Як Церква дивиться на жанр фільмів жахів

Відомий кінорежисер Альфред Хічкок зовсім не поривав з Католицькою церквою, в чому впевнені багато наших сучасників. Про це заявив священик-єзуїт, який знав майстра особисто і спілкувався з ним на схилі його життя. Якщо відірватися від особистих релігійних переконань засновника жанру фільмів жахів - як подібне творчість співвідноситься з християнством?

Ім'я Альфреда Хічкока, який народився в самому кінці XIX століття в Англії, нині стало прозивним для опису жанру жахів. Його відносини з Церквою не можна назвати однозначними. З одного боку, освіту він здобув у католицькому коледжі в Лондоні. З іншого, за поширеною версією, незадовго до смерті відмовився від сповіді і останнього причастя.

Читайте також: Сценарії Апокаліпсису від Біблії і лжепророків

Втім, версія його зречення від віри не витримувала критики з самого початку: ну не прийнято відспівувати відступників за католицьким обрядом в католицькому ж храмі. Так, потім тіло Хічкока було піддано кремації, а прах, згідно із заповітом, розвіяно над океаном - але на повноцінну апостасію це все одно не тягне. Такий спосіб поховання і засуджується більшістю священиків і богословів, але прямих канонічних заборон на нього все одно немає.

А тепер ось священик-єзуїт Томас Хеннінгер, тісно спілкувався з режисером в його останні роки життя, заявив, що всі перипетії навколо відмови від сповіді - чистісінької води розіграш, характерний для відомого майстра кіно. Мовою аскетики подібна поведінка іменується "юродством Христа ради" - а на ділі це означає навмисне роблення якихось спірних з точки зору моралі дій для того, щоб в ім'я смирення отримувати від людей не похвалу, а осуд.

Втім, точну відповідь на питання про ставлення Хічкока до релігії ось уже більше 30 років відомий лише Богу. І якщо майстер зберіг щиру віру і надію на Його милосердя - цього можна тільки порадіти.

А для живуть набагато цікавіший питання інше - наскільки жанр кіно, в якому працював покійний метр жахів, сумісний з християнством? Якщо впасти в малоуместний ригоризм, згадуючи ставлення Церкви до будь-якого акторства в перші століття її існування - то питання взагалі не існує. "Богопротивні лицедійство", незалежно від модифікації - що тут ще уточнювати? Однак зараз, коли богослови розібралися, що кіно, як і будь-яке інше мистецтво, може застосовуватися і на добро, і на зло, а фестивалі православного кіно щорічно проводяться під егідою РПЦ, відповідь на це питання стало набагато складніше.

Отже, як же можна ставитися до жанру, який приніс Хичкоку найбільшу популярність - фільмам жахів? Сучасні кінознавці і глядачі часом поблажливо поплескують майстра по плечу: Мовляв, його "ужастики" здаються дитячими колисковими у порівнянні із сучасною голлівудською продукцією.

І то правда, люди звикають до всього, будь то хоррор або наркотики, і для отримання ефекту їм треба збільшувати дозу, що героїну, що страху. Однак ще півстоліття тому стрічки знаменитого режисера надавали просто приголомшливий ефект. Наприклад, коли на Каннському фестивалі в 1963 році був показаний фільм "Птахи" про те, як скажені пернаті нападають на людей, на сцену вийшов сам Хічкок, на плечах якого сиділо кілька ворон.

У залі пролунали істеричні крики, у багатьох дам здали нерви - і вони кинули в паніці тікати з кінотеатру. Даремно майстер заспокоював публіку, кажучи, що птиці у нього зовсім ручні - після побаченого жаху в це ніхто не вірив.

Часто розповідають, як під час кінопоказу одній зі стрічок режисера знепритомніли від страху кілька десятків глядачів. А іншим разом зомлів навіть звиклий до всього кінокритик, який спеціалізувався на фільмах жахів.

Власне, в деякому сенсі закиди сучасних поціновувачів крові і падла на адресу Хічкока виправдані. Його фільмам далеко до сучасних голлівудських монстрів що з пекельною, що з земної "пропискою". Режисер спеціалізувався на трилерах - напружених психологічних детективах, і на саспенсі - тобто на вмінні нагнітати напругу рядовими прийомами.

Читайте також: Гігієна проти церкви: таїнства і безпеку

Що ж, для такого потрібно справжня майстерність - набагато більше, ніж просто зварганити на суперкомп'ютері чергового "повстав з пекла". Хтозна, може бути саме на такому грунті з'явився афоризм, який вийшов за рамки кіно: "Краще жахливий кінець - чемужас без кінця".

Так що применшувати заслуги Хічкока в жанрі "фільмів жахів", право, не варто. Але чи варто за це його хвалити з точки зору християнства? На перший погляд, може здатися, що нагнітання страху може служити цілям і звернення, і перебування у вірі. Навіть цинічні просвітителі-атеїсти Франції XVIII століття казали: "Відберіть у християн страх пекла - і християнство зникне"

Насправді, страх пекла, хоча і широко експлуатується в багатьох псевдо-равославних брошурах як мало не єдине побудительное засіб до віри в Христа - це ознака "рабів", тих християн, які вірять лише через страх покарання. Уже "найманці" роблять те ж саме через надії на райські блага, а ось "сини" - просто з любові до Бога. І лише останні "перебувають в Домі Отця вічно" - як говорить про це Євангеліє від Іоанна.

Але навіть і страх страху ворожнечу. Власне, страх Божий - це не боязнь потрапити в геєну вогненну, але побоювання засмутити гріхом свого Небесного Отця. Або, того більше, усвідомлювати, що "всі гріхи прощені - але згадай, якою ціною ?!" - болісної Хресної Смертю Спасителя.

Так що віруючі дійсно можуть боятися - але тільки в цьому сенсі. З певною натяжкою - одного лише Бога. Зате на інше (при відповідній силі віри, звичайно) вони можуть не звертати жодної уваги. "На гаспида і василіска наступіші - і попереші лева і змія", - обіцяє люблячим Господа знаменитий 90-й псалом. Про подолання містичних жахів йдеться в 22-му псалмі: "Якщо я піду і долиною тіні смертної - то не буду боятися зла, бо Ти зі мною єси".

Читайте також: Кипріян і Юстина - захист від чаклунства

Вельми разючий контраст з містичними "жахами" навіть на навколорелігійні тему, начебто фантазій про Апокаліпсис, де в боротьбі зі Злом головну роль грає що завгодно (магічні кинджали, амулети, таємні книги) - але тільки не віра і молитва до Творця. "Простота" останніх - і одночасно їх неймовірна складність (це ж, дійсно, треба вірити і своє життя змінювати) Голлівуд зазвичай не цікавить. Куди ж цікавіше звичайний бойовик з окультних антуражем. Як, наприклад, серіал "Від заходу до світанку", що оповідає про героїчну боротьбу з вампірами, що ведеться з перемінним успіхом для обох сторін.

Навіть на випадок тілесної смерті (на жаль, "світ у злі лежить" - і не завжди людині вдається уникнути його законів, та це й не завжди і потрібно) Святе Письмо містить чимало оптимістичних місць. "Не бійтеся тих, що вбивають тіло, душі вбити не може" (Мф.10: 28) "живемо - для Господа живемо, і коли вмираємо - для Господа вмираємо і тому, чи живемо, чи вмираємо, - завжди Господні" (Рим. 14 : 8)

А липкий, паралізуючий страх "страшилок" найкраще описують інші слова з Євангелія, які стають все більш актуальними в світлі підготовки "всього прогресивного людства" до "апокаліпсису 21 грудня".

"І будуть ознаки на сонці, і місяці і зірках, а на землі зневіру народів і здивування; ... люди будуть мертвіти від страху й чекання того, що йде на ввесь" (Лк.21: 25-26)

Так що страх, пропагований сучасним хоррором, далекий від страху Божого, як альфа від омеги. Що, правда, не означає неминучої "вічної загибелі" творців цього жанру. Як писав ап. Павло: "буде виявлене діло кожного, бо виявить день, тому що він огнем об'являється, і огонь діло кожного випробує, яке воно є. І коли чиє діло, яке збудував хто, устоїть, то той нагороду. А коли ж діло згорить, той матиме шкоду та сам він спасеться, але так, як через огонь "(1Кор.3: 15).

Читайте також: Цивільний шлюб: чому християнство проти?

Втім, навіть у фільмах жахів часом можна зустріти цілком здорові епізоди. Наприклад, в одному "вампірської" фільмі персонаж тікає від ікластого чудовиська, знаходить хрест і намагається налякати їм противника. Але той спокійнісінько виймає розп'яття з тремтячих рук і іронічно каже: "Хрест проти вампірів - хороша зброя. Але до нього ще й віра потрібна"

До цього залишається додати, що якщо віра (любов'ю действуемая) дійсно є - то Господь по ній дасть все необхідне для людини. Без всяких полумагические або технологічних викрутасів, яку проповідує в кінопродукції фільмів жахів.

Читайте найцікавіше в рубриці " релігія "

Якщо відірватися від особистих релігійних переконань засновника жанру фільмів жахів - як подібне творчість співвідноситься з християнством?
А для живуть набагато цікавіший питання інше - наскільки жанр кіно, в якому працював покійний метр жахів, сумісний з християнством?
Quot;Богопротивні лицедійство", незалежно від модифікації - що тут ще уточнювати?
Отже, як же можна ставитися до жанру, який приніс Хичкоку найбільшу популярність - фільмам жахів?
Але чи варто за це його хвалити з точки зору християнства?
Або, того більше, усвідомлювати, що "всі гріхи прощені - але згадай, якою ціною ?