Як увійти в молитву Господню. Протопресвітер Олександр Шмеман (+ Аудіо)

Рубрика Правміра - «Читання на кожен день посту» - це проповіді, слова і глави з книг кращих мислителів, богословів і проповідників. Аудіобесід на 10-20 хвилин, супроводжувані текстом - можна встигнути прослухати навіть побіжно. Ми відбираємо короткі і глибокі фрагменти, щоб у кожного була можливість хоча б 10 хвилин в день подумати про головне. https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2014/12/O_molitve_Gospodnej.mp3

Христос залишив людям тільки одну молитву, яка тому називається зазвичай «молитвою Господньою». Коли учні сказали Йому: «Навчи нас молитися» (Лк. 11: 1), Він у відповідь дав їм таку молитву:

«Отче наш, що єси на небесах! Хай святиться ім'я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі; хліб наш насущний дай нам днесь; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Бо твоє є Царство і сила і слава на віки вічні. Амінь »(Мф. 6: 9-13).

Рубрика Правміра - «Читання на кожен день посту» - це проповіді, слова і глави з книг кращих мислителів, богословів і проповідників

Протопресвітер Олександр Шмеман

Ця молитва Господня безупинно повторюється ось уже дві тисячі років. Немає години, буквально немає хвилини, щоб в якій-небудь крапці земної кулі люди не вимовляли її, не повторювали ті самі слова, які колись вимовив Сам Христос.

І немає тому кращого шляху, щоб вони розуміли самої сутності християнської віри і християнського життя, як ця така коротка і на перший погляд така проста молитва. Але, мабуть, не така вже й проста на глибині, а то й раз просили мене пояснити її.

Я почну це пояснення з того, що скажу насамперед про невичерпність її сенсу, про неможливість дати їй одне, остаточне і вичерпне пояснення.

Як і Євангеліє, молитва «Отче наш» завжди звернена до кожного з нас по-новому, і звернена так, що здається тільки для кожного з нас - для мене, для моїх потреб і моїх запитань і для моїх пошуків - складеної. І одночасно вона вічна і незмінна в своїй суті і завжди кличе нас до головного, останньому, вищому.

Щоб почути молитву Господню і увійти в неї, потрібно перш за все подолати в собі ту внутрішню неуважність, ту роздробленість уваги, ту духовну розхлябаність, яку ми майже завжди живемо.

Мабуть, найстрашніше в нас, що ми завжди ховаємося від усього занадто високого і духовно значного. Ми як би підсвідомо вибираємо бути дрібними і поверхневими: так легше жити. (Пам'ятаєте, у Толстого, в «Анні Кареніній», образ Свіяжского, який начебто все розумів і міг міркувати про все, але як тільки розмова доходив до головного, до останніх питань про сенс життя, щось в ньому закривалося, і за цю захисну лінію він нікого вже не пускав. Це помічено Толстим з геніальною вірністю.)

Дійсно, так багато внутрішніх зусиль в нас направлено саме на те, щоб заглушити внутрішній голос, що кличе до зустрічі віч-на-віч з головним.

Так ось, необхідно хоча б саме мінімальне зусилля, щоб увійти в той лад, в той лад, в той улаштування душі і духу, в яких ця молитва всіх молитов не тільки починає як би звучати, для нас звучати, але і відкривається у всьому глибокому значенні і стає нагальною потребою, їжею і питтям для душі.

Так ось, зберемося, як добре говорять, з духом і почнемо. Почнемо з обігу, з цього короткого, одночасно і призову, і твердження: «Отче наш».

Почнемо з обігу, з цього короткого, одночасно і призову, і твердження: «Отче наш»

Перше, що відкриває Христос тим, хто просить навчити Його молитися, перше, що залишає Він їм як якийсь безцінний дар, і розраду, і радість, і натхнення, - це можливість Бога назвати Отцем, пізнати Його як Отця.

Чого тільки не думав чоловік про Бога, яких тільки теорій не створював! Він називав Його - Абсолют, Першопричина, Господь, Вседержитель, Творець, Винагороджувача, Бог і т. Д., І т. Д. І в кожній з цих теорій, в кожному з цих визначень є, звичайно, і частка істини, і справжній досвід, і глибина споглядання.

Але ось одне слово «Батько» і доданий до нього - «наш» включає в себе все це і одночасно розкриває це як близькість, як любов, як єдину, неповторну і радісну зв'язок.

«Отче наш» - тут і знання про любов, і відповідь на любов, тут вже досвід близькості і радість цього досвіду, тут віра робиться довірою, залежність втілюється в свободу, близькість, розкривається як радість. Це вже не домисли про Бога, це вже знання Бога, це вже спілкування з Ним у любові, в єдності і довірі. Це вже початок знання вічності. Бо сам Христос сказав: «Життя ж вічне щоб пізнали Тебе» (Ін. 17: 3).

Це звернення, отже, не тільки початок, а й основа всієї молитви, то, що робить всі інші прохання її можливими і наповнює їх змістом. Християнство є в найглибшому і первинному сенсі цього слова релігія батьківства, і це означає, що воно грунтується не на домислах розуму і не на доказах філософії, а на досвіді любові, яку ми відчуваємо виливається на наше життя, і на досвіді любові особистої.

Все це сказано, все це укладено, все це живе в початковому зверненні молитви Господньої: «Отче наш». І сказавши це, ми додаємо: «іже єси на небесах» - «який на небі». І цим самим вся молитва (а в молитві і все наше життя) звернена вгору, піднята до неба, бо небо, звичайно, - то вертикальний вимір життя, та спрямованість людини до небесного і духовного, яку так пристрасно ненавидять, над якою так плоско знущаються всі прихильники відомості людини до одній тварині і матеріального.

Це не фізичне або астрономічне небо, як намагаються завжди довести казенні пропагандисти безбожництва, - це небо як вищий полюс людського життя: «Батько, що єси на небі». Це віра людини в розпростерту над світом і весь світ пронизливий Божественну Любов. І це віра в світ як відображення, відсвіт, відблиск цієї любові, це віра в небо як кінцеве покликання слави і гідності людини, як його вічний будинок.

Радісним твердженням всього цього, радісним закликом до всього цього починається молитва, яку Сам Христос залишив нам як вираз Богосинівства. «Отче наш, що єси на небесах».

аудіофайли надані «Бібліотекою Переказ»