Африканець в церковному вбранні: «Мрію писати книги про православ'я на арабській мові»

Хафіз брав участь в пасхальному богослужінні в якості вівтарника

На початку святкової пасхального тижня уральські ЗМІ облетіли фото з темношкірим хлопцем з Судану, який брав участь в пасхальному богослужінні в якості вівтарника (помічника священнослужителя) Свято-Троїцького кафедрального собору в Єкатеринбурзі. Ним виявився 26-річний Хафіз Басі, який живе в Росії більше чотирьох років.

Кореспонденти Е1.RU зустрілися з ним і дізналися, чому він вирішив стати православним християнином.

- Я прийняв віру три роки тому, коли переїхав жити в Єкатеринбург, - розповідає Хафіз Басі. - Перед тим, як стати християнином, я вивчив багато літератури, присвяченої різним релігіям. Коли я став читати Біблію, відчув любов. В Біблії є дуже великі слова, я раджу її всім прочитати. Я читав і Старий Завіт, і Новий Завіт, - і мені було дуже цікаво! Тому вибрав православ'я. Я нікого не хочу образити, але я вважаю, що справжня віра це православ'я.

- Як поставилися до твого вибору батьки і друзі?

- У моїй рідній країні мало православних, більшість - мусульмани. Моя сім'я, яка залишилася в Судані, знає, що я тепер православний. Але я не хочу говорити про це. А що стосується друзів, то багато хто не підтримали мій вибір. Але разом з вірою я придбав нових друзів, які мене розуміють і схвалюють моє рішення. Разом з ними ми зустрічаємо православні свята. Наприклад, на Великдень всі разом фарбували яйця.

- Ухвалення православної віри тобі допомогло адаптуватися в Росії?

- Так звісно! Коли я приїхав в Росію, мені було дуже складно, але віра мені дійсно допомогла. Я став відчувати себе вільним і щасливим людиною.

Фотографія з глянцевого журналу, зроблена кілька років тому модним на той момент фотографом в Єкатеринбурзі Дмитром Лошагіним: «Хафіз Басі, православний християнин, людина іншого кольору ...

- Розкажи про те, як ти став алтарником?

- На Великдень я вирішив зсередини взяти участь в цьому дійстві. Це була моя ініціатива, і батюшка мене підтримав. Для мене це один з головних свят! Перед Великоднем я, як і слід, дотримуюся посту. Насправді це нескладно.

- Може бути, ти плануєш стати священиком?

- Я про це поки не думав. Але я знаю одне що хочу жити християнським життям. Але не всі це розуміють.

- Які плани на майбутнє?

- Зараз я збираюся вступати до університету на філологічний факультет. Хочу стати письменником. У мріях писати книги про православ'я на арабській мові. Зараз багато в світі не знають, що таке справжня віра, тому я хочу про це розповісти.

Зараз багато в світі не знають, що таке справжня віра, тому я хочу про це розповісти

Текст: Марія ЧОРНИХ
Фото: Артем Устюжаніна / Е1.RU, Хафіз Басі / vk.com

Як поставилися до твого вибору батьки і друзі?
Ухвалення православної віри тобі допомогло адаптуватися в Росії?
Розкажи про те, як ти став алтарником?
Може бути, ти плануєш стати священиком?
Які плани на майбутнє?