистішим снігом, то відбиває промені сонця, то оповитою хмарами, судилося стати "Горою світла", адже давнє слово "aithon" означає "вогненний, сяючий, блискучий". Ця вершина займає особливе місце в серцях святогорців. Вони бачать в ній вісь землі, що сполучає небо і землю, якийсь стовп, за яким молитви піднімаються до Бога, якесь підніжжя престолу Божого, обране житло Всецариці, "Матері світла".

Незліченні ікони і фрески зображують Богородицю на Небесах на засніженій вершині гори Афон, яка покриває світ Своїм мафорій, "святим покровом" своєї молитви.

Крім того, згідно з непорушною давньої традиції, монахи час від часу піднімаються сюди, щоб помолитися ближче до неба і отримати від Бога відповідь у важливі моменти свого життя.

Саме тут в X столітті, в день Преображення, ктитор Іверського монастиря, преподобний Євтимій, побачив Божественне світло, блискучий, немов палаючий вогонь, в годину, коли він служив літургію: "Раптово всюди засяяв яскравий світло, і земля здригнулася. Всі впали ниць, і один лише блаженний Євфимій стояв, подібний стовпа вогню, залишаючись нерухомим перед святим жертовником ".

Чотирма століттями пізніше Богородиця явилася святому Максиму Кавсокалівіту, оточена яскравим світлом і пахощами, що тримає на руках Господа, Який благословив святого Максима і наповнив його святим радістю. Через століття на тому ж самому місці, де відбулася ця залишився в таємниці диво, старець Йосип (+1959), великий Ісіхаст і справжній батько сучасного відродження традиції розумної молитви на Святій Горі, зустрів свого сподвижника старця Арсенія (+1983) і почав сувору аскетичну життя і мандри по схилах Святої Гори. І одного разу, коли його долало зневіру, з цієї самої вершини засяяв блискучий промінь світла і увійшов в його серце. І з тих самих пір, немов на Фаворі, розум і серце його постійно перебували в Ісусі.

Існує переказ, що сім подвижників живуть на цій вершині, голі і нікому невідомі, зберігаючи в століттях, передаючи з покоління в покоління, містичну традицію аскези і споглядання.

Правдивий цей переказ чи ні, але воно показує, наскільки важливе місце в свідомості і життя святогорців займає "Свята вершина". Тому маленька каплиця Преображення і знаходиться поряд з нею високий залізний хрест, що стоять на цій тісній скелі, мають особливу символікою і показують неба і землі дві характерні складові чернечого життя: переживання Хреста, добровільне і невпинне участь в Страсті Господні, що є одночасно і шляхом обоження, і життя в світлі есхатологічної слави, яку Христос колись відкрив апостолам на горі Фавор. Як Господь піднявся на гору з обраними учнями, щоб помолитися (Лк. 9:28), так і ченці, відрікшись від світу, живуть на Афоні в тиші і молитві, живуть тут і зараз, в світлі Преображення. Афон для них - Фавор, прообраз Царства Небесного.

На заході Візантійської імперії, коли святий Григорій Палама, святогорський монах і великий теоретик Божественного світла, боровся проти гуманістів, захищаючи исихастов і підтримуючи православне вчення про обоження людини - його реальної причетності до життя Бога за допомогою нетварной благодаті - тема Преображення і природи фаворского світла перебувала в центрі уваги. У всіх своїх творах святий Григорій Палама і його однодумці дають численні посилання на це святе подія і показують, що Преображення Господнє, як зразок нашого особистого обоження, - це свято, насамперед, чернецтва, свято Святої Гори. Довгі роки святий Григорій жив біля підніжжя Афона у Великій Лаврі, в келії святого Сави, що знаходиться високо в горах. Тому для кожного сучасного Святогорця Афон ототожнюється з фаворит і з усякою "горою Господньої", де Господь відкрився людям. Для них це і гора Сіон, і гора Кармель, Оливкова гора і Голгофа. Крім того, Афон подібний для них і іншим "святих гір", де Господь оселився "в святині Його" (Пс. 150: 1) "в сонмі богів" (Пс. 81: 1). Це, зокрема, гора Олімп у Віфінії, звідки вийшли перші святогорці, гора Латр, гора Ганос, гора святого Авксентія і інші славні чернечі центри Малої Азії, святі гори Греції. Крім того, можна провести паралель і з горою Олімп - древнім житлом дванадцяти богів. Афон те саме і святим скелях Метеори, на найвищій з яких знаходиться монастир Преображення, горам Пелопонесса, Македонії, Карпат, Сербії, Вірменії з її великим Араратом, Кавказьких гір і гір Росії, а також з маленькою "святою горою" святого Серафима в Саровського лісі , Монте Кассіно святого Бенедикта, горою Меркурій - цитаделлю візантійських подвижників в Калаврии, а також з усіма іншими святими горами православного Заходу. Таким чином, Афон ототожнюється з усіма горами, подібними Фавору, для ченців всіх часів, що живуть тут.

Цієї ночі в тісному каплиці, де можуть поміститися лише кілька людей, в той час як інші намагаються зігрітися біля великого багаття, що горить зовні, голоси півчих перетворюються в церковні труби, що проголошують світу звістку про Вічне Світі.

Переклад з новогрецької: редакція інтернет-видання "Пемптусія".